Прем'єра оперети Й. Штрауса (сина) «Ніч у Венеції» відбулася 3 жовтня 1883 року у Берліні на сцені Міського театру Фрідріха-Вільгельма (пізніше — театр Woltersdorff).
В основі австрійської оперети композитор використовує традиції італійської опери-буффа, де, як правило, прості люди — слуги, селяни, які обдурюють своїх господарів чи знатних панів. Найдивовижнішим чином, з глибини минулих століть, сам «Король Вальсу», запрошує вас на знаменитий Венеціанський карнавал!
Бал-маскарад на вулицях Венеції служить лише атмосферною декорацією для фривольної водевільної комедії з безліччю бійок і любовних пригод. Самовдоволений серцеїд, герцог Урбіно, прибуває до Венеції на маскарад. Він має намір спокусити красуню Барбару, дружину місцевого сенатора Делаква…
Як і чим скінчиться цей маскарад глядачі побачать на власні очі, але Штраус подарував своїм відданим шанувальникам набагато більше, ніж просто музичну розвагу. В опереті «Ніч у Венеції» він майстерно поєднує культурні традиції багатьох європейських країн: австрійські та італійські танці, органічно вплітає в музичну тканину оперети різноманітні мелодії, почуті ним самим у подорожах. Штраус стирає грань між сценою і публікою, таким чином ми всі мимоволі виявляємося бажаними гостями та учасниками захоплюючого дійства.
«Ніч у Венеції» — це нескінченний потік задоволень та нестримних веселощів.
Тепер ця блискуча комедія буде прикрашати і нашу сцену.
Отже, до зустрічі на карнавалі!