• Головна
  • Школа гідів, дарк-туризм та доля екскурсій про Мішку Япончика: історик розповів про туристичне майбутнє Одеси
14:31, 25 жовтня 2023 р.

Школа гідів, дарк-туризм та доля екскурсій про Мішку Япончика: історик розповів про туристичне майбутнє Одеси

Школа гідів, дарк-туризм та доля екскурсій про Мішку Япончика: історик розповів про туристичне майбутнє Одеси

В умовах повномасштабної війни одеський туризм переживає трансформацію. Екскурсії на тему кримінального минулого міста можуть зникнути, натомість розвиватиметься дарк-туризм, стануть популярними прогулянки "українською" Одесою. Крім того, у туристичну сферу прийдуть люди, які показуватимуть місто під новим кутом та будуть втілювати у життя цікаві ідеї для екскурсій, адже в Одесі невдовзі стартує школа гідів для переселенців.

Про це журналістам під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Одеса розповів історик, керівник ГО "Суспільство та історична спадщина" Олександр Бабіч.

За його словами, проєкт розпочатий благодійним фондом "Гостинна хата", який є найбільшим центром по роботі з внутрішньо переселеними особами. Організація запропонувала проєкт адаптації ВПО з великим переліком професій, серед яких була "гід-екскурсовод".

Наразі до безкоштовної Школи гідів-екскурсоводів записалися 46 переселенців з Маріуполя, Херсонщини та Миколаївщини.

Історик Олександр Бабіч зазначив, що не всі з них будуть отримувати професію. Деяким просто цікава історія Одеси або вони хочуть відволіктися від проблем.

Подібний курс до повномасштабної війни вже проводили в Одесі шість разів. Близько 50% людей залишалися у професії та починали діяльність як гіди. Інша ж частина людей просто хотіла глибше розбиратися у краєзнавстві, - уточнив Бабіч.

Навчання триватиме чотири місяці. За цей час людина розуміє, які знання їй ще треба поглибити, а також в неї вже буде принаймні одна готова екскурсія. Теоретично випускники можуть починати працювати одразу після завершення курсу.

Один з етапів підготовки майбутніх гідів - придумати свою авторську екскурсію.

"Я казав учасникам: у вас у кожного є свій бекграунд. Кожен з вас колись чимось займався, у вас є своя професія. В кожному наборі у нас були лікарі, наприклад. І людина, яка добряче знає лікарську справу, може оперувати професійною термінологією, додавати свої нюанси. Тому я казав: робіть екскурсію про історію лікарень Одеси чи медицини півдня України. Тоді і народжуються нові маршрути".

Це буде перший досвід, коли лише маленька частина учасників - одесити, а решта - мешканці інших міст.

Бабіч навів цікаві приклади успішної реалізації випускників курсу:

"У минулих групах була викладачка консерваторії. Вона зробила музичну екскурсію про історію одеських музикантів, при цьому сама виконувала пісні під час екскурсій, починаючи з класичних арій, закінчуючи одеським шансоном. Були люди, які достатньо глибоко займалися історією живопису, мистецтвознавці. До прикладу, Ольга Потєхіна. Вона достатньо активно зараз працює і я пишаюсь, що вона була моєю випускницею. Ольга розповідає про не дуже відомих художників, сама гарно малює та роздає свої роботи на екскурсіях".

Історик торкнувся теми тенденцій, які з’являються у сфері туризму в Одесі. Перш за все, це дарк-туризм - порівняно молодий напрямок, який передбачає відвідування місць та історичних пам'яток, відомих серйозними трагічними подіями. Мова йде про прогулянки місцями, які постраждали чи зруйновані внаслідок російської агресії, а таких в Одесі вже чимало.

За словами Бабіча, зруйновані ракетами пам’ятки архітектури стали невід’ємною частиною екскурсій, адже більшість маршрутів проходить по Сабанєївому мосту, Преображенській, Воєнному узвозу. Багато маршрутів також починалися із Соборної площі, проте їх звідти вирішили перенести у більш безпечне місце.

"Туристи з інших міст безумовно питають, куди були прильоти, а як це було, чи загинули люди. Це стало частиною наших екскурсій. Я думаю, що Одеса, як і будь-яке місто, яке постраждало від прильотів російських ракет, має напрацьовувати маршрути так званого дарк-туризму. Це нормально в умовах війни та після перемоги. Вони будуть цікаві людям. Такими об’єктами активно цікавляться іноземці, які хочуть переконатися, що росія знищує звичайні житлові будинки. Нещодавно в мене були японські журналісти, які просили пройтися місцями, де були останні прильоти. Детально розпитували. Потім вони приїдуть і будуть пояснювати своїм співгромадянам, чому треба допомагати Україні", - сказав історик.

Він також додав, що наразі попит на екскурсії в Одесі зменшився у порівнянні із 2021 роком, зокрема серед іноземців. Проте місцеві жителі, переселенці та гості міста продовжують активно цікавитися одеською історією.

За словами Бабіча, ще однією тенденцією місцевого туризму є відмова від екскурсій на кшталт прогулянок "кримінальною" Одесою з історіями про Мішку Япончика та Соньку - Золоту Ручку.

"Ми маємо прийняти, що є товар, який хочуть купляти. На такі екскурсії є запит і завжди знайдеться той, хто буде цей запит реалізовувати. Я сам проводив такі екскурсії. Але зараз ми працюємо над тим, аби змінити міф Одеси. Над цим працює команда філософів, мистецтвознавців, людей, які займаються туризмом, нас підтримує і департамент туризму. Хочемо мінімізувати популярність цієї екскурсії", - розповів історик.

Одеські гіди хочуть створити цікаві нові продукти з фокусом на інші пам’ятки та інших персонажів.

"Тоді у нас є шанс, що Одесу не будуть сприймати як столиці криміналу або місто, в якому говорили про кримінал. Скоро екскурсія "українська Одеса" буде не менш популярною, ніж "кримінальна".

Історик вважає, що у цьому має бути залучена й міська влада та журналісти.

"Не підтримувати, не писати про Мішку Япончика та Котовського. Краще розповідати про великих одеських музикантів, лікарів, вчених, у нас є достатньо таких персон", - додав Олександр Бабіч.

Читайте також: Неймовірна Одещина: історія міста з червоної цегли

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...