• Головна
  • Нові вольєри, павіани та фламінго: як зустріли весну в Одеському зоопарку, - ФОТО
15:30, 21 березня 2023 р.
Надійне джерело

Нові вольєри, павіани та фламінго: як зустріли весну в Одеському зоопарку, - ФОТО

Нові вольєри, павіани та фламінго: як зустріли весну в Одеському зоопарку, - ФОТО

Цього року березень видався по-справжньому теплим. Для одеситів це незвично, тому що кожен рік перший місяць весни зазвичай морозний та неприємний. Тому мешканці міста насолоджуються довгими прогулянками в центрі та біля моря. Журналістка 048 вирішила завітати до Одеського зоопарку та дізнатися, як там зустріли весну. 

Перший день тижня. Понеділок, 11 ранку. В Одеському зоопарку поки людей не багато. Журналістка помічає дівчинку років 5-6, яка бігає від вольєра до вольєра з радісними криками: "Мама, подивись". Її звати Ангеліна і вона приїхала з Дніпра, розповідає мати Тетяна. Жінка каже, що в їхньому місті зоопарк невеликий і її дитина просто в захваті від одеського.

"Я думаю, у воєнний час треба ходити в такі місця, як зоопарк. Приїхали, їй весело, дитина може якось відволіктись, тому що вона не повинна заглиблюватися у всі ці подробиці, і так дитинство забрали".

Найбільшу увагу відвідувачів привертає вольєр з павіанами. Їх тиждень тому випустили із зимових кліток та підготували їм сюрприз -  реконструкцію літнього вольєра, -  говорить директор зоопарку Ігор Біляков.

"Ми провели реконструкцію вольєра. Додали елементи збагачення довкілля та зробили дах, він сам по собі старий і останнім часом ми латали його постійно, бо боялися, що мавпи втечуть. Вони у нас уже тікали 3 роки тому", - розповідає Біляков.  

Нагадаємо, що влітку 2020 року павіани змогли втекти зі свого вольєра. Одна з співробітниць зоопарку не до кінця зачинила його двері після годування. Звичайно, мавпи скористалися цією нагодою. Вони були і у трамвайному депо, і навіть на Привозі. Першим спіймали головного - Жоріка.

Він - самець і дуже агресивний. Одесити, які бувають у зоопарку, добре його знають. Тварина часто реагує на людей, які підходять до вольєра - кидається на клітку, бігає та кричить. Допомагали ловити всі - ДСНС, поліція, працівники зоопарку. На щастя, ніхто не постраждав, але, як каже директор, перетрусило тоді його знатно. Бо павіани - тварини небезпечні та дуже сильні, з великими іклами.

Тому так важливо було зробити реконструкцію даху. Вони весь час перевіряють цілісність даху, намагаються щось зламати, розібрати, дуже діяльні тварини, - посміхаючись, каже директор. 

Окрім павіанів у літні вольєри вийшли фламінго та пелікани. Скоро, за словами Білякова, у літні клітки перейдуть і папуги.

Цього року весна радує одеситів, тому і випустили тварин раніше, ніж в тому році, - розповідає директор. Наприклад, ведмеді прокинулись майже на місяць раніше. Зазвичай вони виходять зі сплячки десь у кінці березня, а в цьому році прокинулись на початку. І, звісно, у зоопарку з приходом весни розпочинається сезон бейбі-буму. Близько 40 видів тварин розмножуються щороку. 

"Перші - це козенята, ягнята, муфлони. Зараз чекаємо на поповнення у антилоп, мунтжаків, ланей, шляхетних оленів та лам. Птахи будуть нестись у нас завжди:  кілька видів фазанів, павичі та баклани. 

А ось маленьких ведмежат в зоопарку ви не побачите ще довгий час. Як каже Ігор Біляков, між зоопарками існує домовленість: в найближчому майбутньому їх не розводити. Це пов’язано з тим, що ведмедів дуже багато в Україні. Кілька років тому, коли позакривалося дуже багато пересувних цирків, були створені центри реабілітації для тварин, але і вони вже переповнені. 

Нові вольєри, павіани та фламінго: як зустріли весну в Одеському зоопарку, - ФОТО, фото-1

Також Ігор Біляков згадав цю важку зиму. Він каже, що для зоопарку ця пора пройшла без особливих ексцесів. Тому що ще з осені зоопарк готувався до можливих проблем зі світлом.

"Восени вже були розмови про те, що можуть бути відключення світла. Що окупанти обстрілюватимуть нашу інфраструктуру. Ми купили додатково буржуйки. Центрального опалення немає у зоопарку, все на твердому паливі. Є 11 котлів по території. І багато опалення засноване саме на електриці. Відключення електроенергії загрожувало безпеці та життєдіяльності зоопарку. Тому закупили ще буржуйки та встановили їх за ключовими точками, закупили дрова”, - розповідає директор зоопарку.

Біляков каже, що коли був блек-аут, світло не вимикали кожен день.

"Виходить, що за весь цей час було чотири відключення. Один раз на три доби, один раз на дві доби й по добі. Це було після прильотів в інфраструктуру, - згадує директор зоопарку, - Світло було особливо важливим у тераріумі. Підопічні зоопарку не вижили б без світла та тепла. А ще важлива аерація води. Співробітники підключали генератори, тому що потрібно було забезпечити тепло та компресорами продувати акваріуми".

На початку війни люди, які залишали місто, приносили своїх домашніх улюбленців. Всього зоопарк прийняв близько 800 тварин. Половину забрали назад господарі, які повернулися в Одесу, а другу половину роздали в хороші руки. На даний час на піклуванні установи залишаються дві шиншили та кілька тваринок у тераріумі.

Біляков розказав і про те, що планують зробити у зоопарку: з приходом тепла готуються до щосуботніх заходів для дітей, робили та будуть робити заходи для ЗСУ. А також йде підготовка до Зооюморини. 



Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...