Дія І

Події відбуваються в Китаї «у легендарні часи». Мандарин оголошує про те, що кожен претендент на руку доньки імператора, принцеси Турандот, повинен відгадати три загадки. Якщо не буде відповіді хоча б на одну з них, на нього чекає страта. Перський принц зазнав невдачі і тепер йому на світанку відрубають голову. У метушні збивають з ніг старого – скинутого з трону сліпого татарського хана Тимура. Його молода рабиня Ліу марно намагається підняти свого пана. На допомогу їй приходить молодий чоловік. Це – Калаф, єдиний син Тимура. З’являється перський принц. Даремно натовп просить для нього пощади – в серці Турандот немає ані співчуття, ані жалю, ані любові. Калаф, вражений красою принцеси, збирається домогтися її руки. Міністри Пінг, Панг і Понг намагаються відмовити його, а Ліу зізнається йому в коханні. Але Калаф, засліплений красою Турандот, приймає жорстокий виклик долі. Він тричі б’є в гонг – знак того, що з’явився новий претендент на руку і серце принцеси.

Дія ІІ

Троє міністрів імператорського двору журяться про долю Китаю, який потерпає від примх Турандот. Вони мріють про швидше повернення до тихого життя. Старий імператор намагається відмовити Калафа від участі у змаганні, але той непохитний. Турандот пояснює причину своєї ненависті до чоловіків. Вона розповідає історію принцеси, що належала до її династії Лоу-Лінь, яку збезчестив чужеземний загарбник. Від імені всієї династії принцеса повинна помститися сильній половині людства. Калаф розгадує загадки Турандот. Натовп радіє, але Турандот просить імператора не віддавати її заміж за іноземця. Син Неба не погоджується, але Калаф не хоче змушувати принцесу бути з ним. Він висуває умову: якщо до сходу сонця дівчина назве його ім’я – він піде на страту

Дія ІІІ

Захід сонця біля стін імператорського палацу. Глашатаї повідомляють, що ніхто не повинен спати цієї ночі – необхідно дізнатися ім’я невідомого принца. Пінг, Панг і Понг обіцяють Калафу будь-які гаразди, якщо той розкриє своє ім’я. Тим часом варта арештовує Тимура і Ліу – людей, яких бачили з Калафом. Щоб позбавити свого старого пана від тортур, Ліу оголошує, що вона – єдина, хто знає ім’я принца, але, щоб не видати його, відважна дівчина вбиває себе. Натовп виносить її тіло, а Калаф і Турандот залишаються наодинці. Принц відкриває їй секрет свого імені і залишає за нею право вибору – подарувати йому життя або відняти його. Турандот обирає життя і кохання.