• Головна
  • Люди живуть без води, світла та газу: волонтери організували евакуацію херсонців до Одеси, - ВІДЕО
11:46, 27 листопада 2022 р.
Надійне джерело

Люди живуть без води, світла та газу: волонтери організували евакуацію херсонців до Одеси, - ВІДЕО

Люди живуть без води, світла та газу: волонтери організували евакуацію херсонців до Одеси, - ВІДЕО

Після звільнення Херсону, 11 листопада містяни влаштували справжнє свято. Херсонці радіють з цього приводу і сьогодні. Але вони зіштовхнулися з проблемами, які по собі залишили рашисти. Ці проблеми не дозволяють людям жити комфортно.

Окупанти, тікаючи з правого берега, крали все, що могли та псували все, що не могли вкрасти, включаючи обладнання, яке дозволяло забезпечувати електро-, газо- та водопостачання у домівки людей.

Після повної втрати раніше окупованих ними територій рашисти почали тероризувати людей, обстрілюючи квартали з мирними населенням та критичну інфраструктуру. Тому українська влада радить всім за можливості виїжджати з прифронтової території. Евакуюватись людям допомагають волонтери.

Детально про ситуацію в Херсоні під час брифінгу в Медіацентрі Одеси розповів Олег Михайлик, голова правління благодійного фонду «Пліч-о-пліч» та жителька Херсонщини Ліана Куюн.

Заснований у 2018 році благодійний фонд «Пліч-о-пліч» займався підтримкою культурно-просвітницьких програм, але з перших тижнів війни переформатувався на гуманітарний фонд, який почав надавати допомогу біженцям. Наразі, основна діяльність волонтерів – евакуація людей з окупованих та деокувованих територій. Сміливці допомагали виїздити українцям з Маріуполя, а зараз вивозять охочих зі звільнених територій Херсонщини.

«З перших тижнів війни ми перемикнулися на гуманітарну допомогу біженцям. Приблизно з квітня місяця ми почали евакуацію цивільного населення, у тому числі із тимчасово окупованих території Херсонської області й Маріуполя. Спочатку це робилось українськими відчайдухами-водіями, які вивозили людей з відомої зараз на весь світ Чорнобаївки, з Херсонщини, з Каховки. На жаль, були й постраждалі серед наших водіїв. На щастя, всі залишились живі. Одного ми навіть відправили на лікування за кордон. Потім це стало більш системним, коли завдяки німецьким партнерам нам були передані автобуси. Вони з самого початку підтримували ці евакуації й досі це роблять», - розповів Олег Михайлик, голова правління благодійного фонду «Пліч-о-пліч».

За час проведення фактично рятувальних операцій волонтери багато чого пережили, зокрема втрату вкрай важливого для евакуації людей транспорту.

«У нас були заблоковані чотири автобуси окупантами, і зараз ми їх шукаємо. На жаль, є така можливість, що частину з них ми втратимо», - додав Михайлик.

Не дивлячись на труднощі, за час війни волонтерам благодійного фонду «Пліч-о-пліч» вдалося евакуювати більш ніж 4000 людей.

«Вони переїхали з окупованих територій, з районів бойових дій», - підкреслив Олег Михайлик.

Ліана Куюн, жінка, яка евакуювалась разом з дітьми з Херсону, до якого вона переїхала з тимчасово окупованого Каланчака Херсонської області, розповіла, що в місті на момент її від’їзду були великі черги за гуманітаркою. Особливо відчутна проблема з питною водою.

«Зараз в Херсоні жити важко. Багато часу потрібно простояти в черзі, щоб взяти воду та гуманітарну допомогу. Там можна простояти, як ми стояли з дев’ятої ранку до третьої годин дня, щоб отримати дві баклажки в руки води», - розповіла вона.

Жінка зазначила, що в самому Херсоні вона була півтора тижня, і за цей час, окрім черг, вона встигла побачити, як люди через відсутність газу готують їжу прямо на балконах, розводячи багаття у мангалах. А технічну воду херсонці набирають з Дніпра або збирають дощову.

«У половині будинків є газ. В половині будинків газу нема. Люди готують їсти прямо на балконах: розводять мангали та готують на них. По іншому приготувати у них не виходить. Коли ось були дощі, набирали прям дощову воду, щоб можна було і в унітазі позмивати і підлогу протерти, тому що дається дві п'ятилітрові баклажки на руки. От як в нас, наприклад, двоє дорослих і двоє дітей, а нам дають чотири баклажки. І що нам на п’ятьох людей чотири баклажки? Таке, попити і приготувати поїсти. Дехто набирає воду прямо з Дніпра. Але я жила далеко від Дніпра. Люди прямо приїжджають машинами і набирають з Дніпра технічну воду», - зазначила Ліана Куюн.

Олег Михайлик поділився своїми емоціями після повернення з Херсона. Він розповів, що вода, яку привозять волонтери з різних регіонів, роздається дуже швидко, адже за нею люди вишиковуються у черги довжиною з квартал.

«Черги не просто там великі, а колосальні. Там, де ми завантажували людьми свій автобус, стояла черга біля фури з водою, яка приїхала з Полтави. Воду роздавали тільки по дві пляшки в одні руки. Фура спустошувалася прямо на очах. Черга була… Я не знаю, скільки там було людей, але на цілий квартал. Я думаю, що людей було 300 чи 500. Вони підходили та підходили. Це вражає. Я відправив фотографію своїм знайомим німецьким журналістам, вони були в шоці», - поділився емоціями Михайлик.

Він також підкреслив, що до наступного разу вони підготуються і до Херсону автобуси від фонду поїдуть не порожніми, а з водою.

Окрім того, Михайлик розповів, що рашисти, тікаючи з Херсону, вивозили все, що бачили, і псували все, що не могли вивезти.

«Ситуація катастрофічна. Я так розумію, що окупаційні війська, виходячи з Херсона, знищили все що можна. У нас є меморандум з Херсонською віськовою адміністрацією, ми іноді там проводимо якісь наради, і вони кажуть, що окупанти вивезли все, починаючи з рентген-апаратів і УЗІ, кухонного обладнання з барів і ресторанів, закінчуючи тим, що спустошені всі госпіталі, лікарні, водоканали. Знищено все. Тому я думаю, що пройде дуже багато часу, коли зможуть вирішити питання водопостачання», - резюмував голова правління благодійного фонду «Пліч-о-пліч» Олег Михайлик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...