Сьогодні у багатьох дітей ортопеди діагностують різні види деформації стоп. Серед найбільш поширених вальгусна стопа та плоскостопість. Деякі батьки вважають, що такі захворювання не потребують особливо лікування, проте це неправильна думка. При будь-якій деформації потрібна корекція стоп, яка в багатьох випадків буде консервативною. Проте у важких випадках не обійтись без оперативного втручання.

Причини деформації стоп

Найчастіше основними причинами появи деформації стоп стають:

  • вроджена деформація – патологія розвивається в утробі матері;
  • порушення розвитку опорно-рухомого апарату;
  • ранні підвищені навантаження – в тому числі зайва вага дитини або ранній початок ходіння;
  • знижений тонус м’язів;
  • різноманітні травми на стопах, костях, м’язах.

Аби уникнути появи деформації батькам не слід примусово ставити дитину на ноги, також слід обирати лише якісне взуття.

Чи можуть батьки самостійно визначити деформацію стопи?

Зазвичай подібні захворювання помічають педіатри на першому році життя на щомісячних оглядах. Проте уважні батьки також можуть помітити зміни у дитини, що свідчать про появу деформації. Перша ознака – порушення постави, зміна ходи.

При вальгусній деформації у дитини ноги набувають Х-образної форми. Стопи при цьому пласкі та викривляються всередину. При плоскостопії змінюється форма стопи.

Аби не допустити різні прояви деформації також слід проводити заходи з профілактики рахіту та регулярно показувати дитину ортопеду.

Проте якщо лікар поставив діагноз, не слід зволікати з лікуванням. Головне завдання такого лікування відновлення правильної форми стопи та зміцнення зв'язок та м'язів. Для цього використовують:

  • спеціальні комплекси лікувальної гімнастики;
  • масаж;
  • носіння спеціального ортопедичного взуття, яке виготовляється на замовлення.

Сколіоз у дітей

Це захворювання є поширеним серед дітей. Проте найчастіше зустрічаються 1 та 2 ступені, які можна лікувати консервативно. Для лікування сколіозу вдома слід використовувати спеціально розроблені методики. Наприклад, в Академії Грації, після проходження ретельних діагностик, спеціалісти складають спеціальний комплекс вправ, що потрібно виконувати вдома. Для успішного продовження лікування також слід дотримуватися правильного харчування та враховувати специфіку фізичних навантажень.

Слід пам’ятати, що будь-яка проблема з хребтом – виліковна. Проте, головне – це час, тож до лікаря треба звертатися своєчасно. Лікування сколіозу є легким та недовготривалим, якщо захворювання діагностовано на перших двох стадіях.