• Головна
  • Ханука в Одесі: на Приморському бульварі урочисто запалили менору, - ФОТО
10:11, 11 грудня 2023 р.
Надійне джерело

Ханука в Одесі: на Приморському бульварі урочисто запалили менору, - ФОТО

Ханука в Одесі: на Приморському бульварі урочисто запалили менору, - ФОТО

 10 грудня в Одесі, на Приморському бульварі, урочисто запалили четверту свічку менори. Свято Хануки разом з юдеями традиційно відзначають одесити і гості міста.

Біля пам'ятника Дюку на Приморському бульварі можна було побачити не одну, а одразу дві ханукії. Одна з них вже традиційно електрична, а друга – із справжніх свічок. Менора – це символ світла та традицій єврейського свята.

У повітрі витала приємна атмосфера: багато усміхнених людей, що розмовляли між собою в очікуванні свята, яскраві браслети на руку для відвідувачів, гарячі зігріваючі напої та колоритна єврейська музика, що додавала особливого настрою для танців. Невлучною виявилася лише погода: туман та невеличкий дощ супроводжували весь недільний день, втім, це не зіпсувало людям настрій та бажання завітати на подію.

Свято почалося з промови головного рабина Одеси та Півдня України Авраама Вольфа.

"Це свято символізує перемогу світла над темрявою, перемогу хороших людей над поганими. Ці чудеса, які були в нас багато років тому, вони продовжуються до сьогоднішнього дня. Все свято Ханука – це символ не тільки старої, забутої перемоги, а й щорічне позначення теперішніх, нелегких часів. Війна тут, в Україні, і війна в Ізраїлі, дві держави воюють проти важкої та сильної темряви, але ми впевнені, що світло в наше місто і в наші домівки прийде, і удостоїть перемоги. Наше завдання – це не тільки запалювати у себе вдома менори, але додати багато місць, де ми можемо це зробити. Сьогодні ми вже запалимо четверту свічку. Спочатку було мало світла, але потім ми додали другу свічку, й третю, і світла побільшало, а наразі ще й четверту, з повною упевненістю, що Бог, після двох важких років, дасть Україні велике світло і велику перемогу", – почав Авраам Вольф.

Закінчивши промову, Вольф прочитав молитву, після якої о 16:00 запалив четверту свічку.

Ханука в Одесі: на Приморському бульварі урочисто запалили менору, - ФОТО, фото-1

Заступник Одеського міського голови Павло Вугельман від імені керівництва міста також долучився до привітання та звернувся до всіх присутніх одеситів і членів єврейської громади.

“Якщо згадати минулорічні події, коли ми стояли саме тут, в Одесі був повний блекаут. Не було жодного ліхтаря, не горіли вікна в наших домівках, місто було в повній темряві, та це був найжахливіший період. Але лише 1 свічка палала – саме ця, що була запалена на Приморському бульварі. Вона символізувала нашу незламність та непереможність, непереможність єврейської громади та кожного українця в боротьбі за незалежність і перемогу, яку ми здобудемо найближчим часом. Кожного року ми додаємо більше світла, робимо більше справ та віримо, що будь-який ворог нам не страшний. Тому ми впевнені, що зовсім скоро, завдяки світлу в наших серцях та завдяки нашим ЗСУ ми переможемо”, – зазначив заступник мера.

Про свято Ханука

Ханука або Свято Вогню — це важливий єврейський святковий період, що триває від 25-го кінцевого місяця Кіслева до 2-го місяця Тевета.

Розпочалося свято з вечора четверга 7 грудня та закінчиться 15 грудня, тобто всього триватиме 8 днів. Кожного дня на дев’ятисвічнику запалюють на один вогник більше.

Дев’ятисвічник символізує Хануку та встановлене у пам’ять очищення Єрусалимського Храму, освячення жертовника і поновлення храмової служби, через повстання Маккавеїв та вигнання з Храмової гори греко-сирійських військ та їх єврейських союзників у 165 році до н.е. Під час цього свята в кожній оселі протягом восьми днів запалюють вісім свічок.

Згідно з історією, після визволення в храмі знайшли лише одну свічку, якої вистачило б на один день. Однак вона горіла вісім днів, доки не було виготовлено новий запас оливи.

Ханука в Одесі: на Приморському бульварі урочисто запалили менору, - ФОТО, фото-2


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини #Ханука #свято
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
21:19, 6 травня
live comments feed...