• Головна
  • Рецепти і самолікування: плюси і мінуси купівлі ліків без рецепта
Новини компаній
15:00, 28 листопада 2023 р.

Рецепти і самолікування: плюси і мінуси купівлі ліків без рецепта

Новини компаній

Взагалі ідея продажу більшості ліків саме по рецепту має на меті виключити можливість некваліфікованого самолікування чи купівлі препаратів, значна доза яких спроможна нанести серйозну шкоду здоров’ю людини аж до летального наслідку. Звичайно, в першу чергу таким станом речей незадоволені пацієнти з хронічними проблемами чи люди старшого віку, бо за потрібними їм лікарськими засобами необхідно спочатку йти не в аптеку, а на прийом до свого лікаря.

Втім, зараз активно розвивається не тільки інтернет-торгівля фармацевтичними товарами, наприклад, через сервіс №1 по резервуванню та реалізації ліків в Україні Фармасфера, але й всі дотичні до медицини сегменти: онлайн-рецепт чи навіть виписка лікарняного після заочного спілкування. Тобто насправді не такий страшний чорт, як його малюють.

Інша річ, що наявність рецепту — гарантія того, що лікар поставив діагноз та призначив лікування. Бо самостійні дії в даному випадку переважно призводять до негативних наслідків. Але давайте розставимо всі крапки над «і» та проаналізуємо плюси та мінуси купівлі ліків без рецепта.

Сам п’ю ліки, сам купляю, лікарів не полюбляю

Головний плюс купівлі лікарських засобів без рецепта — можна придбати що завгодно та в будь-якій бажаній кількості. Це вигідно, коли в якійсь аптеці чи мережі проходить акція, що дозволяє купити більше потрібних товарів по низькій ціні. Також є можливість закупити ліки про запас та на якийсь час забути про необхідність їх придбання.

Проте тут є нюанси, адже фактично пацієнт сам визначає, що в даний момент йому потрібен саме цей препарат. Тут можна згадати прикрий випадок, коли бабуся з хворим серцем вважала, що від болі в ньому досить приймати банальний валідол. Добре, що родичі бабці ледь не силоміць затягнули її до лікаря. Як виявилося, в старенької були набагато серйозніші проблеми і ще трохи часу ігнорування нормального лікування могло призвести до трагічного перебігу подій. А так, слава Богу, все обійшлося, і бабуся зрозуміла, що самолікування — це іноді зовсім невдячна справа.

Але повернімося до плюсів. Не треба витрачати час на візит до лікаря, що в умовах сучасного динамічного ритму життя стане позитивним моментом для багатьох людей. Також хтось скаже, що в нас вільна країна, чому ж тоді людину примушують купувати ліки тільки після того, як хтось дав на це дозвіл? Проте останній аргумент виглядає непереконливо, адже для того люди і вчаться багато років, щоби стати досвідченими фахівцями та рятувати життя чи відновлювати здоров’я інших.

Мінуси б’ють плюси

На жаль, в нашій країні в людей досить не високий рівень медичної культури та інформаційної обізнаності в питаннях діагностики проблем зі здоров’ям та виявлення причин їх виникнення. Проте займатися самолікуванням чи радити оточуючим ті чи інші рецепти «чудодійних» лікарських засобів в нас полюбляють. Сам собі лікар — так можна сказати про значну частину нашого населення.

Проте мало хто до пори до часу, доки, як говориться в таких ситуаціях, його не «шандарахне», не замислюється над важливим питанням: для ефективного лікування потрібно перш за все поставити правильний діагноз. І тут мається на увазі не відчути, що в вас болить, наприклад, серце, а точно визначити джерело проблеми. Бо серце — складний орган і лікувати треба саме той його відділ, який цього потребує.

Тому неконтрольована купівля лікарських засобів без рецепту здатна призвести до:

  • погіршення стану здоров'я пацієнта;
  • передозування таблетками;
  • отримання важких ускладнень від неправильного лікування хвороби;
  • виникнення відчуття звикання до зовсім непотрібних препаратів;
  • серйозних матеріальних втрат, адже лікуватись згодом прийдеться не тільки від існуючої патології, але й від самолікування. 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...