• Головна
  • Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі
08:04, 30 березня 2023 р.

Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі

Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі

Редакція 048.ua продовжує розповідати цікаві факти про наш край в межах рубрики "Неймовірна Одещина". У ній ми популяризуємо культурну спадщину регіону, його унікальну природу та визначні місця, інформація про які може зацікавити як новоприбулих, так і місцевих жителів Одеси та області.

Цього разу розповідаємо про найвищу статую чабана у світі. Вона занесена до Книги рекордів Гіннеса та знаходиться у Тарутинському районі.

Побачити найбільший пам'ятник чабану (так називають пастухів овець в Молдові, Румунії і частині України) на території етнокомплексу "Фрумушика-Нова". Монумент офіційно був внесений до Книги рекордів Гіннеса у 2017 році, через рік після його створення.

Висота пам'ятника становить понад 16 метрів (17,93 метрів з постаментом), а вага – 1080 тонн. Спочатку планувалося звести композицію висотою 13 метрів, проте, щоб підсилити рекорд, вирішили додати ще три метри.

Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі, фото-1

Статуя виконана з одного з найдорожчих матеріалів різновиду граніту – лабрадориту. Скульптор використав понад 150 кубічних метрів матеріалу.

Процедура підтвердження рекорду Guinness World Records була тривалою. Необхідно було провести кілька геодезичних зйомок, надавати різні докази, технічну документацію, показання свідків, відеозаписи.

Засновник комплексу "Фрумушика-Нова" колись розповідав, що має надію завдяки величезній статуї звернути увагу на своє село та збудують у ньому нормальну дорогу.

Відомо, що при будівництві статуї використали одну з технологій єгипетських пірамід. Жоден кран не міг підняти глиби на таку висоту. По цій причині спочатку робили насип на 15 метрів. На неї заїжджав кран та поступово піднімав частини скульптури до фінішної точки. Потім насип прибрали.

За словами власника етнокомплексу "Фрумушика-Нова" Олександра Паларієва, цим монументом він хотів віддати данину праці пастухів.

Побачити статую не так і просто - аби дістатися туди, необхідно подолати близько 50 км від траси Одеса-Рені по бездоріжжю.

Історія "Фрумушики-Нової"

Етнокомплекс своєю появою зобов'язаний сім'ї Паларієвих - предкам жителів села Фрумушика, яке існувало у тих краях до Другої світової війни. Його, як і ще чотири села (Гофнунгсталь, Зурум, Кантемир та Рошія) у 1946 році знесли, а точніше ліквідували за Постановою Президії Верховної Ради СРСР, аби влаштувати на цій території військовий полігон. Жителів сіл виселили до інших населених пунктів Одещини.

У 2006 році Одеський апеляційний суд Одеси постановив передати землі Тарутинського військового полігону у користування Тарутинській громаді. Районна рада планувала провести конкурс, аби віддати цю територію в оренду для освоєння та окультурення.

Головною умовою орендарів була посадка зелених лісосмуг, адже військові навчання, що проводилися на полігоні із застосуванням артилерії, повністю порушили екологію цієї землі. Необхідно також було проводити і рекультивацію землі, в якій ще залишалися артилерійські снаряди, що не розірвалися.

Підприємець Олександр Паларієв вирішив на взятих в оренду землях полігону вирощувати овець, виноград, виробляти вино та овечу бринзу.

А за рік до цього, під час сімейного застілля, у бізнесмена виникла ідея відродити батьківську хату свого тата в стилі молдавського обійстя, з усіма хазяйськими прибудовами, а поряд з ним збудувати вулицю з будинків, створених на кшталт подвір'їв народностей, які проживають у Бессарабії (болгари, гагаузи, росіяни, українці, євреї, німці), у стилі початку 20 століття. І таким чином створити село – музей Фрумушика-Нова як подарунок своєму батькові та предкам.

Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі, фото-2

Оскільки бессарабський степ не можливо уявити без чабанів, було прийнято рішення збудувати кілька великих вівцеферм на тисячі овець, а також цехи з виробництва овечої бринзи. Зараз ферма вважається однією з найбільших у Європі.

Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі, фото-3

За 17 років свого існування етнографічний комплекс "Фрумушика-Нова" дуже розвинувся. Тепер там є виноробня, музей сільськогосподарської техніки, парк-музей соцреалізму, музей історії Бессарабії просто неба, краєзнавчий музей, меморіал "Пагорб пам'яті", заклад місцевої кухні, де можна скуштувати страви з баранини та випити локального вина.

Неймовірна Одещина: в області знаходиться найбільша гранітна статуя в світі, фото-4

Крім того, на території етнокомплексу є міні-зоосад, у якому можна погодувати тварин. У Фрумушиці-Новій є можливість порибалити та влітку освіжитися в басейні, а взимку попаритися в лазні або чані. Для дітей облаштований дитячий майданчик, а також місце для гри в волейбол, футбол, міні-гольф.

Читайте також: Неймовірна Одещина: сім унікальних традицій регіону

та Неймовірна Одещина: на півдні області знаходиться найбільше озеро України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #неймовірна одещина
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...