• Головна
  • З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах
11:12, 30 січня 2023 р.

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах

Незважаючи на широкомасшабну війну, відпочинок у Карпатах користується попитом серед українців. І на це, на нашу думку, є декілька причин. По-перше, через закриті кордони та непрацюючі аеропорти здійснювати подорожі за кордон стало складніше, а у випадку більшості чоловіків - неможливо. Крім того, майже усі готелі мають генератори, тому дефіцит електроенергії не завадить відпочинку.

Період пікових цін на проживання у Карпатах закінчився разом із різдвяними святами - кінець грудня та початок лютого користуються найбільшим попитом. Журналіст 048.ua вирішив з'ясувати, скільки коштує відпочинок у горах зимою 2023 року.

Буковель

Буковель – це найбільший та найдорожчий гірськолижний курорт України. Він розташований неподалік села Поляниця на Івано-Франківщині, біля підніжжя гори Буковель, на висоті 920 метрів над рівнем моря. Найвища точка курорту – гора Довга – 1372 м.

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-1

У Буковелі сконцентрована велика кількість розважальних місць та активностей: різноманітні заклади, готелі, СПА-комплекси, ковзанка, тролей, тюбінг, етнопарк, оглядові витяги та інше.

Найдешевший номер у готелі, який нам вдалося знайти, коштує 800 грн на добу - це житло економ-класу, площа номера складає лише 12 кв.м, проте є все необхідне, у тому числі зручності, а до центру Буковеля - 1 км.

Відпочинок у чотирьохзірковому готелі із включеним сніданком обійдеться в середньому у 5 тисяч гривень за добу (за двох дорослих).

Орендувати хороший номер у садибі або в гест-хаусі недалеко від центру курорту можна за 1500-3000 грн за добу.

Окрім житла у витрати слід включити катання на лижах. Для цього відпочиваючим потрібно придбати Ski pass - електронний абонемент, який дає право користуватися підйомниками курорту. У Буковелі його ціна становить:

- 500 грн за одноденну перепустку на вечірні катання (15:00 - 19:30) за одного;

- 2550 грн за два дні поспіль або 5100 грн, якщо ви хочете ВІП-прохід;

- 3650 грн (7300 грн для ВІП-проходу) за три дні катань поспіль;

Є абонементи на 4-7 днів поспіль, їх купляти вигідніше. В середньому виходить 1000-1150 грн на день з людини.

Також для катання на лижах необхідне спеціальне спорядження. Воно відрізняється за категоріями: А - для професіоналів, нове, В - нове спорядження та спорядження з колекцій 2-3 річної давності, для досвідчених, С - спорядження з колекцій 3-5 річної давності, D1,D2 - для дітей. Ціни на оренду спорядження в Буковелі можна побачити нижче.

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-2

Для отримання гірськолижного спорядження на прокат у Буковелю необхідна немаленька грошова застава - від 4 до 26 тисяч грн.

Окрім катання на лижах та сноубордах, у Карпати приїжджають відпочити у СПА та погрітися у цілющому чані. Так, ціна за три години в одному з найпопулярніших СПА-комплексів Буковелі становить 750-850 грн з людини. Вартість чану на цьому курорті стартує від 2280 грн за 1,5 години.

Драгобрат

Село міського типу Драгобрат розташоване у Закарпатській області. Населений пункт облаштувався в мальовничій місцевості в оточенні гір, лісів та лугів. Драгобрат знаходиться на висоті 1300-1700 метрів над рівнем моря.

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-3

На цьому гірськолижному курорті функціонують три бугельні та вісім крісельних витягів. Усі вони сконцентровані біля підніжжя гори Стіг.

Середня ціна на проживання у Драгобраті становить 1200 грн за добу при двомісному розміщені. Якщо маєте на меті бюджетний відпочинок - можна навіть поселитися у хостелі за 150 грн з людини.

Система оплати підйомів у Драгобраті відрізняється від Буковеля - рахуються не дні, а кількість підйомів.

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-4

У Драгобраті також можна скористатися послугою інструктора з катання на лижах, це коштуватиме 800 грн за годину для однієї людини, а для двох одночасно - 1200 грн.

Вартість чанів - від 800 грн за годину.

Славське

Славське – це селище міського типу, розташоване на висоті 590 м над рівнем моря, у мальовничій долині, де зливаються дві річки – Славка та Опір. Селище належить до Сколівського району Львівської області. Дістатись сюди найпростіше, адже тут є залізнична станція. Навколо селища розташовані одразу вісім гір, на кожній з яких обладнано спуски.

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-5

Гора Тростян (1232 м) є центральною, умовно ділиться на дві частини: верхня підходить для професіоналів - тут досить круті спуски (40-50 гр.), трохи нижче схили пологіші і адаптовані під вимоги новачків.

У Славському добре розвинена інфраструктура, є готелі та котеджі на будь-який гаманець, лазні, СПА, кафе, витяги, екскурсії.

Проживання у Славському є досить доступним. Ціна за двомісний номер із всіма зручностями у центрі курорту починається від 600 грн за добу. Таких варіантів безліч, а от готелів із зірками зовсім небагато. Ніч у тризірковому готелі коштує від 1500 грн.

Вартість Скі-пасів на різні гори можна побачити нижче:

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-6

Середня ціна на чани у Славському становить 1400 грн за дві години. Сауни - від 600 грн за годину на компанію. 

Як дістатися з Одеси

З кожним роком доїхати з Одеси до Карпат стає зручніше. Так, "Укрзалізниця" відкрила потяг Одеса-Рахів із зупинкою у селі Татарів, що в 15 кілометрах від Буковеля. Звідти можна взяти таксі, проїхатися на маршрутці або замовити трансфер від готелю. 

Ціна на квиток на потяг починається від 260 грн. Час у дорозі - понад 17 годин. 

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-7

Доїхати до Буковеля можна і прямим автобусом, що відправляється з центрального автовокзалу в Одесі. Ціна квитка в одну сторону - від 1500 грн, автобус їде майже 16 годин.

Майже так само коштуватиме поїздка Одеса-Буковель на "Бла-бла-кар".

Щоб дістатися Драгобрата, треба сісти на той самий потяг Одеса-Рахів та проїхати на чотири зупинки більше, ніж до Буковеля. Вийти слід на станції Ясиня. Після цього можна скористатися трансфером до Драгобрата, який коштує 250 гривень з людини. 

З Одеси до Карпат: скільки у 2023 році коштує відпочинок в горах, фото-8

До гірськолижного курорту у Славському доїхати найпростіше. Кожного дня з Одеси відправляється потяг до Ужгорода, шлях якого лежить через Славське. Час у дорозі - 15 годин, ціна білета - від 250 грн. 

Читайте також: Кримінальна Одеса: 10 яскравих кінокартин про злочинне минуле міста

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...