• Головна
  • 10 бюджетних страв до новорічного столу, які можна приготувати без світла
17:00, 31 грудня 2022 р.

10 бюджетних страв до новорічного столу, які можна приготувати без світла

10 бюджетних страв до новорічного столу, які можна приготувати без світла

Через регулярні обстріли росією наших енергетичних об’єктів, українці потерпають від постійних екстрених, аварійних чи стабілізаційних відключень світла. Одна з найскладніших ситуацій спостерігається в Одеському регіоні. Люди швидко пристосувалися та вже не лякаються тривалої відсутності електроенергії, не так лякає й перспектива відзначати новорічні свята у темряві. Журналіст 048.ua з'ясовував, які страви можна приготувати без світла.

Добірка страв стане у нагоді тим одеситам, хто має вдома індукційну плиту та електричну духовку – тим, хто позбалений можливості будь-якої термообробки продуктів під час відключення електроенергії.

Рулетики з шинкою

Ця закуска готується дуже швидко, проте виглядає святково та чудово смакує. Для приготування страви нам знадобиться копчена шинка, 120 грамів твердого сиру, часник, майонез та зелена цибуля (за бажанням).

Сир треба натерти на маленькій тертці, додати до нього подрібнений часник та майонез, поперчити, перемішати. Шинку слід нарізати досить тонко. Викласти начинку посередині та згорнути у рулетик. Прикрасити зеленою цибулькою.

Швидке лобіо

Лобіо – це класична страва грузинської кухні, основним інгредієнтом якої є квасоля. Зазвичай лобіо подається гарячим та зі свіжих бобів, але існує й спрощений варіант, який прийде нам на допомогу у разі відключення світла.

Нам знадобиться дві банки червоної консервованої квасолі, жменька волоських горіхів, часник, цибуля, кінза, рослинна олія, сіль та перець.

Приготування:

Відкиньте квасолю на друшляк і промийте її холодною водою. Очистіть цибулю і дрібно наріжте. Порубайте часник, кінзу разом із корінцями (їх потрібно дуже ретельно промити, усередині часто ховається пісок) та горіхи. Покладіть це все у ступку, трохи посоліть, поперчіть і розітріть в однорідну пасту. Змішайте отриману пасту з квасолею, додайте цибулю та заправте олією.

Карпаччо по-українськи

Карпаччо — це страва з тонко нарізаних шматочків сирого м'яса чи риби, приправлених оливковою олією з оцтом і (або) соком лимона. Але в нас же бюджетні рецпти? Зробимо український варіант цієї відомої італійської страви. Візьмемо маринований у спеціях бочок, сало, солоний огірок, житній хліб та зелену цибулю, тоненько наріжемо, і все готово.

Салат з копченою куркою та ананасами

Для цієї простої та водночас цікавої на смак страви знадобиться: 250 г копченої курки, 300 г консервованих ананасів, 150 г твердого сиру, 100 г волоських горіхів, два зубчики часнику, дві столові ложки сметани, дві столові ложки майонезу та сіль за смаком.

Курку та ананаси наріжте невеликими кубиками. Сир натріть на великій або середній терці. Горіхи подрібніть ножем, а часник пропустіть через прес і з'єднайте зі сметаною та майонезом. У миску складіть курку, ананаси, сир та горіхи. Заправте часниковим соусом, посоліть та перемішайте.

Огіркові роли

Готувати огіркові роли дуже легко. Головне — акуратно загортати і не накладати надто багато начинки, щоби рол добре тримав форму. Рибу можна брати будь-яку. Найкраще смакуватиме лосось, але у більш бюджетній варіації це може бути крабові палички, сардини чи консервований тунець.

До подрібненої риби додайте крем-сир (або ж натріть плавлений сирок), ретельно перемішайте, з'єднуючи компоненти між собою. За потреби масу посоліть. Огірки промийте, висушіть, наріжте тонкими поздовжніми слайсами за допомогою економки або спеціальної терки. На рівну поверхню викладіть 3-4 смужки огірків поруч один з одним. Нерівні краї можна зрізати. На край огіркових смужок покладіть приготовану начинку по всій ширині. Смужки огірків із начинкою зверніть у щільний рулет. Кожен рулет розріжте на місці стику огіркових смужок, викладіть роли на тарілку для подачі, прикрасьте зеленню. Подайте закуску на стіл разом із соєвим соусом.

Канапе з оселедцем

Канапе з оселедцем та чорним хлібом на шпажках – відмінний варіант швидкої та ефектної закуски, яку легко готувати та смачно їсти. З мінімального набору продуктів у вас буде велика тарілка міні-бутербродиків, яка прикрасить будь-який стіл

Хліб наріжте на однакові квадратики. Найзручніше це зробити з квадратного хліба, але й з будь-якого іншого вийде. При цьому залишаться обрізки, з яких можна буде зробити сухарики. Скоринки краще відріжте, робіть канапе лише з м'якуші.

Намажте хлібні квадратики тонким шаром не дуже міцної гірчиці. Візьміть кріп, дрібно порубайте його. Додайте нарізаний кріп в м'яке вершкове масло, добре перемішайте. На цьому етапі ви можете всипати в масло улюблені спеції, що поєднуються з оселедцем. Наприклад, коріандр. Далі намажте маслом з кропом хлібні квадратики, а після займіться добавками до оселедця. Тут можливі варіанти. Найпростіший – солоний огірок. Також підійде зелене яблуко. Укладіть шматочки огірка або ж яблук на хліб. Зверху викладіть оселедець. Якщо у вас велике філе, попередньо наріжте його на шматочки відповідного розміру. Встромте в кожну канапку шпажку або зубочистку, а зверху - половинку маслинки. Готово!

Фаршировані помідори

Це - супер легка та корисна страва. Для неї нам потрібні лише помідори, кріп, часник, жирний сир (той, що творог) та трішки майонезу.

Для приготування нам необхідно відрізати верхівку помідора та забрати його «нутрощі». Для начинки візьміть сир, добре розімніть його виделкою, посоліть, поперчіть, додайте дрібно нарізаний кріп та натертий часник. Заправте майонезом, перемішайте та заповніть підотовлені помідори. Подавайте страву до новорічного столу.

Крабові кульки

Для приготування потрібні такі інгредієнти: 200 г плавленого сиру, декілька крабових палочок, 50 г кукурудзи, майонез, пара зубчиків часнику та сіль, перець.

На тертці натріть плавлений сир і додайте трохи майонезу. Туди ж відправте кукурудзу, натертий часник і знову ретельно перемішайте. Посоліть і поперчіть. Натріть крабові палички на найдрібнішій тертці для драників або моркви. Сформуйте кульки із сирної маси та обваляйте їх у крабовій стружці.

Чізкейк

Переходимо до солоденького. Якщо потрібно приготувати десерт без випічки, чізкейк – це претендент номер один. Смачно, вишукано, красиво. Давайте ж готувати.

Для цієї страви обов'язково потрібна роз'ємна форма.

Інгредієнти: для основи – 300 грамів печива та 120 грамів вершкового масла. Для сирної маси – 500 грамів сиру, 150 грамів цукру, два стакани молока, 20 г желатина та ванілін. У якості прикраси (верхнього шару) підійде джем або варене згущене молоко.

За допомогою ступки (ви ж пам'ятаєте, в нас немає світла, щоб використовувати блендер) розітремо печиво у крихту. Заливаємо його розтопленим маслом, перемішуємо та формуємо основу тортика у роз'ємній формі. Після цього виставляємо її у холод.

Далі намтреба залити пачку желатина 50 мл молока та дати йому набухнути. Тим часом сир перемішуємо з цукром та добре перетираємо виделкою. Наливаємо решту молока та додаємо ванілін на кінчику ножа. Перемішуємо вінчиком, відправляємо туди набухший желатин та ще раз ретельно вимішуємо. Заливаємо у форму з печива і масла сирну основу та виставляємо на балкон чи у двір, аби застигло.

Шоколадна ковбаса

Для того, щоб приготувати цю відому страву з дитинства, нам знадобиться: 250 г печива, 200 мл згущеного молока, 100 г вершкового масла та 3 ст. л какао-порошка.

Відразу відкладіть декілька штук печива, вони виконуватимуть роль «жиру» в ковбасі. Подрібніть печиво руками, залишаючи великі шматочки. Решту печива подрібніть до стану дрібної крихти. Можна скористатися різними способами: розтерти печиво у механічній м'ясорубці або за допомогою пакету та качалки. Пересипте печиво в миску. Додайте до нього м'яке вершкове масло. Перемішайте печиво з масом. Влийте в масу згущене молоко, насипте какао-порошок. Ложкою перемішайте масу до однорідного стану. Для цього не знадобиться міксер або інший прилад. Все добре перемішається ложкою.

Після цього покладіть залишені великі шматочки печива. Вмішайте їх у основну масу. Вона повинна вийти м'якою та пластичною. Якщо раптом маса у вас вийшла сухою, додайте до неї пару ложок молока. Викладіть тісто, що вийшло, на харчову плівку і сформуйте ковбаску. Для цього замотайте її в плівку та прокатайте по столу. Кінці плівки зав'яжіть. Сховайте ковбаску у холод на кілька годин.

Читайте також: Подарунки, актуальні для одеситів цією зимою: чим порадувати близьких на новорічні свята

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...