Креативне агентство – це компанія, що займається створенням та розробкою рекламних ідей та концепцій. Стилістика реклами, ідеї для друкованої, аудіо-, відеореклами, дизайн, створення брендбуку, написання слоганів, сценаріїв, розробка неймів – це найпоширеніші послуги креативного агентства.

На ринку сьогодні є багато різних гравців. Серед них BBDO, AdShot Creative, Tabasco та інші. Вони всі відрізняються деякими параметрами, про які необхідно знати для того, щоб знайти саме те агентство, що зможе вирішити вашу задачу найкращим чином.

Локальне агентство VS мережа

З назви є зрозумілим, що агентства відрізняються одне від одного структурою. Мережеві компанії мають свої представництва у великих містах по всьому світу. Локальні – це такі, що працюють на території однієї країни. Не можна сказати, який варіант кращий. Існують думки, що мережеве агентство має такі переваги:

- наявність міжнародних брендів в портфоліо;

- більший досвід;

- кращі стандарти якості;

- можливість співпраці з міжнародними партнерами;

- більш сучасні методики у роботі.

Однак насправді локальні агентства не працюють гірше, ніж мережеві. Локальні агентства мають такі плюси:

- краще обізнані щодо українського ринку;

- більш гнучкі у підходах, адже не мають необхідності підпорядковуватися внутрішнім корпоративним стандартам головного офісу;

- більш оперативні у виконанні задач;

- мають дещо нижчий прайс на послуги;

- легше працюють з маленькими локальними брендами.

При цьому, знов таки, ці переваги не роблять мережеве агентство гіршим за локальне. Тобто не потрібно обирати цей фактор за критерій оцінки. Ви зможете зрозуміти, чи підходить вам агентство, поспілкувавшись з його представниками та подивившись портфоліо. Тож нехай вас не зупиняє структурна різниця.

Агентства повного циклу

Також креативні агентства різняться між собою кількістю послуг, що надаються. Ті компанії, що можуть самостійно виконати роботи с продакшену та постпродакшену називаються агентствами повного циклу. Це, звичайно, зручніше для замовника, адже в одному місці можна отримати увесь комплекс. До того ж це економія часу, а також реалізовувати ідею справді легше та краще тому, хто її розробив.

Однак якщо вам потрібно, наприклад, тільки створити слоган, то ви можете сміливо не зважати на цей критерій.

Головне – вам має бути комфортно співпрацювати з підрядником. А обравши агентство, покладайтесь на професіоналізм працівників, а також підтримуйте комунікацію, щоб бути в курсі кожного етапу роботи.