До сих пір в Україні точиться дискусія з привод ото того, що краще – проводити традиційне поховання чи кремувати померлого.

Історія кремації сягає собою глибини тисячоліть. Церемонії спалювання тіла характерні для античних часів, проводилися у древньому Єгипті, в древніх державах Азії тощо. Саме тому, дехто вважає звичай язичницьким. Адже його коріння йдуть з часів, коли не існувало сучасних авраамічних релігій. Для середніх віків характерне було поховання померлих у землю. Актуальність кремації постала тоді, коли через близькість кладовищ стала причиною різних епідемій. Таким чином в другій половині XIX століття громадськість знову звернулася до варіанту спалювання покійників. В 1872 році німецьким винахідником Ф.Сіменсом була сконструйована перша піч для кремації тіл. Зрештою, навіть духовні лідери мусили визнати такий варіант прощання з померлим. Наприклад, в 1963 році кремацію офіційно дозволила римсько-католицька церква.

Варто відзначити, що конкретних рекомендацій щодо того, як ховати покійника немає в основних авраамічних релігіях. Тому орієнтуватися можна на рекомендації духовних лідерів.

Що стосується кремації, то прах людини можна зберігати, поховати або розвіяти. Як правило, існують такі варіанти:

  • Залишити на зберігання вдома. Характерно для країн західної Європи та США.
  • Розмістити в колумбарії. Це спеціальні місця, як правило при крематорії, або ж на кладовищах, де можна розмістити урну з прахом.
  • Захоронити прах в землю. Варіант, який прижився в Україні. Родичі захоронюють прах в окремій могилі, або підпоховують його до вже існуючих поховань. Так залишається можливість прийти на місце, яке пов1язане з померлим.
  • Розмістити прах в садку. Незвичний спосіб для українців, але широко розповсюджений у країнах західної Європи.
  • Розвіяти прах. Якщо померлий лишив заповіт яким чином провести розвіювання праху, то родичі просто виконують його волю. Як правило це проводять над морськими хвилями, в полі, в місцях, які були важливі для покійного.

Україна свійська держава, тому кожен обирає той спосіб поховання, який вважає доречним та підходящим. Якщо ви не впевнені, то можете порадитися з своїм духовним наставником, лідером, близькими людьми.

Матеріал підготований редакцією ритуального порталу ritualservice.com.ua. Тут можна детальніше дізнатися про крематорій в Одесі.