10:24, 2 січня 2023 р.

Що зміниться в Одесі у 2023 році

Що зміниться в Одесі у 2023 році

От і настав 2023 рік. Рік, сповнений надій на перемогу та мирне небо. Кожен українець загадав одне, спільне для всіх бажання. Збудеться воно цього року чи ні, слід жити далі та враховувати зміни, які відбудуться в Одесі у 2023. Журналістка 048.ua з'ясовувала, що нового чекає на одеситів протягом року.

Вода стане дорожче

Відсьогодні, 1 січня 2023 року, в Одесі та інших регіонах України підвищилася ціна на холодну воду та водовідведення. Тепер тариф становить 42,24 гривні (21,94 - 20,28). Крім того, у цьому році заплановане ще одне підняття ціни на водопостачання. Так, з липня вартість зросте ще на 4 грн.

Підвищення ціни на Інтернет

З 1 січня на Одещині здорожчали послуги Інтернет-провайдера Tenet. Тарифи підвищили на 30%. Компанія пояснила зростання вартості послуг підвищенням цін на електроенергію, витратами на джерела безперебійного живлення та паливо, кабелі та інші витратні матеріали.

Нові трамваї

Що зміниться в Одесі у 2023 році, фото-1

Протягом 2023 року Одеса отримає сучасні багатосекційні трамваї. Всього їх має бути 13 штук.

Ще у грудні відбулося урочисте підписання контракту на постачання нових багатосекційних зчленованих трамваїв з низьким рівнем підлоги та супутніх послуг між комунальним підприємством «Одесміськелектротранс» та об’єднанням юридичних осіб в особі ТОВ «Татра-Юг» та ТОВ з єдиним засновником ROSEMARY GIDA DIS TIGARET LIMITED SIRKETI в рамках проєкту «Міський громадський транспорт України».

Ситуація з Іванівським мостом не зміниться

Наприкінці грудня стало відомо, що весь 2023 рік рух Іванівським шляхопроводом залишається обмеженим. Згідно з експертною оцінкою, стан моста було визначено як непридатний до експлуатації.

На період реконструкції шляхопроводу були встановлені габаритні ворота, захисна огорожа на ділянках пішохідних проходів тощо. Проїзд великогабаритного автомобільного транспорту обмежений фізично.

Змінюється розмір оплати для підприємців

З 1 січня 2023 року змінюється розмір плати за тимчасове користування місцями для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та елементів вуличної торгівлі. Відповідне рішення № 338 прийнято Виконавчим комітетом Одеської міської ради 22.12.2022.

Дізнаватися нову вартість треба особисто. Звертатися до мерії.

В Одесі стане більше очних шкіл

За словами директорки міського департаменту освіти і науки Олени Буйневич, після новорічних канікул в Одесі для очного навчання відкриють додаткові школи. Батьки зможуть обрати, за якою формою буде вчитися їх дитина.

"Обираючи форму навчання, ви не голосуєте. Це не вибори. Це рішення за вашу дитину. Якщо у Вашій школі є сховище, очне навчання буде у ній. Якщо немає — у найближчій зі сховищем. Вам її запропонують у вашій школі", — розповіла очільниця департаменту.

Виплати для переселенців

Віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук повідомила, що з 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО буде продовжено. Виплати для ВПО у 2023 році залишаться на тому ж рівні: 2 та 3 тисячі гривень.

Допомога від держави отримуватимуть внутрішньо переміщені особи на підставі переліку територіальних громад, які перебувають у районах ведення бойових дій, під тимчасовою окупацією чи оточенням.

Крім того, у 2023 році компенсація за комунальні послуги для сімей, що надають ВПО житло, зросте вдвічі: з 450 грн. на одного переселенця до 900 грн.

Частково закритий рух Деволанівським узвозом

Як повідомили у меріх, в рамках капітального ремонту було тимчасово закрито рух Деволанівським узвозом, на ділянці між вул. Єврейською і Карантинним узвозом.

Перекриття ділянки дороги було необхідне для проведення заміни інженерних мереж, які проходять під Деволанівським узвозом: водопроводу, каналізації, електричних мереж, мереж зв'язку та ін.

Рух транспорту на зазначеній ділянці Деволанівського узвозу буде закрито до 30 червня 2023 року.

Підняття цін на послуги Нової пошти

Нова пошта повідомила про зміну тарифів на доставку з 1 січня 2023 року. Необхідність перегляду тарифів та їх зміни у компанії пояснили стрибками цін на паливо та іншими операційними витратами, зокрема, закупівлею генераторів та додаткового необхідного обладнання для посилення зв'язку.

Так, з початку нового року відправка посилки Україною до 2 кг коштує 70 грн, до 10 кг – 100 грн, до 30 кг – 140 грн.

Водночас Нова пошта скасовує додаткову плату за повернення товару відправнику після перевірки у відділенні, що становить 20 грн., і тепер вона буде безкоштовною. Крім того, з нового року тарифи для поштоматів будуть такими ж, як для відділень. Доставка документів у фірмовому картонному конверті у відділення та поштомат з 1 січня коштує 55 грн замість 45 грн.

Компанія також підвищила оплату за кур'єрські послуги: з 30 до 35 грн для відправок до 30 кг і з 90 до 100 грн за кожні 100 кг для відправлень понад 30 кг. Доплата за доставку у смт або село зросте з 20 грн до 25 грн.

Рішення щодо участі Одеси в ЕКСПО-2030

Що зміниться в Одесі у 2023 році, фото-2

Одеса стала кандидатом на проведення міжнародної технологічної виставки Експо-2030 ще до повномасштабної війни. Заявки на проведення глобальної експозиції подали чотири міста. Окрім Одеси у списку Пусан (Південна Корея), Рим (Італія) та – Ер-Ріяд (Саудівська Аравія)Країну, в якій проводитимуть виставку, оберуть під час голосування послів у Франції у листопаді 2023 року.

До результатів голосування ще далеко, проте британське бюро Zaha Hadid Architects вже презентувало проект павільйонів для виставки EXPO-2030 в Одесі.

Якщо Одеса стане містом проведення Експо-2030, це виведе її та Україну вцілому на новий рівень туризму та популярності.  

Школярам не треба складати ЗНО

Українських школярів у 2023 році буде звільнено від складання зовнішнього незалежного тестування. Замість нього буде обов'язковий національний мультипредметний тест, який складатиметься з чотирьох предметів — української мови, іноземної мови, історії України та математики. В окремий день випускники зможуть скласти додатковий блок з фізики, хімії чи біології та замінити оцінку з історії України чи іноземної мови.

Читайте також: Що чекає на відомих одеситів у 2023 році

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...