• Головна
  • Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого
18:01, 5 січня 2023 р.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого

Редакція 048.ua вирішила доповнити рубрику "Стара Одеса" новенькою добіркою атмосферних світлин. Ми знайшли десять фотографій міста, зроблених у різні періоди - деяким вже більше ста років.

Як, наприклад, цій. Фото було зроблене на вулиці Троїцькій, між Пушкінською та Ремісничою (Осипова). Це прибутковий дім художниці Катерини Корніївни Петрококіно. Архітектор А. І. Бернардацці. Відомо, що наприкінці XIX початку XX століть у будинку проживав юрист, професор С. І. Іловайський.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-1

А таким був вид Одеси з боку Купецької пристані у 1850-ті.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-2

На наступній світлині можна побачити прибутковий дім купця Грінберга, що на перехресті вулиць Рішельєвської та Поштової (Жуковського). Одесит Олександр Мельник поділився історичними даними про цей будинок. Так, на першому та другому поверхах розміщувався магазин дзеркал та меблів господаря будинку. Наприкінці 1900-х років там був магазин із продажу велосипедів Фердинанда-Цорна, а у 1920-х - Резинотрест і магазин при ньому. У 1930-х - 1940-х там розташовувалася швейна фабрика "Індпошиття".

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-3

А так колись давно виглядала вулиця Гаванна. За час її існування вулиця змінила кілька назв.

30 вересня 1831 року в Одесі з'являється вулиця під назвою Гаванна. Але її початкова назва - Портова.

У 1827 році вулицю перейменували на Гаванську. В 1837 році її називають Олександрівською гаванською.

У квітні 1924 року вулицю перейменовують на Халтуріна, а з 1944 по 1946 р. вона знову називається Портовою. Назва Гаванна повернули лише у 1994 році.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-4

На наступному і, на нашу думку, дуже атмосферному фото можна побачити легендарний Центральний гастроном. Світлина 50-х років. Він розташовувася у Пасажі. Гастроном любили за смачну ковбасу, тістечка, молочні коктейлі, соки та інші смаколики.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-5

Впізнаєте вулицю Черняховського? В об'єктив також потрапив студентський гуртожиток Нархозу. Це 1965 рік - за рік до того, як по вулиці пустили перші тролейбуси.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-6

А так у 1965 році виглядала вулиця Дерибасівська, коли по ній ще їздив транспорт.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-7

Хоч зараз і зима, а літо згадати хочеться. Такою була Аркадія багато років назад: переповнений пляж та платні дерев'яні тапчани.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-8

Одеський вокзал.

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-9

На останньому фото можете бачити вулицю Короленко (нині - Софіївська) та трамвай №12.

Свою назву вулиця отримала на ім'я дружини князя Станіслава Потоцького - Софії. Вперше під назвою «Софіївська» вулиця вказана в рапорті архітектора Дагбія від 13 лютого 1819 року. Із встановленням радянської влади назва вулиці була змінена на Короленко (на честь російського письменника Володимира Короленка), що був в Одесі в 1893, 1897 та 1909 роках. У 1942 році історична назва вулиці була повернута, але в 1943 році, на прохання митрополита Віссаріона, назва вулиці була змінена на Митрополитську, оскільки тут знаходилася резиденція церковних ієрархів протягом останніх 100 років.

У 1944 році назву Короленко було повернуто радянською владою, а після здобуття Україною незалежності вона знову стала Софіївською. 

Стара Одеса: 10 миттєвостей з минулого, фото-10

Читайте також: Що зміниться в Одесі у 2023 році

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...