Простий інвентар для прибирання суттєво полегшує та пришвидшує увесь процес наведення чистоти в помешканні. У кожній оселі можна знайти віник або порохотяг, совок, щітку та відерце, декілька видів губок та серветок для пилу, а для якісного миття підлоги обов’язково потрібна швабра. Дерев’яний держак з перекладиною давно відійшов у небуття, натомість виробники пропонують високоякісні та сучасні моделі для різних типів підлогового покриття, з різними особливостями конструкції та функціоналу.

Зручна швабра для миття підлоги: класифікація та особливості видів

Серед головних фаворитів українських господинь можна виокремити наступні моделі швабр:

  • Плоска. Ідеально підходить для щоденного прибирання, адже максимально проста у використанні, а завдяки формі насадки легко вимиває підлогу навіть у кутах. Робоча частина має вигляд плоскої деталі, що має назву флаундер. Прямокутна насадка кріпиться на платформу з допомогою липучок, застібок, спеціальних кишеньок, її легко можна зняти, замінити або ж попрати у пральній машині. Руків’я виготовляється у вигляді телескопічної або суцільної ручки. Такий різновид чудово підходить для миття ламінату, адже ганчірка не затримує велику кількість води.
  • Мотузкова. Насадка з бавовняних або поліестерових ниток найчастіше іде в комплекті з відром зі спеціальним механізмом віджиму, що вимагає менше зусиль для видалення зайвої вологи. Такий вид досить недорогий, однак для ламінату та паркету варто обрати іншу швабру.
  • Губкова. Складається з поролонової або целюлозної насадки, обладнана механізмом для віджиму напівавтоматичного типу та телескопічною складною ручкою. Перед використанням суха губка тверда, тож спершу її доведеться замочити. Така швабра легко видаляє різні забруднення, збирає шерсть тварин та волосся, ідеальна для миття плитки, однак для дерев’яного покриття та ламінату не підходить — може залишати подряпини.

Декілька порад по вибору

Перш ніж обрати виріб, зверніть увагу на особливості конструкції, матеріал робочої частини, тип руків’я, наявність механізму відтискання. Серед популярних варіантів — вироби з насадками з мікрофібри. Вони відмінно поглинають вологу, не пошкоджують поверхню, мають тривалий термін служби. Ідеально, щоб ручка була виготовлена із металу, адже пластикова може швидко зламатись. 

Для особливих фанатів чистоти на ринку представлені вдосконалені моделі з розпилювачем. Вони обладнані містким резервуаром, який наповнюють водою або засобом для миття підлоги.