Хоча в Україні лудоманія (ігрова залежність) поки що не є гострою соціальною проблемою, залишати її без уваги не можна. Згідно з даними різних опитувань, приблизно 5% українців особисто стикалися з цією хворобою або знають таких людей. Для недопущення розвитку лудоманії важливо вживати превентивних заходів.

Зрозуміло, більшості людей азартні ігри не завдадуть жодної шкоди. Обравши сайт Мостбет Реєстрація, гравець може створити акаунт і отримує доступ до тисяч ігор або спортивних ставок. І граючи з розумом, можна мінімізувати втрати, отримавши при цьому масу позитивних емоцій. І це хобі в цьому разі мало відрізнятиметься від тих самих відеоігор, на які (як і на "залізо") багато хто теж витрачає чимало грошей.

Однак за наявності проблем із самоконтролем азартних ігор краще уникати. І невеликий відсоток гравців справді відчуває чималі проблеми в цьому відношенні. З метою допомоги цим людям і проводиться активна боротьба з ігровою залежністю.

Заходи щодо боротьби з лудоманією

Регулюючі органи здійснили цілу низку ініціатив для боротьби з лудоманією і формування відповідального підходу до азартних ігор:

  • легалізація грального бізнесу та введення держрегулювання;
  • розробка механізмів контролю та обмеження надмірного захоплення іграми;
  • проведення інформкомпаній про ризики надмірного захоплення азартними іграми;
  • організація допомоги людям із діагнозом "ігрова залежність";
  • моніторинг ситуації та регулярний збір статданих щодо лудоманії;
  • співпраця з громадськими організаціями.

Основна мета такої діяльності - сформувати розуміння, що азартні ігри насамперед розвага, а не спосіб заробітку. Зрозуміло, все це має супроводжуватися відповідальним ставленням самих гравців, які повинні вміти виявляти ознаки проблеми, що насувається.

Перші результати боротьби з лудоманією

Вжиті заходи вже принесли певні плоди. Одним із головних досягнень є скорочення нелегального ринку азартних ігор приблизно на 30% за оцінками експертів. Це стало можливим завдяки легалізації та запровадженню ліцензування грального бізнесу, а також регулярним перевіркам і високим штрафам для нелегальних операторів.

Також спостерігається значне зростання інформованості громадян про потенційні ризики надмірного захоплення азартними іграми. Якщо раніше про ігрову залежність знали близько 17% опитаних, то після проведення інформаційних кампаній цей показник зріс до 27%.

Також статистика фіксує помітне збільшення кількості звернень громадян по психологічну допомогу та консультації щодо проблем, пов'язаних з азартними іграми. Це свідчить про зростання довіри людей до роботи держорганів у сфері боротьби з лудоманією.

Не можна не відзначити й підвищення відповідальності самих гравців і представників грального бізнесу. Згідно з опитуваннями, 87% респондентів тепер стежать за тим, скільки часу і грошей вони витрачають на азартні розваги. А 73% представників галузі впровадили спеціальні програми та інструменти контролю для своїх клієнтів.

Також завдяки держпідтримці вдалося створити досить розгалужену мережу реабілітаційних центрів для осіб із діагнозом "ігрова залежність". Якщо раніше таких установ налічувалося не більше 15, то зараз їхня кількість перевищує 50, а географія охоплює всі області України.

За останніми даними, спостерігається зниження частки осіб із вираженими формами лудоманії з 2,1% до 1,7%. Хоч це і невелика різниця, але тенденція позитивна.

Перші підсумки діяльності по боротьбі з ігровою залежністю загалом позитивні. Хочеться вірити, що при збереженні поточних темпів, у майбутньому вдасться серйозно скоротити масштаби цієї проблеми в українському суспільстві.

Подальші плани

Крім цього, експерти озвучили подальші плани:

  • продовження моніторингу ситуації та оновлення статданих;
  • розширення інструментів контролю і профілактики;
  • посилення вимог до грального бізнесу;
  • збільшення штрафів за порушення;
  • залучення додаткового фінансування на боротьбу з лудоманією;
  • розробка освітніх програм про шкоду надмірного захоплення азартними іграми.

Головна мета - не допустити перетворення лудоманії на серйозну суспільну проблему. Поки що проблема не має масового характеру, але це може швидко змінитися.

Підбиваючи підсумок, можна констатувати певну ефективність заходів щодо боротьби з лудоманією в Україні. Разом з тим, для успіху в майбутньому необхідно продовжувати планомірну системну роботу в цьому напрямку.