• Головна
  • Вибиті вікна та великі тріщини: як виглядає одеській Дім вчених після ракетної атаки, - ФОТО
15:46, 24 липня 2023 р.
Надійне джерело

Вибиті вікна та великі тріщини: як виглядає одеській Дім вчених після ракетної атаки, - ФОТО

Вибиті вікна та великі тріщини: як виглядає одеській Дім вчених після ракетної атаки, - ФОТО

23 липня росіяни атакували ракетами центр нашого міста. Пошкоджено 28 памятників архітектури, які знаходяться в охоронній зоні ЮНЕСКО. Серед будівель, які постраждали - одеський Дім вчених на вулиці Сабанській.

Як виглядає пам'ятка архітектури всередині, бачила кореспондентка 048.

Близько 10 ранку біля Будинку вчених зібралося багато одеситів, щоб допомогти заклеїти вікна плівкою та прибрати сміття в будівлі. 

Майже всі вікна вибиті, на підлозі та на підвіконні багато скла.

На підлозі лежать великі частини стін.

Вибиті вікна та великі тріщини: як виглядає одеській Дім вчених після ракетної атаки, - ФОТО, фото-4

Навіть стеля не витримала вибухової хвилі.

Вибиті вікна та великі тріщини: як виглядає одеській Дім вчених після ракетної атаки, - ФОТО, фото-5

Цю будівлю возвели в 1832 році за проєктом архітектора Ф.К.Боффо для камер'юнкера Хорвата. У 1838 році (за іншими даними, у 1840-ті рр. чи 1860-ті рр. (зокрема, в 1867 р.) чи навіть у 1870-ті рр.) цю будівлю викупив граф Толстой.

У 1898 році до графської садиби добудували особняк у стилі пізнього бароко — для картинної галереї (архітектори Ф.Фельнер і Х.Гельмер).

У 1920 році, після остаточного встановлення радянської влади в Одесі, в особняку Толстих було відкрито Перший народний музей. З 1934 року музей став відділом Одеського музею Західного та Східного мистецтва. У 1934 році до колишнього особняка Толстих переїжджає обласна організація профспілки працівників освіти та науки України «Одеський будинок вчених».

Під час оборони Одеси у Другу світову війну до сусіднього будинку потрапила бомба. Але Будинок вчених уцілів, тільки вибило шибки. Після залишення Одеси радянськими військами до міста увійшли румуни та німці, а оскільки в Будинку вчених були гарні апартаменти та стайні, які привернули увагу одного з румунських кавалерійських підрозділів. Кажуть, солдати ще ставили коней у стійло, а офіцери вже почали грабувати Будинок вчених.

Військовим комендантом Одеси був німець, який, дізнавшись про це, заборонив грабіж, заявивши, що у храмі мистецтва не буде стайню. Згодом загарбники Одеси зігнали сюди всіх вчених, які не виїхали в евакуацію. Це і врятувало Будинок вчених, який продовжував існувати та працювати.

У березні 1944 році німці перед тим, як залишити Одесу, збиралися підірвати Будинок вчених, як і багато інших красивих будівель міста. Але міни вдалося знешкодити, і будинок вчених був врятований ще раз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...