Є кілька способів отримати грін-карту і переїхати в США. Найпростіший - зіграти в спеціальну лотерею. Для участі в ній треба тільки закінчити школу, мати закордонний паспорт, фотографію і правильно заповнити заявку. Розповімо, як це зробити, щоб не помилитися.

Що таке грін-карта

Грін-карта - посвідчення особи, яке підтверджує статус постійного жителя США - резидента. Це аналог нашого виду на проживання і проміжний етап в отриманні американського громадянства.

Права власника грін-карти.  Документ дає право постійно жити в країні, вільно в'їжджати і виїжджати з неї, офіційно працювати або відкрити власний бізнес, отримувати освіту, користуватися страховками і соцзабезпеченням, подати прохання про возз'єднання сім'ї. Через 5 років проживання в країні після отримання грін-карти її власник може стати громадянином США.

Обов'язки власника грін-карти. Власник грін-карти має дотримуватися законодавства США, платити податки і більшу частину року проживати на території країни. Якщо залишити країну на термін більше 6 місяців, карту анулюють.

Відмінність грін-карти від громадянства і віз. Грін-карта - це не паспорт, вона не дає громадянства США. Її власник не може брати участь у виборах. Він продовжує залишатися громадянином своєї країни. У нього немає права безвізового в'їзду в більшість країн світу, як у американців.

Термін дії грін-карти - 10 років. Потім її можна продовжити.

Як можна отримати грін-карту

Є кілька способів отримати green card.

· Вступити в шлюб з громадянином США. Для цього треба побудувати відносини з американцем і довести, що почуття справжні і шлюб не фіктивний. Возз'єднатися з членами сім'ї. Спосіб підходить тим, у кого є близькі родичі в США: чоловік і жінка, батьки, діти. Теоретично можливо возз'єднання з братами і сестрами, дядьками, тітками і племінниками, але на практиці це малоймовірно.

· Отримати робочу візу. Таку візу видають на запрошення працедавця на 1-3 роки, після чого її можна продовжити ще раз. Перебуваючи в країні, можна подати документи на грін-карту. Спосіб підходить затребуваним фахівцям.

· Приїхати як фахівець. Цей спосіб підходить людям з екстраординарними здібностями, які досягли успіху в своїй сфері діяльності: музикантам, художникам, артистам, провідним, вченим, спортсменам. Вашу унікальність перевірять за 10 критеріями, серед яких міжнародні нагороди, популярність, авторські публікації, високий дохід, керівництво великою організацією. Треба відповідати хоча б трьом з них.

· Отримати політичний притулок або приїхати як біженець. Спосіб підходить тільки тим, хто дійсно не може залишатися в рідній країні через загрозу його безпеці.

· Інвестувати в американську економіку. Для цього потрібно вкласти в економіку США суму від 500 тисяч доларів і створити 10 робочих місць впродовж двох років.

· Виграти в спеціальній лотереї - найбільш універсальний спосіб. Підходить тим, хто готовий розраховувати на удачу. Для участі в розіграші green card досить заповнити спеціальну форму на сайті.