Новини компаній
16:35, 13 травня

Як заварити каву в зернах

Новини компаній

Хочете самостійно приготувати смачну каву в зернах? Ми в цьому допоможемо! Кава - один із найпопулярніших напоїв на землі. Складно знайти людину, яка б хоч раз не пробувала або не чула про цей чудовий напій. Справжня зернова кава, це не тільки шикарний смак і неповторний аромат, а й:

  • велика кількість макро- і мікроелементів;
  • допомога в разі головних болів, оскільки кофеїн викликає розширення судин головного мозку;
  • підвищується й активізується робота мозку;
  • профілактика серцево-судинних захворювань;
  • зниження ризику розвитку таких хвороб як Паркінсона та Альцгеймера.

Це лише малий список корисності натуральної зернової кави. Також напій різниться смаковою та ароматичною палітрою, залежно від кліматичних умов зростання сировини. Отримати справжнє задоволення від приготованої чашечки гарячої кави можна, головне розуміти, як правильно варити напій.

Перш за все потрібно уточнити, що замовити каву в зернах краще в перевіреному магазині, з гідною репутацією і хорошими відгуками. У подібних магазинах можна сміливо попросити сертифікат якості та справжності продукту. Важливо враховувати цей фактор. Недобросовісні продавці все частіше пропонують відвертий фальсифікат за високу ціну, під виглядом відомих брендів на кшталт Lavazza, Paulig, Movenpick, Illy та багато інших. Вибрати хорошу якісну сировину - це запорука відмінної за всіма характеристиками кави. Як правильно вибрати зернову каву і приготувати хороший напій у зернах? Розглянемо нижче.

Як заварити каву в зернах, фото-1

Вибір відповідної сировини

Як говорилося вище, основа хорошого напою - якісні зерна. Загалом у виробництві використовується два види зернової кави: арабіка і робуста. У рідкісних випадках ліберика та ексцельза.

Арабіка - це вишуканість і витонченість у кожному ковтку. Саме цей сорт займає практично 70% всього кавового ринку! Щоб вирощувати арабіку, потрібні особливі кліматичні умови, оскільки рослина росте на висоті від 900 до 2000 м над рівнем моря. Чим вище, тим більш насичена і багата смакова палітра. Напій славиться неповторним ніжним цитрусовим післясмаком і квітковим ароматом.

Робуста, менш вибаглива рослина, що росте на висоті до 600 м над рівнем моря. Рослина робуста набагато більша і вища за арабіку, вона дає величезний урожай, але займає всього до 30% кавового ринку. Причина полягає в незвичайному, сильно гіркуватому смаку. До того ж, вона не має такої широкої смакової палітри як арабіка.

Однак саме робуста відповідає за міцність напою і ту саму, дуже смачну пінку крему.

Щоб напій вийшов смачним, зверніть увагу на такі чинники:

  • Вода. Тільки чиста, фільтрована або бутильована. Можна використовувати і звичайну, водопровідну, проте в ній багато домішок, які можуть негативно вплинути на смак або зовсім його спотворити.
  • Тільки свіжомелена кава. Перемелюйте потрібну кількість зерна безпосередньо перед заварюванням. Саме так збережеться аромат і максимум смакових якостей приготованого напою.

Для перемелювання зерна знадобиться спеціальна кавомолка. Варто враховувати, що для різних типів приготування, потрібно використовувати різний вид підлоги. Розглянемо найпопулярніші види приготування зернової кави за допомогою кухонного начиння.

Як правильно варити каву в зернах за допомогою пристосувань?

Пристосувань, за допомогою яких можна зварити зернову каву, дуже багато, від класики, на кшталт турки, до використання сучасних автоматичних кавоварок. Інформація, наведена нижче, допоможе кавоману-початківцю розібратися в деяких нюансах і приготувати відмінну каву.

Як заварити каву в зернах, фото-2

Приготування за допомогою турки

Щоб приготувати справжній кавовий шедевр, потрібно дотримуватися простого, але важливого рецепта:

  • За допомогою кавомолки подрібнити зерна до стану пилу. Перевірити рівень помелу можна, розтерши сировину між пальцями, ви не повинні відчувати великих частинок або грубих крупинок.
  • Заздалегідь на маленькому вогні, розігрійте джезву. Потім засипте мелену каву. На цьому етапі можна додати цукор, корицю, мускатний горіх або інші спеції.
  • Змішавши всі компоненти, залийте їх водою у співвідношенні базової пропорції 1:10 (10 грам кави, 100 мл води). Пропорції можна змінювати в діапазоні від 1:8 до 1:12.
  • Поставте каву на плиту на маленький вогонь. Уже зовсім скоро з'являться маленькі бульбашки. Як тільки почне підніматися пінка, приберіть джезву з вогню. Процес слід повторити не менше двох-трьох разів. Усе залежить від насиченості бажаного напою. Головне - це не дати каві закипіти! У такому разі, все можна починати спочатку.
  • Візьміть улюблену чашку і обдайте окропом.
  • Приготовану каву можна перелити в чашку і додати молоко, вершки або морозиво. Дехто воліє додавати листочок свіжої м'яти.

Маленький лайфхак: щоб усі крупинки швидше опустилися на дно, додайте в гарячу каву чайну ложку крижаної води.

Приготування в крапельній кавоварці

Найпростіший і найпоширеніший вид кавоварки. Для початку подрібніть зерно, помістіть сировину у фільтр, залийте воду в резервуар і увімкніть пристрій. Дочекайтеся поки кава перестане капати з носика і насолоджуйтеся відмінною кавою.

Приготування в кавомашині

Якщо ви власник кавомашини, то перед вами відкривається можливість приготувати справжнісінький еспресо, для якого знадобитися спеціальний рівень тиску і температури води. Вивчивши інструкцію, засипте зернову каву, виберіть потрібний помел і тип напою. Протягом хвилини перед вами з'явиться шикарний напій із ніжною пінкою.

Як заварити каву в зернах, фото-3

Крім вищенаведених порад, кавомани пропонують насолодитися кавою, приготованою у френч-пресі, чашці, кемексі та навіть каструлі. Знаючи велику кількість способів варіння зернового напою, можна сміливо провести експеримент і визначити який саме підходить вам. В результаті приємних експериментів, можна насолодитися унікальними смаками і побалувати себе натуральною зерновою кавою!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...