• Головна
  • Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого
10:50, 18 жовтня 2023 р.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого

Редакція 048.ua продовжує поповнювати рубрику "Стара Одеса". Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.

Перша фотографія нашої добірки була зроблена у п'ятидесятих роках недалеко від одеського Привозу.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-1

А це - Новощепний ряд, а саме колишній Міський нічліжний притулок, побудований у 1888 році на пожертвування Г. Г. Маразлі. При ньому була дешева їдальня та денний притулок для дітей. На будівлі можна побачити вежу з годинником (з дзвоном та пристосуванням для нічного освітлення - кілька газових ріжків), яку було видно з Привокзальної площі. Наразі будівля входить до комплексу Одеського зоопарку.

Фото 1890-х років.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-2

Наступна світлна присвячена одеській кондитерській Фанконі. Про неї відомо багато історій. Одна з них у 1916 році описана у газеті "Одеський листок":

"Сьогодні, опівдні, за розпорядженням влади, оточено фешенебельне кафе Фанконі, і розпочато обшук і опитування осіб, які там опинилися. Облава була спрямована проти спекулянтів. Кафе було оточено протягом 6-ї години.

Затриманих у кафе 600 осіб опитано на місці, і більшість у вечорі було відпущено. 75 осіб переведено під конвоєм у розшукове відділення. Після закінчення облави у більярдних залах, де було зібрано затриманих, знайдено багато розірваних листів, рахунків, записок, мішечків та склянок із зразками товарів. Все це також відправлено до розшукового відділення".

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-3

Таким багато років назад був Приморський бульвар.

Фото з архіву Є.Сокольського.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-4

А цього будинку наразі не існує. Знаходився він між Ново-Аркадійською дорогою (Проспект Шевченка), вулицею Канатною та вулицею Ботанічною (Проспект Гагаріна) на території Ботанічного саду. У будівлі розміщувався Пушкінський притулок з народною аудиторією, бібліотекою та школою. Будувалася вона на приватні пожертвування з ініціативи власника та редактора міської газети "Одеський листок" В. В. Навроцького.

Чому будинок знесли - невідомо, але до початку 1940-х років його вже не існувало.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-5

На цьому фото можна побачити будівлю Українського театру та трамвайчик №1.

Театр розміщений у будівлі, перебудованій із старого складу у 1902—1903 роках, яка є пам'яткою культурної спадщини України, відома як Театр Сибірякова. 

Рушіями ініціативи створення в Одесі постійного українського театру виступили представники театральної громадськості міста, до них прилучилися робітники одеських заводів і фабрик, порту, студенти, які в перших місяцях 1925 року озвучили місцевим органам влади питання про створення Одеського українського театру.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-6

Ось таким чином одеська молодь їздила на футбол. Імовірно, трамвай №4.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-7

Одеська гавань. Місцева газета 1908 року писала:

"На наливному пароплаві "Метеор", що прибув до Одеси, у суднових службовців виявлено контрабандні закордонні товари на значну суму. Митницею накладено на команду штраф у десятковому розмірі, до сплати якого пароплав заарештований".

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-8

Тещин міст - романтичне місце всіх часів. 

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-9

А на завершення - будівля Одеського залізничного вокзалу. Наче нічого не змінилося, але змінилося багато. Тоді на вокзалі ще не було підземних переходів, зате були гарні клумби з каннами. Фото 1964 року.

Одеса у старих фотографіях: 10 миттєвостей минулого, фото-10

Читайте також: З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Рубрика існує з 2021 року. Тут ми збираємо атмосферні світлини міста різних періодів минулого. У матеріалі можна побачити, як виглядали одеські вулиці, транспорт, люди, магазини та будівлі багато років тому.
Оголошення
live comments feed...