Диван — справжнє «серце» вітальні. Тут ми проводимо час з сім'єю, зустрічаємо гостей, відпочиваємо після роботи. Так що до вибору дивана варто поставитися з усією відповідальністю. Не кажучи вже про те, що це предмет меблів, який зазвичай служить довгі роки. Уникнути поширених помилок при покупці дивана допоможуть деякі поради.

Основне правило при виборі дивана — його відповідність стилю інтер'єру і загальної концепції. Адже дивани Львів найчастіше — самий акцентний предмет інтер'єру. І якщо ваша вітальня виконана в стриманому скандинавському стилі, а в центрі кімнати стоїть диван епохи бароко, виглядати це буде, м'яко кажучи, недоречно. Тому гарненько продумуйте стилістичну єдність простору. Тут диван вже не повинен бути домінантою. Навпаки, його завдання — підкреслити своєю формою і кольором основну ідею інтер'єру.

Колір і фактура дивана «не дружать» з іншими предметами. Матеріал і колір оббивки також повинні перегукуватися з загальною концепцією. Сучасні дивани для вітальні можуть бути яскравим акцентом в нейтральному інтер'єрі, а можуть, навпаки, відповідати основним кольорам інтер'єру. Колір дивана вторить покриттю стіни і підкреслює нейтральність всього інтер'єру. Чорний колір дивана підкреслює загальну ідею графічности інтер'єру і візуально підтримає, наприклад, чорний стелаж біля вікна.

Диван не повинен бути занадто громіздким в маленькому приміщенні: від краю дивана до протилежної стіни краще залишати не менше 2 метрів. У більш просторому приміщенні один маленький диван загубиться — краще вибрати диван великого розміру або створити композицію з двох невеликих диванів. Можна звернути увагу на сучасні модульні дивани, які складаються з декількох частин. При необхідності такий диван можна розібрати на кілька пуфів або, навпаки, зібрати спальне місце, якщо хтось з гостей вирішить залишитися на ніч.

Неграмотно обраний матеріал оббивки часто стає проблемою, тому що не гармонує з дизайном кімнати. Матеріалу, яким обтягнутий диван, покупці незаслужено приділяють не так багато уваги, як кольору оббивки або зручності сидіння. А даремно! Адже за диваном потрібно буде доглядати. Мікрофібра — міцна і зручна в очищенні тканина. Велюр — красивий, але з часом стирається й втрачає зовнішній вигляд. Жаккард потребує тільки сухої чистки. Гобелен і флок — практичні, але ворс флока вимагає дбайливого догляду. Шкіра — комфортно, але витратно. До того ж, в коротких шортах або спідниці сидіти на шкіряному дивані не особливо комфортно.