ЗСЖ — ефективний метод збереження й зміцнення здоров'я, відновлення після перенесеної хвороби. Він передбачає не тільки відмову від шкідливих звичок, а й набуття нових, корисних. В ідеалі кожна людина сама має розробити систему, щоб підтримувати організм у хорошій формі. Однак поради фахівців допоможуть розставити правильні пріоритети — їх варто взяти на замітку. 

Користь здорового способу життя

Під час думок про ЗСЖ у багатьох людей виникають сумніви щодо його важливості, адже добре почуватися можна й без режиму, обмежень. Однак наукові дослідження підтвердили цінність здорового способу життя для людини. Його переваги:

  • скорочення частоти рецидивів хронічних захворювань;
  • повноцінний нічний відпочинок без відчуття втоми після пробудження;
  • зменшення кількості застудних захворювань;
  • підвищена витривалість до фізичних навантажень;
  • зниження ризиків розвитку вікових захворювань.

Не варто очікувати миттєвих поліпшень, а ось стабільно гарне самопочуття та енергійність в зрілому віці гарантовані. Достатньо дотримуватися кількох нескладних принципів. 

Регулярні медичні огляди

Не рідше одного разу на рік відвідувати сімейного лікаря, який за потреби призначить огляд у інших, профільних фахівців. Важлива умова збереження здоров'я — регулярна діагностика зору у Львові, адже саме вікові хвороби очей розвиваються непомітно та суттєво погіршують якість життя людей у похилому віці. 

Повноцінний сон

Один із чинників бадьорості та відмінного самопочуття. Здоровий сон — це нічний відпочинок тривалістю щонайменше 8 годин у добре провітрюваному приміщенні. Важливо засинати до опівночі. 

Правильне харчування

Передбачає ситний сніданок і ще два основні прийоми їжі, а також перекус. Правильний раціон — це не тільки різноманітні страви, споживання овочів і фруктів. Потрібно пам'ятати й про воду — випивати 1,5–2 л на день. 

Контроль ваги

Жир відкладається як під шкірою, так і на внутрішніх органах. Це ускладнює їх роботу, призводить до розвитку хвороб. Найкраще відмовитися від жирної та гострої їжі, а один раз на тиждень влаштовувати розвантажувальний день. 

Нормовані навантаження

Передбачається планування свого дня заздалегідь. Системність дасть змогу більше встигати, приведе до зменшення кількості стресів. Важливо правильно розподіляти й фізичні навантаження. Не варто півдня лежати на дивані, але й займатися виснажливою фізичною працею впродовж 10–12 годин поспіль шкідливо.