15:20, 1 лютого 2023 р.

Що зміниться в Одесі у лютому

Що зміниться в Одесі у лютому

З приходом останнього місяця зими на Одесу чекає низка змін, які торкнуться різних сфер життя. Журналіст 048.ua дізнавався, чого нового чекати одеситам у лютому 2023 року.

Програма обміну ламп

Що зміниться в Одесі у лютому, фото-1

З 1 лютого запрацює механізм обміну ламп розжарювання на світлодіодні. В рамках цієї програми громадяни зможуть принести, наприклад, пʼять справних ламп розжарювання у відділення "Укрпошти" та обміняти їх на енергоощадні з цоколем Е27 або Е14. Обмін можна провести і за замовленням в Дії, і без нього.

Для замовлення ламп через Дію, треба бути повнолітнім громадянином України, мати паспорт, ідентифікаційний код і справні лампочки. У заяві треба вказати прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, ідентифікаційний код, індекс свого відділення "Укрпошти", тип і кількість світлодіодних ламп, номер телефону.

Далі заява надійде в "Укрпошту". Коли лампи з'являться у відділенні, у Дію прийде повідомлення. Забрати лампочки можна буде протягом п'яти днів.

Нові тарифи на вивіз сміття в Одесі

Що зміниться в Одесі у лютому, фото-2

З 1 лютого мешканці Малиновського району Одеси платитимуть майже вдвічі більше за вивіз сміття. Таке рішення було ухвалено 30 січня 2023 року під час засідання одеського виконкому.

Так, відтепер для населення, що проживає у багатоквартирних житлових будинках вартість вивозу сміття становить 34,11 грн/міс. з особи (включаючи ПДВ), для мешканців приватного сектору - 58,89 грн/міс. з особи (включаючи ПДВ).

Ціни зросли майже вдвічі: до 1 лютого мешканці багатоквартирних будинків платили 18,35 грн. з особи, а у приватному секторі - 32,30 грн.

Зменшення кількості приміських поїздів

Що зміниться в Одесі у лютому, фото-3

Через виникнення енергодефіциту в регіоні Одеська залізниця вимушена відмінити низку приміських поїздів. З 1 лютого 2023 року відміняється курсування наступних приміських електропоїздів, зокрема:

- Одеса-Головна – Кароліно-Бугаз – Одеса-Головна – по 1, 2, 3, 4, 5 дням тижня.

- Одеса-Головна – Мартинівська – по 1, 3, 4, 7 дням тижня.

- Мартинівська – Одеса-Головна – по 1, 2, 4, 5 дням тижня.

Нове ембарго

Що зміниться в Одесі у лютому, фото-4

З 5 лютого в Україні запровадять ембарго на російські нафтопродукти (бензин та дизель). Це може позбавити Росію левової частки доходів за продаж енергоресурсів. Як розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, вплив ембарго ЄС на Росію буде величезним. Причому, за його прогнозом, РФ може втратити не лише європейський ринок, а й значну частину ринків інших країн.

Росія може втратити 57% ринку збуту нафтопродуктів. Вона постачала 144 млн тонн нафтопродуктів, а після нового ембарго не зможе продати приблизно 82 млн тонн.

Подорожчання тарифів "Київстар"

Що зміниться в Одесі у лютому, фото-5

З 1 лютого вартість деяких тарифних планів "Київстару" зросте. Це стосуєтсья абонентів, які користуються тарифами "Все разом" та "Київстар ТБ". Про це абонентів попередять також за допомогою SMS-повідомлення.

Оператор крім вищої ціни запропонує українцям більше мобільного інтернету, хвилин на дзвінки, можливість відправляти SMS-повідомлення, а також більше Суперсил. А нові абоненти зможуть замовити тариф WOW ТБ.

Нові виплати для біженців у Польщі

У лютому громадська організація Fundacja Ukraina та гуманітарна місія Mercy Corps видаватиме біженцям по 450 євро на особу. Претендувати на фінансову допомогу в 710 злотих упродовж 3 місяців (загалом 450 євро) від Fundacja Ukraina та Mercy Corps можуть українці, які ще не отримували кошти від ООН, IRC, The Lutheran World Federation.

Нарахування додаткової винагороди військовослужбовцям

Що зміниться в Одесі у лютому, фото-6

З 1 лютого змінюється порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС.

Як пояснили у Міністерстві оборони України, мова йде про застосування нового підходу до виплати 30 та 100 тисяч грн. Розмір такої винагороди військовим, які перебувають на передовій, не змінюється. Це стосується також сімей полонених та зниклих безвісти.

Тепер виплати залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують.

Зміни торкнуться винятково:

- військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України;

- строковиків і курсантів ВВНЗ;

- офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій. 

Крім того, з 1 лютого збільшується щомісячне грошове забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців таким чином, щоб мінімальний його рівень для бійців ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становив не менше 20 100 грн, а для ДСНС та Нацполіції – не менше 17 000 грн.

Читайте також: 8 найгучніших подій, які сталися в Одесі та області у січні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...