• Головна
  • Колір антифризу — не головне: розбираємо та обираємо склад
Новини компаній
13:00, 17 серпня 2023 р.

Колір антифризу — не головне: розбираємо та обираємо склад

Новини компаній

Охолоджуюча рідина (антифриз) — це спеціальна суміш, яка циркулює в системі охолодження автомобіля. Вона відводить тепло від двигуна, щоб запобігти несправностям у ньому або прискореному зносу. Рідини можуть відрізнятися як за складом, так і властивостями. Деякі автовласники підбирають їх за кольором, проте робити це не можна: відтінок антифризу нічого не говорить про його компоненти. Давайте детальніше розберемося зі складовими різних рідин, а також спробуємо дізнатися, чому їх фарбують у різні кольори.

Колір антифризу — не головне: розбираємо та обираємо склад, фото-1

Що містить охолоджуюча рідина для авто

Будь-який представлений на ринку антифриз має в складі 4 компоненти:

  • Близько 90% — етиленгліколь (або пропіленгліколь — залежно від продукту).
  • Від 5 до 7% — комплекс присадок, наприклад, антикорозійних, протипінних тощо.
  • Від 3 до 5% — дистильована вода.
  • До 2% — барвник.

Одразу зазначимо, що початково охолоджуючі рідини прозорі. Виробники додають барвник тільки для того, щоб покращити їх видимість у розширювальному бачку. Наявність відтінку антифризу також дозволяє автомобілісту своєчасно помітити витік у радіаторі або магістралях охолодження. Однак на властивості та склад рідини, що охолоджує, колір жодним чином не впливає.

Якщо ви плануєте купити антифриз в Україні, ви зможете знайти в інтернет-магазинах рідини з різним складом. Кожен виробник використовує свій набір присадок і додає компоненти в різних пропорціях. Важливо підібрати таку охолоджувальну рідину, яка підходить саме вашому автомобілю. Щоб знайти потрібний товар, використовуйте це посилання на сайт з оригінальними запчастинами та витратними матеріалами для авто. Тут можна підбирати товари за VIN-кодом, отже ви гарантовано підберете правильний антифриз.

Як вибирати рідину для охолодження двигуна

Найпростіший спосіб підібрати антифриз для автомобіля — звернути увагу на допуск продукту. Він вказується виробником у вигляді латинської літери "G" та певного числа (деякі рідини можуть мати один або два символи "+"). Така класифікація була розроблена виробником Volkswagen і спочатку належала лише до транспортних засобів цієї марки. Проте з часом нею почала користуватися вся світова автомобільна спільнота.

Це пов'язано з тим, що класифікація "G" виявилася найпростішою, зрозумілою та зручною для автомобілістів і виробників. Наприклад, у Великій Британії використовувалися позначення типу BS 6580: 1992, а у США — SAE J1034. Через це автовласникам було нелегко підбирати охолоджуючі рідини, тому визнаною в усьому світі сьогодні є класифікація "G", розроблена експертами Volkswagen.

Група G11

До цієї категорії входять продукти, виготовлені за традиційним методом, який також називають силікатним. Він характеризується використанням різних антикорозійних, протипінних і змащувальних присадок, отриманих з неорганічних хімічних речовин — фосфатів, нітритів, силікатів тощо.

Такий антифриз сьогодні вважається застарілим, тому що суміші інших груп є значно поширенішими. Особливості таких рідин:

  • термін служби — до 2 років;
  • не справляються з температурами понад +108 °C.

Група G12

Охолоджуючі рідини, які належать до цього стандарту, мають важливу відмінність від групи G11 — вони не мають силікатів у складі. Ці хімічні речовини замінені на органічні карбонові кислоти, які значно покращують властивості присадок, що використовуються в суміші. Якщо вас зацікавив такий антифриз, ціна на нього може бути вищою, ніж багатьох продуктів стандарту G11. На окрему згадку заслуговує більш тривалий термін служби охолоджувальних рідин G12 — до 5 років регулярної експлуатації автомобіля.

Варто зазначити, що є велика кількість антифризів стандарту G12+ (plus) чи G12++ (super plus). У них використовуються покращені різновиди присадок з найнижчим рівнем домішок. Вони можуть легко зберігати всі свої експлуатаційні властивості протягом тривалого часу — до 8 років.

Група G13

По-справжньому якісний антифриз можна знайти серед продуктів, що належать до стандарту G13. У цю групу входять різноманітні охолоджуючі рідини нового покоління, виготовлені на основі пропіленгліколю, а не токсичного етиленгліколю.

Вища вартість антифризу цього стандарту обумовлена різними чинниками. Наприклад, вони мають чудові експлуатаційні властивості, а їх екологічність відповідає актуальним вимогам Європи у сфері екологічної безпеки.

Продукти цієї групи найдорожчі, проте не всі автомобілісти хочуть купити антифриз G13 для своєї машини. Це зумовлено тим, що за експлуатаційними якостями такі рідини для охолодження майже не відрізняються від стандартів G12+ і G12++. Єдина явна перевага G13 у тому, що такі продукти більш екологічні завдяки відсутності в їхньому складі етиленгліколю.

Зазвичай автомобілісти вибирають такий антифриз, якість і ціна якого будуть для них оптимальними. Якщо вам складно вибрати антифриз для свого автомобіля, звертайтеся до фахівців за персональною консультацією або підбирайте товари в інтернет-магазинах за VIN-кодом. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...