• Головна
  • Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір
16:13, 16 вересня 2023 р.
Надійне джерело

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір

На вулиці Богдана Хмельницького, 92 в Одесі відкрили новий соціальний простір "Community House". Для кого він призначений та які заходи будуть відбуватися в ньому, дізнавалась журналістка 048.ua.

Відремонтовані та просторі три кабінети - це новий простір-хаб "Community House". Ідея такого простору виникла п'ять років тому, а ремонтні роботи мали початися перед 24 лютого 2022 року, проте війна змінила плани й довелося відтермінувати відкриття, - розповідає президентка організації ГО "Десяте квітня" Марина Курочкина.

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір, фото-1

"Це хаб для місцевого населення, для вразливих груп, для активістів, для ВПО. Ми сфокусовані на роботі з громадами, тому ми хочемо, щоб тут було комфортно всім, щоб вони могли організовувати свої ініціативи та користуватися тими ініціативами, які проводить ГО "10 квітня", - каже президентка організації. 

Ремонт цього поверху і все обладнання повністю профінансувала ООН у справах біженців в рамках довголітнього партнерства з ГО "Десяте квітня".

За словами Марини Курочкиної, не дивлячись на те, що це комунальний заклад позашкільної освіти, насправді хаб буде використовуватися не тільки для дітей, а і для дорослих.

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір, фото-2

"Людям потрібне щось стале і те, що може стати основою для повернення до мирного життя. Воно рано чи пізно (ми сподіваємося, що рано) станеться і ми готові", - каже президентка організації. 

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір, фото-3

У хабі не будуть викладати вчителі у класичному розумінні, це скоріш експерти у своїй галузі. Організація може сама фінансувати заняття. Крім того, багато хто робить це на волонтерських початках.

“Це й активісти, експерти в різних галузях, і українознавці, й філософи. Це люди, які є експертами у створенні відеоконтенту. Ми живемо у дуже динамічному часі, тож буде й медіаграмотність. Люди мають вміти висловлюватися та бути активними у суспільстві. Для цього їм потрібні певні навички, які ми надаємо", - розповіла пані Марина.

У ГО "Десяте квітня" є проєкт - інтеграційний розмовний клуб "Ріка". Для ВПО і людей, які шукають захисту в Україні. Цей проєкт працює близько року. Заходи проводять у різних локаціях, але у цьому хабі планують створити блок пізнавальних лекцій, - каже член правління організації В’ячеслав Бондар. Клуб хоче надати людям можливість інтегруватися.

"Ми долучаємо найкращих фахівців. Етнограф Наталя Петрова, історик Олександр Музичко, краєзнавець Дмитро Жданов. Актори театру Василька будуть навчати ораторському мистецтву", - пояснює В'ячеслав.

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір, фото-4

Також пізніше у хабі відкриють розмовний клуб української мови на регулярній основі. Для дітей розмовний клуб буде організовувати окремі програми.

Головна мета хабу - налагодити комунікацію.

“Більшість людей потребують спілкування для того, щоб мати можливість обмінюватися досвідом, робити якісь заходи на користь країни та міста та приносити щось своє”, - розповіла представниця організації мусульманок в Україні Танзіля Іса.

“У цьому просторі така гарна шумоізоляція, яка надасть можливість почути кожного. Дуже цікаво, що простір створений для біженців, ВПО, та незахищених верств населення, які з різних регіонів та вони мають різну практику спілкування”, - розповіла волонтерка ГО "Десяте квітня" Інна Пономаренко.

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір, фото-5

На відкритті хабу був присутній представник Агентства ООН у справах біженців в Україні П‘єр Камар. Він наголосив, що важливо об’єднуватися у такий час.

Пізнавальні лекції, розмовні клуби та нові знайомства: в Одесі відкрився новий соціальний простір, фото-6

“Ми дуже раді з цього приводу, але ми розуміємо, що в країні війна і ми щасливі, що всупереч обстрілам ми змогли вистояти та продовжити нашу роботу. Ми раді, що люди зможуть збиратися разом, тому що ми маємо стояти на сторожі людських цінностей. І люди з різних країн та регіонів будуть збиратися тут усі разом й гуртуватися”, - розповів представник Агентства ООН.

Також на відкритті хабу була представлена виставка малюнків сирійського художника.

Всі заходи в хабі безкоштовні. Для того, щоб провести захід, будь-хто може звернутися до координатора та запропонувати свої ідеї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...