• Головна
  • Будівництво, занепад, знищення росіянами: історія готелю «Odesa», - ФОТО, ВІДЕО
18:15, 25 вересня 2023 р.
Надійне джерело

Будівництво, занепад, знищення росіянами: історія готелю «Odesa», - ФОТО, ВІДЕО

Будівництво, занепад, знищення росіянами: історія готелю «Odesa», - ФОТО, ВІДЕО

В ніч з 24 на 25 вересня ворог атакував південь України ракетами та дронами. В результаті атаки серйозно постраждав морський вокзал та споруди, які знаходяться на території. Зокрема, вигорів відомий нефункціонуючий готель.

Редакція 048.ua вирішила нагадати коротку історію створення та занепаду дороговартісного готельного комплексу.

Готель «Kempinski», який більше відомий під назвою «Odesa» - це 19-поверхова споруда висотою 82 метри, яка стоїть у самому центрі Морвокзалу. У комплексі площею 26 тисяч квадтратних метрів було створено 158 номерів, з яких 132 – звичайні, ще 15 – «напівлюкс» та 10 номерів класу «люкс». Ще один номер був «президентським». Також у будівлі знайшлося місце і для конференц-залів, кімнат для переговорів, бізнес-центру, банкетної зали, ресторанів та барів. Згідно з даними сайту Guru.ua, 1500 квадратних метрів займають: басейн та лазні, фітнес-зали, масажні кабінети, солярій.

У свій час будівництво такого розкішного комплексу обійшлося у 24,7 мільйонів доларів. З цієї суми 80% заплатила держава, а інші 20% були взяті з гаманців приватних інвесторів. Звели п’ятизірковий готель всього за два роки. Вже у квітні 2001-го він відкрив двері перед своїми першими гостями.

При всій своїй помпезності готель виявився не дуже привабливим для туристів. Напевно, ключовим фактором була висока вартість проживання у 300-400 доларів, що не відповідало якості внутрішнього і зовнішнього оздоблення. Тим більше незабаром, після відкриття у комплекса забрали одну зірку.

Через дев'ять місяців після старту роботи комлексу міжнародна готельна мережа Kempinski Hotels вирішила відхреститися від цього проєкту і без шуму та галасу достроково розірвала договір. Але нові власники частки бізнесу не прибирали повністю назву «Kempinski» для збереження авторитетності готелю. У 2005 ж році офіційна мережа пригрозила судом, тому вивіску таки замінили, а готель почав називатися «Odesa».

Нагадаємо, що 80% від суми витрат на будівництво покрила держава, тому стільки ж відсотків готелю належить державному підприємству «Одеський морський торговельний порт», на території якого і знаходиться споруда. Так, коли у 2011 році на посаду начальника однойменного порту було призначено Миколу Павлюка, він повинен був за допомогою відкритого конкурсу знайти кандидата на посаду директора готелю. Але того ж року його було затримано за підозрою у незаконній витраті 170 тисяч гривень на ремонт готелю на користь приватної особи.

Микола Павлюк

Микола Павлюк

У вересні 2011 року Вищим господарським судом було скасоване рішення про передачу «Одеським морським торговим портом» готелю «Odesa» у користування третім особам, його повернули в управління державою. 21 листопада відбулося засідання конкурсної комісії, де було обрано оператора готелю з 9-річним досвідом у готельній сфері. Мова йде про «Прем'єр Інтернейшнл». Але станом на 2012 рік комплекс так і не відновив свою роботу. З тих спір величезна споруда перестала виконувати свою основну функцію.

У 2015 році одеситам обіцяли, що готель запрацює після реконструкції. Проте обіцянки так і залишилися невиконаними.

У квітні 2018 року, завдяки руферам, які потрапили до покинутої будівлі, вдалося побачити, в якому вона стані зсередини. Екстремали зробили знімки інтер'єру покинутого готелю і розповіли, що там досі зберігаються меблі в кімнатах та алкоголь у міні-барах. При цьому у будівлі відсутні вода, електроенергія та Wi-Fi.

Сьогодні, 25 вересня, 2023 року вночі в результаті російської атаки відбувся «прильот» у припортову інфраструктуру, через що морський вокзал та готельний комлекс зазнали суттєвих руйнувань. У будівлі сталася масштабна пожежа.

У цей день стало також відомо, що співласником готелю є одеський бізнесмен Андрій Ставніцер. Він пообіцяв відновити комплекс.

«Я мріяв побудувати в Одесі красиву, сучасну прогулянкову набережну, з концертною залою (імені, звичайно, Жванецького), з причалом для круїзних лайнерів, з ковзанкою взимку, велодоріжками, ресторанчиками та магазинчиками. У мого міста нарешті з'явилася б набережна. Місце, куди хотілося б приходити у вихідні з дітьми – куди хотілося б приїжджати туристам і звідки ходили б морські трамвайчики, зовсім як у Стамбулі», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...