Подружжя, у зв’язку з деякими обставинами, приходить до рішення розірвати шлюб. Є можливість розлучитися через РАЦС мирно або звернутися до суду.

Розлучення через РАЦС

Звісно, якщо є спільна згода припинити шлюб та за відсутності дітей у подружжя чи вагітності дружини, це зробити досить просто. Потрібно звернутися подружжю разом в РАЦС та написати заяву про розірвання шлюбу. Кожному з подружжя надається окремий бланк заяви.

Після подання заяви проходить місяць. За цей час хтось із подружжя має можливість передумати та забрати свою заяву. В тому випадку, якщо за цей термін ніхто з пари не змінив свою думку, то пара з’являється в РАЦС в призначений попередньо день та час, щоб зареєструвати розірвання шлюбу.

Можливо подати онлайн документи на розлучення. Є можливість подання заяви через Інтернет в електронному форматі. Насамперед варто записатися до РАЦСу і можна поставити питання консультантам.

Розлучення через суд

Можливим є розлучення в судовому порядку. Позовну заяву до суду пише один з подружжя. Це є можливим не зважаючи на категоричну відмову розлучатися іншого з подружжя. Позивачеві варто представити суду вагомі докази того, що збереження шлюбу неможливе. Для консультації юриста чи адвоката з приводу розлучення, можна скористатися сервісом юридичних послуг https://consultant.net.ua/, завантажити мобільний додаток та отримати відповіді професіонала.

Важливі причини для розлучення:

  • алкоголізм чи наркотична залежність когось із подружжя, супротив лікуватися, що може бути небезпечним для малолітніх дітей, якщо вони є у пари;
  • неприпустима поведінка когось із подружжя, яка завдає стресу дітям та іншому із подружжя;
  • уникання чоловіком забезпечення сім’ї в фінансовому плані, передусім тоді, коли дружина вагітна чи є маленькі діти, оскільки в такій ситуації жінка не спроможна заробляти гроші для себе і дитини;
  • проблеми в сексуальному житті пари, що характеризуються зрадою чи відсутністю потягу;
  • власні мотиви, такі як неповага, недовіра, ворожість, збайдужіння.

Щоб підготувати позовну заяву, необхідно володіти інформацією про адресу реєстрації іншого з подружжя чи адресу тієї установи, в якій працює.

Потрібно з позовом надати підтвердження, що сплачений судовий збір. Він складає 40% від прожиткового мінімуму.

Розірвання шлюбу здійснюється судом, якщо є малолітні діти в пари.

Є два випадки, коли позов про розірвання шлюбу не приймає суд. По-перше, якщо вагітна дружина. По-друге, якщо з народження дитини не минув 1 рік. Однак і тут існують винятки. В разі вчинення злочину одним з подружжя стосовно іншого чи їхніх дітей. А також якщо з актового запису про народження дитини видалені відомості про батька.

Етапи шлюборозлучного процесу

Судове засідання призначається суддею через місяць після подання заяви. Пара сповіщає про час та дату засідання. Розлучення відкладається, якщо хтось із подружжя не навідується у суд та не повідомляє причину цього. Один із подружжя може просити про примирення. Коли воно відповідає інтересам іншого з подружжя та дітей, суддя може задовольнити такий запит. Коли буде підтверджено, що збереження сім’ї не відповідає інтересам одного з подружжя чи дітей, то суддя приймає рішення про розірвання шлюбу.