Лазерне гравірування, механічне гравірування, гравіювання за допомогою піскоструминної обробки, лазерна сублімація — це найбільш затребувані методи, що застосовуються для отримання зображень на різних матеріалах, у тому числі на склі та дзеркалі. Для кожного методу характерні свої унікальні засоби застосування, кожен метод має як переваги, так і недоліки. Лазерне гравіювання, наприклад, відоме легкістю свого застосування та багатосторонністю сфер застосування.

Механічна гравіювання найкраще підходить для гравіювання металів і пластиків та гравіювання подарунків, лазерне гравіювання клавіатури. Гравірування за допомогою піскоструминної обробки надає якісний вигляд різним матеріалам, особливо склу. Лазерна сублімація — це повнокольоровий процес, який можна використовувати під час друку. Лазерне гравіювання має найбільш широке поширення з усіх перерахованих вище методів, що обумовлено легкістю її застосування, можливістю гравіювання різних матеріалів і доступністю використовуваного обладнання.

Лазер наносить гравіювання за допомогою лазерного променя, сфокусованого за допомогою спеціальних дзеркал та лінзи. Лазерний промінь настільки сильний, що здатний випарувати частину матеріалу, виконати гравіювання малюнка та в деяких випадках здійснити різання матеріалу. Найбільш важливою перевагою лазерного гравіювання є її універсальність. За допомогою лазерного гравіювання для Вас можуть бути виготовлені: персональні подарунки та ювелірні вироби, набір торгових знаків, вивісок, покажчиків та ін., печатки, вивіски.

Гравірування на склі завжди вважалося вишуканим ремеслом. Скляний столик, сувенірна статуетка або вітраж, прикрашений витонченими візерунками, втілюють тонкий художній смак. Але піскоструминна та травильна технології пішли на полиці історії. Малюнок високої деталізації зможе створити будь-яка людина за допомогою лазерного верстата. Пишність, вишуканість та індивідуальність в одному флаконі — лазерне гравірування скла. Протягом багатьох століть цей чудовий матеріал був предметом захисту житла від кліматичних умов і, звичайно, предметом прикраси. В даний час у світі сучасних інноваційних технологій скло, як і раніше, дуже популярне і широко використовується в різних галузях. Людство не стоїть на одному місці, і щодня винаходить все нові та нові технології. Безперечно, що з нових технологічно важливих людини винаходів є, безсумнівно — лазер. Завдяки сучасним лазерним технологіям сьогодні досить легко та просто вирішуються найскладніші високотехнологічні завдання абсолютно у різних напрямках виробництва. На сьогоднішній день гравірування скла є однією з основних галузей використання лазерного обладнання.

Залежно від типу нанесення зображення розрізняють растрове та векторне гравіювання. Якщо гравіювання векторне, то зображення наносяться тонкими лініями, якщо лазерне — напівтоновими фотографічними зображеннями.

Для того, щоб гравіювання було об'ємним, необхідно, щоб лазер впливав на певну глибину виробу.

Переваги лазерного гравіювання:

  • Дуже висока роздільна здатність і максимальна швидкість.
  • Безконтактність.
  • Стійкість зображень, їхня довговічність.
  • Максимальний рівень повторюваності складних виробів.
  • Відсутність додаткових видів обробки.
  • Привабливі зовнішній вигляд готового виробу.

Здійснюється лазерне гравіювання алмазними голками. За допомогою лазерного променя на чистому склі утворюються різноманітні високохудожні деталізовані візерунки у вигляді мікротріщин та заглиблень. Цей спосіб нанесення на скло зображення за технологічними характеристиками дуже відрізняється від обробки за піскоструминною і травильною технологіями і основною відмінністю лазерного гравіювання є найвищий рівень деталізації зображення.

Робочий інструмент лазерного верстата — це лазерний промінь товщиною лише 0,01 міліметра, що дозволяє створювати лазером на склі воістину шедеври мистецтва. Лазерний промінь легко створить як суцільний візерунок, так і складається з безлічі найдрібніших елементів складних мікро-узорів. Враховуючи зручні технічні характеристики та високу якість нанесення на скло гравіювання за допомогою спеціалізованих лазерних верстатів, нині така обробка скла дуже популярна у різних сферах виробництва.

Завдяки високій якості контрастності, нанесені на прозоре скло зображення лазерним гравіюванням відмінно проглядаються, проте на матовому склі гравірування помітне набагато менше, а в деяких випадках його можна відчути лише дотиком. Лазерне гравіювання на склі безбарвне, але при необхідності лазерні верстати здатні творити дива і безбарвне зображення можна зробити в натуральних кольорових гамах, що грають — це називається колорування.

Колорування — це сучасна технологія з фарбування скла. Перед лазерним гравіюванням на скло наносяться спеціальні склади, ось ці склади після завершення гравіювання поверхні стають різнокольоровими і гравіроване лазером скло оживає у барвистих тонах. При всій своїй пишності є ще одна перевага — лазерне гравіювання на склі неймовірно довговічне. Візерунки, нанесені лазером, ніколи не втратить на склі свій початковий колір. Тому даний метод обробки різного скла та інших поверхонь у наші дні залишається практично єдиним способом якісного перенесення деталізованого зображення на поверхні.