Криптовалюта — це віртуальна валюта, яка не пов’язана з грошовою системою будь-якої держави. Водночас вона має фінансову силу та дозволяє замовляти товари чи послуги, переказувати кошти між користувачами чи відправляти їх за кордон.

У світі зараз існує понад 10 тисяч різноманітних криптовалют, але найбільшу популярність серед користувачів має лише декілька з них. Це біткоїн, ефіріум та тезер (USDT).

Головна криптовалюта сьогодення

Навіть люди, які ніколи не цікавилися цим питанням, чули про біткоїн. Курс біткоїна на початок 2023 року перевищує 23 тис. доларів. В окремі моменти ця сума була ще більшою.

Біткоїн — це не лише найпопулярніша та найдорожча, але й перша існуюча цифрова валюта. Вона виникла завдяки групі ентузіастів, що використали власні напрацювання та здобутки попередників. На відміну від криптографів попередніх років, творці біткоїна виправили всі їхні помилки та зробили платіжну систему по-справжньому децентралізованою.

Саме ця валюта вважається основною на ринку цифрових грошей. В загальній капіталізації ринку її частка становить 42%. Враховуючи загальний ринок віртуальних коштів, що складає 2,2 трлн доларів, сума досить значна. До оплати біткоїни із задоволенням приймають такі торгові майданчики:

  • eBay;
  • Reddit;
  • Etsy;
  • Dell;
  • Amazon;
  • WordPress та інші.

Тобто власнику цифрових заощаджень доступні будь-які товари: від електроніки до транспортних засобів.

Наявність біткоїнів на рахунку дозволяє не лише замовляти товари чи послуги, але й переводити їх із криптогаманця на власний рахунок у банках та знімати в банкоматах по всьому світу. Зараз кожен користувач інтернету може створити власний гаманець та заповнити його однією або кількома цифровими валютами.

ТОП 5 найкращих криптогаманців

З ростом блокчейн індустрії стає важливим обрати надійний гаманець для безпечного та зручного зберігання криптовалюти. Серед користувачів найбільш популярними є наступні п'ять гаманців: 

Rubicon Wallet (мобільний гаманець)

Rubicon Wallet є доступним на різних платформах та підтримує понад 100 різних криптовалют та токенів. Гармонійне об'єднання дизайну інтерфейсу та функціональності робить роботу з гаманцем приємним досвідом.

Trust Wallet (гарячий онлайн гаманець)

Відрізняється інтуїтивним та легким інтерфейсом, підтримкою багатьох криптовалют і високим рівнем безпеки.

Ledger Nano S (холодильный апаратний гаманець)

Відомий своєю компактністю та високим рівнем безпеки. Має простий інтерфейс, зручний OLED-дисплей для перевірки та підтвердження транзакцій  та підтримує різні криптовалюти.

HodlWallet (паперовий гаманець)

Простий у використанні гаманець надає максимальний рівень захисту завдяки паперовому носію з голограмами. Завдяки такому формату його легко зберігати, а також передавати активи іншим особам в майбутньому.

Exodus (софтверний гаманець)

Підтримує широкий спектр криптовалют та токенів, простий у використанні та надає можливість підключити апаратний гаманець для збільшення рівня безпеки зберігання криптовалют.

Саме ці гаманці, на думку активних користувачів, забезпечують надійне та зручне зберігання криптовалют, але вибір конкретного буде залежати від ваших потреб та особистих уподобань.

Ефіріум та тезер

Слава та популярність першої криптовалюти не могла не призвести до появи інших. На наступному етапі з'являється ефіріум.

Одразу після біткоїна по популярності йде ефіріум. Валюта виникла через залучення інвестицій від користувачів, через продаж їм токенів. Це найпопулярніший блокчейн для розробників через смартконтракти. Система має ряд переваг та особливостей. Деякі можливості в ній реалізовані краще, ніж у біткоїні, але це не висуває її на перший план.

На частку ефіріума в загальній капіталізації ринку припадає приблизно 20%, що теж досить пристойна сума, враховуючи, що загальний ринок перевищує 2 трлн доларів. Головна відмінність від попереднього типу полягає в можливості створення смартконтрактів для виготовлення інших токенів, децентралізованих криптообмінників чи криптобірж.

USDT — найпопулярніший доларовий стейблкоїн, що має великий торговий обсяг та торгові пари до будь-якої криптовалюти.

Варто зазначити, що названі цифрові валюти не єдині. Дуже багато нових видів створено, щоби покращити вже існуючі версії. Наприклад, підвищити швидкість транзакцій, розмір блоків чи вирішити інші завдання.

Звісно, далеко не кожен з учасників ринку цифрових коштів заслуговує уваги, і саме його криптовалюта буде демонструвати зростання. Тому краще інвестувати саме в перевірені варіанти.