Кишкова мікрофлора кожної людини унікальна. Проте загальні пропорції і склад бактерій у здорових людей схожі. Основу становлять бактероїди та біфідобактерії, які належать до анаеробних мікроорганізмів — їх близько 95%. Аеробного мікробіому всього біля 5%, до його складу входять лактобактерії, ентерококи і навіть кишкова паличка.

Проте точні кількісні та якісні характеристики цієї своєрідної екосистеми є доволі гнучкими. Вони змінюються в залежності від внутрішніх і зовнішніх факторів, забезпечуючи засвоєння поживних речовин. Доведено, що мікрофлора кишечника бере активну участь у формуванні імунітету, допомагає організму синтезувати життєво необхідні вітаміни і ферменти.

За сприятливих умов бактерії ШКТ здатні підтримувати стабільний баланс. Сприятливими можна вважати водночас декілька факторів: раціональну насичену клітковиною дієту, відсутність стресу, перевтоми і хронічних захворювань, регулярну фізичну активність. Якщо ваш спосіб життя не відповідає таким умовам, мікрофлора ШКТ стає більш вразливою. На додачу було призначено курс антибіотиків? Ситуація стає ще більш складною. З великою ймовірністю ви відчуєте погіршення травлення.

Як з цим боротися?

Через всі зазначені фактори після консультації з лікарем варто подбати про захист кишківника від антибіотиків. Для цього варто використовувати лише тільки засоби з доведеною клінічною ефективністю, наприклад, «Ентерол®» — дізнатися про нього більше можна на офіційній веб сторінці препарату https://enterol.ua/zahist-vid-antibotikiv/. Цей препарат дозволяється застосувати з лікувально-профілактичною метою в будь-якому віці, тому він підходить навіть для новонароджених. Застосовують «Ентерол» протягом 3-30 днів, в залежності від загального самопочуття і тривалості курсу протимікробних засобів. Достатньо розчинити вміст саше в теплій воді (але не окріп) або молоці.

Визначною особливістю препарату є стійкість до впливу антибіотиків, тому ефект від прийому ліків обох типів буде максимальним. Додаткова порція живої мікрофлори не тільки нормалізує кількість і склад кишкових бактерій, а й сприятиме відновленню, покращенню трофіки слизової оболонки ШКТ. Здоровий мікробіом буквально витісняє патогенні та умовно патогенні мікроорганізми, якщо вони присутні в кишківнику. Завдяки цьому нормалізуються процеси випорожнення.