• Головна
  • З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України
15:09, 9 жовтня 2023 р.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України

Відпочивати в горах можна у будь-якій порі року. Навесні в Карпатах зеленіє трава, розквітають високогірні рослини, влітку там приємно сховатися від міської метушні та спеки, а зимою в горах збираються любителі екстриму та активного відпочинку. Та чи варто їхати до Карпат восени, як цікаво провести час та скільки грошей потрібно на уікенд у найдорожчому гірському курорті України – Буковелі – на власному досвіді дізнавалася журналістка 048.ua. Далі з її слів.

Карпати у жовтні – що може бути краще?, - подумала я та вирішила відправитися у гори на кілька днів. На мій погляд, переваги очевидні: гірські схили тільки починають вкриватися осінніми фарбами, повітря вже досить прохолодне, проте сонечко ще гріє, та найприємніше – зниження цін на проживання і розваги як наслідок зменшення потоку туристів у цей час. Дехто вважає, що восени у Карпатах немає що робити, тому що це такий собі проміжний сезон – готелі з басейном з видом на гори вже неактуальні, під час довгих прогулянок можна змерзнути, часто йдуть дощі, сніг ще не випав, тому й про гірськолижний спорт поки рано думати.

Але я впевнено вирішила, що дам собі раду у Карпатах. І вибір мій пав на Буковель.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-1

Проживання

Давно хотіла там побувати, проте ціни у високий сезон «кусаються». Тож, поки садиби, готелі та шале у горах подешевшали, можна втиснутися у досить обмежений бюджет.

Варто розуміти, що Буковелем вважається відносно велика ділянка у селі Поляниця, тому зовсім низькі ціни будуть свідчити про віддаленість від центру курорту, а саме там розташовані основні об’єкти розваг, витяги тощо. Якщо ви не плануєте проводити час у популярних туристичних місцях Буковелю, краще тоді зупинитися у більш мальовничій локації.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-2

Зазвичай у сервісах з пошуку житла зазначається відстань від готелю до центру, це допомагає зорієнтуватися.

Вартість проживання у двомісному номері в радіусі кілометра від «цивілізації» починається від 1300 гривень за добу (категорія стандарт). Мова йде про сучасні готелі з непоганим ремонтом та сніданком. Якщо ж говорити про просторі номери із стильним інтер’єром, за них доведеться викласти в середньому 2000 грн за добу. А от у нових готелях зі своїм SPA комплексом (безлімітне відвідування) вартість проживання може сягати 4000-5000 тисяч гривень.

Ціни на розваги

Восени у Буковелі доступно багато видів активностей. Це різноманітні атракціони для дорослих та дітей, безліч ресторанів, чани, басейни з підігрівом, контактний зоопарк, етнопарк, екскурсії тощо.

Прокатитися на оглядовому витягу коштує 250 гривень (в обидві сторони), пільговий (для дітей, пенсіонерів та військових) – 190 гривень. Піднявшись нагору, можна здійснити проліт на тролеї за 900 гривень, з’їхати по санній трасі за 600 грн (або 1000 у тандемі), покататися на велосипеді по канатній дорозі над озером за 500 грн та ін.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-3

Вхід у великий етнопарк коштує 275 гривень з дорослого та 220 – з дитини. Там можна подивитися та погладити кізочок, овечок, ланей, кроликів. Також на території розташовані двохсотрічні автентичні хати регіону, у які можна зайти та роздивитися інтер’єр.

Є й традиційна корчма, проте ціни – «космос», якщо порівнювати з одеськими. Як і в усіх інших закладах Буковелю. Наведу приклади.

Бограч (300-400 грам) – 275-320 гривень;

Борщ – 280 гривень;

Банош (250 грам) – 290-350 гривень;

Вареники з картоплею – 260 гривень;

Шашлик зі свинини – 240 гривень за 100 грам;

Деруни з лісовими грибами – 335 гривень;

Піца – 330-500 гривень;

Літр закарпатського вина – майже тисяча гривень.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-8

Відпочити у популярному SPA комплексі з декількома видами саун, відкритим теплим басейном та джакузі коштує 300-450-650 гривень (ранковий, денний та вечірній абонементи). У вихідні трохи дорожче.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-9

На штучному озері можна покататися на катамарані, вартість – 240 грн за пів години.

Що подивитися навколо

Тут є два варіанти: взяти готову екскурсію з трансфером прямо з Буковелю або їхати самостійно. Я обрала другий, але про це згодом.

Туристичний центр курорту пропонує піднятися на Говерлу (1500 грн), покататися на квадроциклах (3000 грн), велосипедах (1000 грн), дістатися високогірних озер (2000 грн), прогулятися стежкою Довбуша, порибалити та побачити водоспад (600 грн) тощо.

Але мені хотілося відвідати мальовниче село Кваси. З Буковелю туди нічого не їде, але мені підказали, як дістатися туди з пересадкою. Дуже зручно, що за 20 км від Буковелю, у селі Татарів, є залізнична станція, через яку курсує декілька потягів. Я купила квиток на інтерсіті Львів-Рахів через мобільний додаток. Квиток з Татарова прямо до Квасів коштував 130 гривень. Їхати трохи більше години. Але спочатку треба було дістатися залізниці.

Для цього я «зловила» якусь місцеву маршрутку на Івано-Франківськ, що стояла біля автостанції Буковелю. Поїздка коштувала 30 грн. Трохи почекавши на залізничній станції, сіла у потяг та протягом години насолоджувалася неймовірними краєвидами з вікна. Цей потяг зупинявся й у інших популярних серед туристів населених пунктах – у Ворохті, Ясінях, Свидовці.

Зійшовши у Квасах, я була вражена красою природи та відсутністю нескінченних рекламних вивісок, як це було у Буковелі. Це село я хотіла відвідати з декількох причин. Одна з них – джерела цілющої мінеральної води, а їх на території Квасів, по різним даним, від 80 до 200. Крім того, у селі знаходиться досить відома крафтова броварня.

На жаль, скуштувати води з найбільш популярного джерела, що має назву «Буркут», мені не вдалося, адже вона не тече - буквально капає, а переді мною стояло з десяток людей зі стаканами, пляшками та п’ятилітровими баклажками.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-10

Проте я не засмутилася, бо у броварні, до якої я також завітала, стверджують, що усе їхнє пиво виготовляється на так званій квасній воді з джерела. Нічого не залишається, окрім як повірити.

Ціни у рестораціях в Квасах приємно здивували на контрасті із Буковелем.

Як доїхати до Карпат з Одеси

Якщо у вас немає машини або бажання бути за кермом більше 10 годин, обирайте потяг. Доїхати до Буковелю (а також до Яремчі, Ворохти, Татарова, Микуличина) можна на потязі Одеса-Рахів. Оскільки у самому Буковелі немає залізничної станції, я вирішила доїхати до Івано-Франківська, аби кілька годин погуляти по місту, а звідти – на автобусі прямо до Буковеля. Поїздка коштує 180 гривень.

Також можна доїхати на потязі до станції «Татарів-Буковель» та зловити там маршрутку до Буковеля (20 км) – вони їздять дуже часто.

З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-11
З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-12
З Одеси до Карпат: скільки коштує відпочити у горах на найдорожчому курорті України, фото-13
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #карпати #буковель
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...