Paypass — це технологія безконтактних платежів, що була розроблена корпорацією Мастеркард. Для використання Paypass у торговій точці необхідна наявність спеціального POS-терміналу, а у користувача — безконтактної банківської картки.

Платіжна система Mastercard пропонує своїм клієнтам оформити кредитну або дебетову картку, щоб випробувати усі переваги безконтактних платежів. Якщо ви побачите біля торгівельної точки символ Пейпас, значить там можливі безконтактні фінансові операції.

Завдяки використанню цієї технології, ви економите значну кількість часу при здійсненні платіжних операцій у торгових точках. Якщо вам необхідна допомога або додаткова інформація, зверніться у службу підтримки українського банку, який випустив вашу безконтактну картку Mastercard.

Як здійснити безконтактний платіж

  • Зверніться до будь-якого банку України, який є партнером системи Мастеркард, і повідомте, що бажаєте оформити безконтактну картку.
  • Відвідайте торгову точку, де є POS-термінал.
  • Під час оплати покупок перевірте суму, зазначену на терміналі.
  • Максимально близько піднесіть карту до зчитувального пристрою, поки не почуєте звуковий сигнал.
  • Оплата товарів чи послуг буде виконана, а з вашого рахунку по карті буде знято певну кількість грошових коштів.

Якщо сума транзакції перевищує допустимий ліміт, вам знадобиться ввести спеціальний пін-код, щоб дати банку дозвіл на обробку фінансової транзакції.

Наскільки безпечно використовувати безконтактну картку

Вам не варто хвилюватися про захист своїх персональних даних і грошей з наступних причин:

  • Технологія безконтактних платежів має мінімальний радіус дії — близько 2 см. У таких умовах шахрайські дії неможливі за цілою низкою причин: необхідність наявності POS-терміналу, звукові сигнали під час зчитування даних, одноразові пін-коди, що підтверджують платежі, тощо.
  • Будь-яка транзакція має унікальний код, який постійно змінюється. Це повністю виключає доступ третіх осіб до персональної інформації власника картки або самої транзакції.
  • Ніхто не побачить номер картки, адже ви не передаєте її до рук касира. Це ще більше підвищує безпеку операцій, що проводяться.
  • Гроші не спишуться з картки двічі, адже термінал блокується на весь час проведення фінансової транзакції.

Як ще можна зробити безконтактний платіж

Вам достатньо встановити на мобільний телефон додаток Google Pay або Apple Pay. Прив'яжіть свою картку до пристрою, але переконайтеся, що програма сумісна з технологією Paypass. Виконайте ті ж дії, що й під час розрахунків безконтактною карткою, попередньо розблокувавши смартфон.