Антибіотики є важливим засобом у боротьбі з бактеріями, які спричиняють різноманітні хвороби. Однак їх неправильне застосування може призвести до розвитку резистентності. Щоб досягти ефективності антибіотикотерапії, необхідно застосовувати якісні препарати, що пропонує аптека D.S. apteka-ds.com.ua, та дотримуватись певних правил. Що необхідно знати про застосування антибіотиків — розповідаємо в цьому матеріалі.

Як діють антибіотики

Антибіотики можуть мати бактеріостатичну або бактерицидну дію. У першому випадку вони пригнічують розмноження бактерій, у другому — руйнують їх живі клітини. Важливо правильно підібрати антибіотик при конкретному захворюванні, який буде здатний боротися з його збудником.

Як правильно застосовувати антибіотики

Щоб лікування було максимально ефективним, варто дотримуватися наступних рекомендацій:

Антибіотики треба застосовувати тільки за призначенням лікаря. Не можна самостійно припиняти терапію, навіть якщо є відчуття, що здоров'я покращується. Припинення приймання антибіотика до запланованого завершення лікування призводить до того, що бактерії стають стійкими до даного препарату та підвищують стійкість до антибіотиків.

  • Антибіотики варто приймати в певний час для підтримання постійного рівня в крові.
  • Антибіотики потрібно запивати виключно водою. Їх не можна запивати молоком, йогуртом, соками, кавою, чаєм, оскільки це зменшує всмоктування ліків.
  • Деякі антибіотики (наприклад, тетрацикліни або фторхінолони) не можна приймати з їжею або іншими ліками, тому рекомендується приймати ці препарати принаймні за годину до або через дві години після їди.
  • Багато побічних ефектів спостерігається при вживанні алкоголю в поєднанні з антибіотиками. Тому на час терапії краще відмовитися від вживання міцних алкогольних напоїв, інакше може порушитися серцевий ритм та артеріальний тиск, а також послабитися дія препарату.
  • Полівітаміни є хорошим живильним середовищем для бактерій, що може послабити дію антибіотиків. Їх варто вживати не під час лікування, а після його закінчення.

Відкриття антибіотиків стало проривом у лікуванні інфекційних захворювань, які ще донедавна забирали життя людей. Тепер антибіотики дуже поширені, але тільки їх правильне застосування дозволяє досягти ефективності та успіху терапії.