• Головна
  • День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин
09:03, 14 лютого 2023 р.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин

Сьогодні у багатьох країнах світу відзначають найромантичніше свято року - День закоханих. Українці, а особливо молодь - не виключення. Незважаючи на війну та проблеми із електропостачанням, ми не втрачаємо нагоди сказати "люблю" один одному - за місяць до свята магазини почали рясніти "валентинками" та м'якими іграшками, а афіші напередодні були сповнені тематичними заходами.

Редакція 048.ua вирішила з'ясувати все про історію Дня Святого Валентина, а також склала перелік цікавих подарунків для другої половинки.

Ким був Святий Валентин?

Досі не встановлено, на честь якого Валентина назване свято. Історії відомі кілька великомучеників, які носили це ім'я. Розглянемо їх персоналії.

Деякі джерела згадують Валентина як римського священика, якого позбавили голови близько 269 року, а також як єпископа Інтерамни (сучасні Терні), відомого дивовижними зціленнями і страченого за звернення в християнство сина градоначальника. Згадується ще й мученик із таким самим ім'ям, що постраждав у Римській провінції Африка.

У збірці житій "Золота легенда" XIII століття про святого Валентина наведено дуже мало відомостей. Йдеться лише про те, що він відмовився зректися Христа перед імператором Клавдієм і був позбавлений голови.

У пізньому середньовіччі у Франції та Англії особистість Святого Валентина поступово почала обростати легендами, пов'язаними з таємним вінчанням закоханих пар. Згідно з ними, імператор Клавдій II заборонив воїнам одружуватися, щоб вони не відволікалися від служби. А Валентин таємно вінчав охочих і за це був засуджений на смерть. У різних легендах наводяться подробиці про прощальний лист, який Валентин написав перед стратою сліпій дівчині (за іншими варіантами - дочці тюремника) і який зцілив її.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-1

Як виникло свято

Історія Дня закоханих бере свій початок аж 16 століть тому, адже, ймовірно, пішло свято від язичницької Луперкалія. У Давньому Римі цього дня (15 лютого) вшановували бога Фавна (його ще називали Луперком), який був захисником пасовищ і лісів. На свято римляни спочатку очищали свої будинки, а потім посипали підлогу пщеницею та сіллю. Вважалося, що Луперкалія – свято родючості. Оскільки дитяча смертність у ті роки була дуже високою, воно мало особливо велике значення.

У свято Луперкалії жерці приносили богам жертв, зокрема кіз (для родючості) та собак (для очищення духовного). Всі неодружені мали створити пару для продовження роду. Часто то були зовсім незнайомі люди. Кажуть, була навіть своєрідна лотерея. Жінки писали своє ім'я на клаптику паперу та кидали його у високу урну. Чоловіки діставали клаптики і мали створити пару з тією жінкою, чиє ім'я витягли.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-2

Луперкалія була дуже популярним святом, тому люди не хотіли від нього відмовлятися навіть з приходом християнства. У 496 році за наказом глави Римської церкви Папи Геласія I ця еротична подія була скасована. Але людей це обурило, тому, за легендою, було створено нове свято – день Святого Валентина.

Звідки "валентинки"?

Перші письмові "валентинки" з'явилися вже у 15 столітті. Найстаріша з них приписується авторству Герцога Орлеанського (1415), що сидів у цей час у в'язниці, в одиночній камері, і вирішив боротися із нудьгою шляхом писання любовних послань своїй дружині.

Крім того, в одній із британських бібліотек виявили лист, датований 1477 роком. У ньому дівчина просить юнака довести, що він її справді кохає. Вона пише, що доб'ється у матері збільшення приданого, а він має одружитися з нею. Цей лист був викуплений бібліотекою у британської сім'ї, в архіві якої він зберігався ще в 30-х роках. І лише нещодавно його виявив один із нових співробітників бібліотеки.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-3

Найбільшої популярності "валентинки" досягли вісімнадцятого сторіччя. На той час паперовими "валентинками" обмінювалися замість подарунків.

Як відзначають День закоханих у різних країнах

Англія

Звичай дарувати невеликі подарунки коханим існував в Англії з давніх-давен, ще до появи писемності. На території Уельсу було прийнято дарувати один одному дерев'яні ложки, на яких висікалися серце, замок та ключ до нього – символи того, що до кожного серця потрібно вміти "підібрати ключик". У графстві Норвіч один одному готували подарунки і залишали їх біля дверей рано-вранці, а потім тікали. При цьому не можна було підписуватись - "валентинки" були анонімними.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-4

Зберігається до наших днів і така англійська традиція, як публікація звернень до коханих у газетах та журналах із підписом "Секретний шанувальник". Листівки та святкові плакати в Англії, як і у всьому світі, зараз прикрашають купідони та серця, пронизані стрілами. Власне британськими символами закоханості є голуби (їх англійці часто називають «lovebirds»), яблука (вони здавна вважалися знаками кохання та родючості в Англії) та бантики.

Італія

Італія - "батьківщина" свята. Основними подарунками є всілякі цукерки, печиво та шоколадки у формі серця. Популярні також троянди, парфуми та діаманти. Ще один дуже поширений подарунок - "Baci Perugina" - маленькі фундукові горішки, вкриті шоколадом. У кожній цукерці знаходиться записка з висловлюванням на любовну тему чотирма мовами світу.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-5

США

Офіційно Америка внесла 14 лютого у свій святковий календар у 1777 році.

День закоханих у США – це загальне свято. Кохання демонструють не лише до романтичного партнера, як це відбувається у деяких європейських країнах. Прийнято показувати прихильність та симпатію друзям, батькам, однокласникам та одногрупникам, колегам, вчителям тощо.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-6

Досить активно відзначають 14 лютого і діти. У школах в цей день проходить святкова програма: школярі співають, танцюють, беруть участь у різних конкурсах.

Обов'язковий подарунок на День Святого Валентина в Америці - це солодощі.

Китай

У Китаї день Святого Валентина став популярним серед молоді порівняно недавно. Цього дня закохані обдаровують один одного почуттями та подарунками, водять у кіно та на вечірки, деякі реєструють шлюб у цей день.

До 14 лютого всі мегаполіси Китаю прикрашені тематично сердечками та ангелами, а у ресторанах та клубах проводяться акції для закоханих. Наприклад, великі знижки на спільну вечерю чи безкоштовний квиток у кіно.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-7

Південна Корея

Святкування Дня закоханих у Південній Кореї значно відрізняється від нашого. 14 лютого лише жінки дарують подарунки своїм чоловікам. Зазвичай це шоколад. Він може бути приготовлений власноруч або придбаний у магазині. Напередодні свята вітрини магазинів гарно прикрашають, а на прилавках з'являється величезна різноманітність шоколаду. Крім родичів, кореянки дарують шоколад друзям та колегам по роботі.

У відповідь жестом стає 14 березня, коли чоловіки вітають своїх жінок та дарують їм солодощі. Квіти у Кореї зазвичай не дарують.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-8

Саудівська Аравія

До 2019 року святкувати День закоханих у Саудівській Аравії було категорично заборонено. Спеціальна Комісія з заохочення чесноти та запобігання гріху стежило за тим, щоб жоден магазин не був "осквернений" червоними трояндами, сердечками, плюшевими ведмедиками та іншими неналежними символами "вільної любові". У країні навіть з'явився свій чорний ринок троянд, на якому квіти продавали у десятки разів дорожче, ніж звичайно. Серед покарань за порушення заборони — штрафи, ув'язнення, удари батогом.

День закоханих: як виникло свято та до чого тут Валентин, фото-9

Проте останні чотири роки ця заборона скасована і свято дозволили відзначати виключно немусульманам - відкрито купувати та дарувати один одному червоні троянди, цукерки та прикраси у формі сердечок вже можна.

Читайте також: З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #14 лютого #любов #свято
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...