• Головна
  • "Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу
14:46, 6 червня 2023 р.

"Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу

"Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу

Близько третьої години ночі 6 червня російські окупанти вчинили терористичний акт - підірвали греблю Каховської ГЕС. Населені пункти Херсонщини почали йти під воду. Тисячі людей вимушені рятуватися від загибелі, лишаючи свої затоплені домівки. Наслідки цієї катастрофи відчує на собі не тільки Україна.

Таку думку під час брифінгу висловив одеський еколог Владислав Балінський.

За його словами, йдеться про фактичне знищення цілого ландшафтного комплексу з усіма живими організмами, що його населяють. Унікальність території нижньої течії Дніпра очевидна: це одна з небагатьох ділянок ландшафтів, яка не була змінена людиною. Ця територія залишилася в природному вигляді і входила до Нижньодніпровського нацпарку.

Еколог зазначає, що на цій території проживали сотні видів живих організмів, щонайменше 70 видів тварин та 30 видів рослин включені до Світового Червоного списку МСОП, а також Європейського Червоного списку, Червоної книги України та Червоного списку Херсонської області.

"Через підвищення води в десятки разів вище за природні рівні майже вся екосистема буде затоплена і змита. Стійка система біоцинозу, яка там утворилася за сотні та сотні років, буде знищена та видозмінена. Потоком води тисячі тонн грунту потраплять в море, тому масштаб просто вражає", - розповів Балінський.

"Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу, фото-1

Крім того, у річку Дніпро через підрив ГЕС потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Еколог припускає, що через акваторію Чорного моря наслідки відчуватиме не лише Україна, а й чорноморські країни. Наприклад, Румунія, адже течія здійснюється з Дніпробузького лиману у бік Одеси і далі. Машинне мастило – це лише мала частина того, що потрапить у море внаслідок цього теракту.

Йдеться про сотні тисяч тонн ґрунтів. Побоювання викликають й токсичні мули, які накопичилися за десятиліття на дні Каховського водосховища.

"Вони будуть підхоплені потоком та потраплять у море. Мули містять хімічні речовини, оскільки плавнева система фактично відіграє функцію печінки як в організмі людини. Вона затримує важкі метали та хімічні забруднювачі, які змиваються вниз за течією. Все це потрапить до Чорного моря. Це забруднення планетарного масштабу, адже вздовжберегова течія омиває і води Одеської затоки, і Болгарію, і Румунію, Туреччину", - зауважив Владислав Балінський.

Якщо згадати історію, росія вже робила таке під час Другої світової війни. 18 серпня 1941 року чекісти 157 полку НКВС підірвали греблю ДніпроГЕСу, щоб зупинити німців. Це стало несподіванкою не стільки для німців, скільки для червоноармійців, які відступали. Від вибуху загинули радянські солдати, які в цей момент переправлялися через греблю. Також під водою опинилися ті частини радянських військ, які перебували нижче за течією. Загинули від 20 до 100 тисяч радянських військових і цивільних.

"Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу, фото-2

Цинічно та очікувано: у Кремлі заявили, що греблю Каховської гідроелектростанції "підірвала українська сторона".

"Ми можемо вже зараз однозначно заявити, що йдеться про навмисну диверсію української сторони. Ця диверсія потенційно може спричинити дуже важкі наслідки для кількох десятків тисяч жителів регіону, екологічні наслідки, наслідки іншого характеру, які ще тільки належить встановити", - прессекретар путіна дмитро пєсков.

Він заявив, що Україна "переслідувала мету - позбавити Крим води". Він також відкинув звинувачення на адресу російських військових.

Проте весь цивілізований світ засудив підрив росіянами Каховської ГЕС. Країни пропонують свою допомогу українцям. 

"Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу, фото-3

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС.

Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу:

▪️ ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни)

▪️ ст. 441 (екоцид). 

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, російська федерація остаточно довела,  що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів», - наголосив Голова СБУ Василь Малюк.

Низка регіонів України вже оголосила про можливість прийняти евакуйованих мешканців Херсонщини. Зокрема, Одеська область готова прихистити майже 3300 людей.

Зараз в оперативному режимі відпрацьовується питання щодо розміщення осіб у приміщеннях закладів освіти та приватних секторах.

Для осіб, які переміщуються є телефонна гаряча лінія, зокрема для розв'язання питань розміщення: +38 (067) 304-91-95

Станом на 13:00 силами ДСНС, Нацполіції та волонтерів евакуйовано близько 1000 людей.

Ближче до вечора 6 червня громадській зоозахисній організації UAnimals стало відомо, що зоопарк "Казкова діброва", що у Новій Каховці, повністю затоплено і врятуватися могли лише лебеді та качки.

"Людина, з якою ми говорили (не називаємо ім'я з міркувань безпеки), сказала: "Ми всіма силами намагалися зберегти зоопарк в окупації. Тепер його більше не існує", - йдеться у дописі UAnimals.

Поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі

Таку заяву зробило Міністерство аграрної політики та продовольства України. За попередніми оцінками, внаслідок терористичного акту росіянами на Каховській ГЕС на Херсонщині очікується затоплення орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель на правобережжі. А також в декілька разів більше на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією.

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га. з яких ми збирали близько 4 мільйони тонн зернових і олійних культур, на суму близько 1,5 млрд доларів.

У 2023 році на правому березі Дніпра працюють лише 13 зрошувальних систем. Терористичний акт на Каховській ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях. Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів.

Окрім того, винесена з потоком води фауна водосховища у заплави, що утворилися нижче греблі Каховської ГЕС, також загине. Оскільки в подальшому при зниженні «повеневої» хвилі, ці біоресурси опиняться на суходолі. 

Ще однією проблемою стане потрапляння і загибель прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря. В свою чергу і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути.

Внаслідок знищення Каховської ГЕС збитки для рибної галузі  від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. Всього, за попередніми розрахунками, збитки від загибелі усіх біоресурсів складуть до 10,5 млрд. грн. 

Негативні наслідки знищення Каховської ГЕС також будуть і для рибного господарства. Вже фіксується загибель риб, як молоді так і дорослих особин. Щойно закінчився період нересту і внаслідок падіння рівня води ікра висохне на змілілих ділянках.

"Забруднення планетарного масштабу": еколог про наслідки підриву Каховської ГЕС для Одеси та світу, фото-4
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #каховська гес
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...