• Головна
  • Sword Lion: турецьке судно планує доставити в Ізраїль українське зерно, що вивезено з портів окупованого Криму
блог
14:13, 26 липня 2023 р.

Sword Lion: турецьке судно планує доставити в Ізраїль українське зерно, що вивезено з портів окупованого Криму

блог
Sword Lion: турецьке судно планує доставити в Ізраїль українське зерно, що вивезено з портів окупованого Криму

Турецьке судно Sword Lion на рейдовій перевалці порту Кавказ завантажило українське зерно, вивезене з портів окупованого Криму порушником AKUBENS, і планує доставити його в Ізраїль.

Команда KibOrg передала ворожі документи журналістам SeaKrime Центру Миротворець для дослідження.

Рейси

AKUBENS (ex-name KUDMA 3, IMO: 8891364) 18 червня 2023 прийшов в Керченську протоку з російського порту Азов, зробив 5 рейсів з закритих кримських портів на перевалку порту Кавказ, де передав вивезене з окупованого Криму українське зерно, і повернувся в Азовське море. AIS судна було вимкнено з 26 червня по 22 липня 2023.

Прийшовши в Керченську протоку AKUBENS спочатку віддав зерно, доставлене з порту Азов, а потім здійснив 5 рейсів з закритих кримських портів Керч і Феодосія на перевалку порту Кавказ. Загальний обсяг зерна, вивезеного AKUBENS з портів окупованого Криму за цей час приблизно 7800 т.

Sword Lion: турецьке судно планує доставити в Ізраїль українське зерно, що вивезено з портів окупованого Криму , фото-3

Перший рейс з зерном з окупованої Керчі частково зафіксовано на судноплавному порталі MarineTraffic. Після виходу з Керченського торгового порту судно перебувало в Керченській протоці 25-26 червня за координатами 45° 05′ 12.4″ N, 036° 32′ 09.8″ E.

Геолокація та ідентифікація

В рейсі №4 AKUBENS був зафіксований на фото в окупованій Феодосії. Фото від 10.07.2023 знайдено нами в соціальних мережах.

Sword Lion: турецьке судно планує доставити в Ізраїль українське зерно, що вивезено з портів окупованого Криму , фото-6

AKUBENS в окупованій Феодосії 10.07.2023Ідентифікація AKUBENS по фото з окупованої Феодосії від 10.07.2023Геолокація AKUBENS по фото з окупованої Феодосії від 10.07.2023

Менеджмент

За інформацією в судноплавних базах, судно під старим ім’ям “Кудьма-3” оформлено на компанію “KUDMA SHIPMANAGEMENT LLC”, ul Kozhevennaya 3, Nizhniy Novgorod, 603001, Russia.

Однак в російських базах значиться судновласником Чиркунов Дмитрий Владимирович (рос.), а повний менеджмент судна-порушника здійснює компанія “2Н ФРАХТ ФОРВАРД”, основною діяльністю якої зазначено перевезення вантажів внутрішніми водними шляхами.

Документи від KibOrg

В проєкт SeaKrime звернулись представники спільноти KibОrg і передали для аналізу документи щодо незаконних рейсів AKUBENS в окупований Крим.

Документ 1.Заява на видачу карантинного сертифіката від 2 липня 2023

Мова йде про рейс №3 з рибного порту окупованої Керчі, саме там завантажували ячмінь. В заяві вказано назву судна – AKUBENS, що зерно буде перевантажено на ділянці 451 рейдової перевалки порту Кавказ, обсяг вантажу – 1424, 620 ячменю, вантаж призначений для перевезення в Ізраїль.

Порт відправлення зерна не вказаний. Це фальсифікація, яка постійно присутня в документах, оформлених в окупованому Криму. Однак мова йде про керченський порт, оскільки заяву написано в Фітосанітарний контрольний пост Керч. Також ми маємо інший документ, в якому вказано, що завантаження проходило саме в Керчі.

Документ 2.Cargo Plan

Також з заяви ми дізналися, що відправником ячменю є Торговий Дім Фрегат, агентом судна в порту є “КА-Транс Маритайм”.

Група компаній “Фрегат”, зокрема ТОВ “ТД Фрегат” (рос. – ООО “ТД Фрегат”, ІПН 7704388784, ОДРН 1177746064440, зареєстроване за адресою: рф, м. Москва, проїзд Походний, домоволодіння 3, буд 2), директор та власник Тихомиров О.М. З інших джерел нам відомо, що до діяльності групи “Фрегат” причетний кримський бізнесмен Ганага Михайло Володимирович.

В статті SeaKrime від 19 червня 2018 року йшлось про вивезення зерна з окупованого Криму, яке організовував Михайло Ганага.

Компанія “КА-Транс Маритайм” (ИНН: 9111017253) зареєстрована в окупованій Керчі, директор Кустов Александр Сергеевич.

Документ 3. Протокол Центру оцінки якості зерна від 15.07.2023

В документі вказано, що 14.07.2023 були відібрані проби ячменю при завантаженні судна SWORD LION (IMO: 9136785) під турецьким прапором. Судно керується турецькими компаніями “GITAS GEMI VE DENIZCILIK AS” (Daire 259, Blok 25A, Cecen Sokak Acibadem Mah, Uskudar, 34000 Istanbul, Turkey) і “SEALIFE DENIZCILIK LTD STI” (Blok A, Gemi Yan Sanayi Sitesi, Comert Sokagi 15, Evliya Celebi Mah, Tuzla, 34944 Istanbul, Turkey).

Судно SWORD LION прийшло в Керченську протоку з турецького порту Карадениз Ереглі 02.07.2023, знаходиться за координатами 45° 05′ 39.9″ N, 036° 34′ 18.4″ E.

В документі вказано, що власником вантажу є “ТД Фрегат”, замовником компанія “Транскаго”, зерно призначено для Ізраїлю.

“Транскаго” зареєстрована в СПб, ИНН: 7810896123, директор Гончаренко Дмитрий Андреевич, засновник Федулов Эдуард Александрович. Федулов також є засновником компанії “Краншип”, яка працює в цьому регіоні.

Документ 4. Контракт

Угоду щодо поставки агропродукції російського походження (що є неправдою) укладено між продавцем “ТД Фрегат” і покупцем, турецькою компанією “VELAR TARIM SANAYI VE TICARET LTD. STI“.

Документ 5.Заява на видачу фітосанітарного сертифіката від 15 липня 2023

З заяви ми дізналися, що отримувачем агропродукції на судні SWORD LION є ізраїльська компанія ADM Industries Centers ltd з м. Бейт Даган.

Аналіз джерел SeaKrime та документів KibOrg показав, що турецька компанія VELAR TARIM SANAYI VE TICARET LTD. STI купила у кримських колаборантів з Торгового дому “Фрегат” зерно, оформлене як російського походження врожаю 2022 року, однак, як ми бачимо, це фальсифікація, тому що воно незаконно вивезене з закритих кримських портів. Зерно має українське походження, воно може бути вирощене в Криму або завезене з окупованих районів Херсонської або Запорізької області. Зерно планується доставити в Ізраїль для компанії ADM Industries Centers ltd.

Отже, зараз на турецькому судні SWORD LION знаходиться зерно українського похоження, вивезене з порушенням Державного кордону України, без дотримання необхідних митних процедур. Воно є по суті контрабандним. Можливо що зерно пов’язано зі злочинами російського агресора на окупованих територіях України (примусове вилучення агропродукції та ін.), але це потребує подальшого дослідження.

Матеріал підготовлено у співпраці з проєктомSeaKrime

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Україна #Турція #росія #зерно #Крим
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...