• Головна
  • Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО
15:21, 27 березня 2023 р.
Надійне джерело

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО

Одного разу, гортаючи стрічку у Facebook кореспондент 048.ua побачив старе фото, зроблене в Одесі, на якому японський турист позує на Дерибасівській. Цікавість взяла верх, і з’явилось бажання знайти більше інформації про цю фотографію. Пошук вивів на матеріал 2016 року, який був опублікованийна нашому ж сайті 048.ua

Редакція вирішила актуалізувати матеріал та структурувати фото, зробивши послідовний маршрут від Морвокзалу до залізничного вокзалу.

На жаль, знайти інформацію про туриста не вдалось. Відомо лише, що фотографії були опубліковані на сайті LiveJournal користувачем з Одеси, який назвав себе Yangur, скоріше за все, це скорочення і злиття реального ім’я та прізвища. Наразі ці фотографії недоступні у блозі на вищезазначеному ресурсі, але вони збереглися в матеріалі наших колег та на деяких інших ресурсах, зокрема частково у Facebook.

Також відомо, що турист з Японії був в Одесі протягом 14-15 травня 1996 року. Тож давайте подивимося, що потрапило в об’єктив його фотоапарату.

Як і планували, починаємо маршрут з Морвокзалу. На фото видно не багато, але одразу погляд фокусується на лівій частину фото, а саме на тому місці, де зараз знаходиться нефункціонуючий готель «Одеса». В іншому ми бачимо, що з 1996 року мало що тут змінилось.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-1

Далі рухаємося у напрямку Потьомкінських сходів. На перший погляд тут також майже нічого не змінилось, але сьогодні з обох сторін упорядковані парки Стамбульський та Грецький. Також сходи вже не зовсім ті. Їх вирішили реконструювати у 2016 році. Під час робіт не обійшлося без проблем, але це вже зовсім інша історія. З того, що не видно на фото, навіть якщо сильно придивитися у правий верхній кут, руїни відомого буфету «Енні Ф. і Ко».

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-2

Ще одне фото на Потьомкінських сходах, але вже з іншого ракурсу, з якого відкривається панорама на Морвокзал. На цій світлині чітко видно, що височезного готелю «Одеса» ще нема.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-3

Потім турист вийшов на Приморський бульвар і попрямував до Воронцовського провулку, де й зробив одну зі світлин. Тут нічого особливо з того часу і не змінилося. Хіба що автомобілі марки ЗАЗ чи ВАЗ сьогодні у цьому місці навряд ви побачите. Скоріше знайдете преміальну іномарку, наприклад, з батьківщини японського туриста. І це чудово, що у людей з’явився вибір та можливості.

А ще праворуч можна побачити жінку в білому халаті, яка несе столик, а поряд, скоріше за все, молоковоз. Ймовірно, що вона починає або закінчує продаж молока. Для когось це ностальгія, але об’єктивно це жах пострадянської України. Сьогодні ж молоко можна купити у супермаркеті, як у цивілізованому світі. Можливо, хтось скаже, що воно не натуральне і не таке, як колись. Принаймні воно чисте і не грілось у металевій цистерні на сонці протягом дня.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-4

Пройшовши провулок, турист вийшов на Катериненську площу. Хоч на знімку повністю і не видно, але пам’ятника Катерині ІІ на площі нема. Замість нього стоїть монумент, який увічнює пам'ять про повстання на броненосці "Князь Потьомкін-Таврійський". Ми спеціально звертаємо на це увагу для тих, хто перед демонтажем пам’ятника імператриці наприкінці 2022 року, просуваючи російські наративи, гучно заявляли: «Катерина ІІ стояла на площі споконвіку».

Радимо окремо прочитати наш матеріал: Історичний протокол про демонтаж пам'ятника Катерині ІІ в Одесі, - ФОТО, ДОКУМЕНТ

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-5

Далі бачимо ще одне фото з японським туристом у кадрі, тільки вже на Дерибасівській. На фоні видно безліч пластикових стільців і кольорових парасольок. Як для 90-х це виглядає більш-менш, але сьогодні навіть більшість придорожніх кафе у глухих куточках Одещини мають кращий вигляд.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-6

Ось ще одне фото з Дерибасівської. Тут ми бачимо все ті ж самі пластикові стільці і жовті парасольки. А на фоні дуже цікаві вітрини з рекламою напою «Coca-Cola». Стиль реклами – це питання смаку, але у даному випадку можна об’єктивно сказати, що в цьому щось є. Можливо, це саме той випадок, коли «раніше було краще». Якщо вивіски ще й неонові, то ввечері це мало б виглядати дуже гарно.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-7

Цей знімок зроблений вже на Грецькій площі. От вона змінилась дуже сильно. Сьогодні з цього ж ракурсу ліворуч у кадр частково потрапила б будівля, де зараз магазин "Антошка", а праворуч – ТЦ "Афіна".

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-8

Далі переміщуємося на Олександрівський проспект. Візуально мало що тут змінилось. Хіба що перші поверхи тепер зайняті крамницями і обвішані вивісками. Лавки зараз там такі ж «сумні», як і на фото. А ще на знімку видно, що тротуар трохи в кращому стані, ніж сьогодні.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-9

Цей знімок був зроблений, скоріше за все, на Пушкінській, 26. Візуально тут ніби теж мало що змінилось. Але насправді цього будинку вже нема. На його місці зведено інший, з дуже схожим фасадом. Також тут більше нема старого зупиночного комплексу.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-10

Наступний знімок був зроблений на розі вулиці Пушкінської та Великої Арнаутської. У кадрі будинок Шполянського. Це робота архітектора Олександра Бернардацці. 

Також у кадр потрапило декілька іномарок. Одна з них – це Volvo 740, яка в ті роки була доволі свіжою. На таких авто можна було побачити бізнесменів середньої ланки або бандитів, людей при владі.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-11

Неподалік на Пушкінській було зроблене ще одне фото біля будинку №68. На знімку вулиця виглядає сумно. На фоні видно бар у підвалі і таксофон, яких вже давно немає на цьому місці. Та й квартал зараз виглядає значно краще. Але й це ще далеко не приклад того, яким має бути історичний центр міста.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-12

Потім японський турист, очевидно, повернувся до готелю, в якому зупинився, а саме у готель «Чорне море», з верхніх поверхів якого зробив панораму у бік Пушкінської. На знімку видно ЦУМ та Свято-Іллінський чоловічий монастир. Також, судячи з фото, рух автомобілів вулицею Пушкінською був або двосторонній, або у напрямку залізничного вокзалу.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-13

А тут вже об’єктив дивиться у напрямку вулиці Пантелеймонівської. Видно Чоловічий монастир великомученика та цілителя Пантелеймона, а також будівлю, в якій знаходиться збройний магазин «Ствол».

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-14

Далі японського туриста зацікавив будинок на Малій Арнаутській, 71. Будинку, який на фото в нижньому лівому куті, вже нема.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-15

Тут турист вже йде в сторону залізничного вокзалу. Він вирішив зробити фото перед підземним переходом. Об’єктив направив у напрямку того місця, де зараз знаходиться ресторан «МакДональдз» («McDonald’s»). Тоді там не було навіть першого одноповерхового варіанту закладу. Видно ще стару зупинку і старі торгові павільйони, якщо ті будки можна так назвати.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-16

Наступний кадр вже з Привокзальної площі. Він дуже схожий на випадковий, бо незрозуміло, на чому зроблений акцент.

Якою була Одеса в 90-х: архівні знімки японського туриста, - ФОТО , фото-17

Далі бачимо фото вокзалу, локомотиву та таблички на вагоні «Одеса-Київ».

Останні дві фотографії зроблені всередені вагону. Японський турист поїхав з міста і, судячи з усмішки, Одеса 90-х йому сподобалась.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...