Реформа охорони здоров’я надала пацієнтам більше можливостей у плані вибору. До того ж зараз можна записатись на прийом до лікаря онлайн, зокрема за допомогою сервісу Medcard24, а це додаткові переваги в плані зручності. Але для багатьох залишається невирішеним питання щодо підписання декларації із сімейним лікарем.

Як вибрати сімейного лікаря?

Перш ніж укласти декларацію, варто визначитися з тим, хто саме стане вашим сімейним лікарем. Проблема буде нескладною, якщо ви вже знаєте спеціаліста, з яким хотіли б співпрацювати. Можливо, це терапевт, до якого раніше зверталися та залишилися задоволені лікуванням і обслуговуванням.

Що робити, коли варіантів на прикметі немає? Як рішення — скористатися порадами друзів, колег, родичів, відгуками в інтернеті. Також є сенс підійти безпосередньо до місцевого відділу охорони здоров’я або лікарні та дізнатися, з якими спеціалістами можна укласти декларацію.

Важливо, щоб розташування поліклініки чи іншого медичного закладу влаштовувало територіально. Ідеальний варіант — якщо можете туди дістатися пішки. Водночас коли для вас є принциповим співпрацювати з якимось конкретним лікарем, відстань не має надто лякати, адже багато питань є змога вирішити в телефонному або онлайн-режимі.

Краще за все робити вибір після особистого спілкування з лікарем. Можна спитати в нього про освіту, принципи лікування, досвід роботи тощо, а також оцінити для себе, наскільки він суб’єктивно подобається як людина.

Документи для укладання декларації

Припустимо, що ви обрали сімейного лікаря, з яким готові укласти декларацію. Наступний крок — підготувати документи. Насправді стандартний набір складається лише з двох пунктів:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код.

Коли ж ідеться про укладання декларації з педіатром, то знадобляться свідоцтво про народження, а також код і паспорт одного з батьків/опікунів.

Варто зауважити, що документ із сімейним лікарем підписують безстроково, тобто немає потреби щороку або раз на якийсь інший період повторно укладати декларацію. Але що роботи, якщо з якихось причин ви вирішили більше не співпрацювати з лікарем? Наприклад, це може статися, коли переїхали в інший район чи інше місто або терапевт не влаштовує. В цьому випадку ви можете в будь-який час прийти та розірвати угоду, після чого почати співпрацювати з іншим лікарем.