• Головна
  • Кожна українська дитина потребує психологічної підтримки. Спеціалісти закликають не нехтувати здоров’ям
Новини компаній
13:00, 1 лютого 2023 р.

Кожна українська дитина потребує психологічної підтримки. Спеціалісти закликають не нехтувати здоров’ям

Новини компаній

Від лютого по жовтень 2022 року в Україні 4661 дитина залишилася без батьківського піклування. 250 з них - офіційно визнані сиротами або ж їхні батьки зникли безвісти. У МОЗ прогнозують, що психологічні наслідки війни позначатимуться на українцях впродовж 7-10 років і не оминуть дітей. Пережите ними під обстрілами, в окупації та через втрату близьких може призвести їх до значних психологічних проблем.

Україна в умовах війни активно працює над спрощенням доступу до психологічної допомоги. Зокрема Перша леді Олена Зеленська запустила Національну програму психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Завдяки цій ініціативі в Україні вже будують систему навчання та сертифікації психологів, психотерапевтів, лікарів-психологів, соціальних працівників та інших фахівців. Ця програма також передбачає запуск реєстру, де українці зможуть підбирати собі індивідуального спеціаліста.

Кожна українська дитина потребує психологічної підтримки. Спеціалісти закликають не нехтувати здоров’ям, фото-1

Підтримку психологічного здоров’я неповнолітніх надає БФ “Діти героїв”, що опікується дітьми, які втратили батьків внаслідок війни. Головна психологиня фонду Марта Білик зазначає про важливість прийняття психологічної допомоги:

"У всіх кризових, стресових, складних ситуаціях важливо, щоб біля дитини завжди був дорослий, кому можна довірити свої страхи, переживання та сум. Опікуни та рідні дітей зазвичай самі потребують психологічної підтримки, адже серед загиблих - їхні чоловіки, дружини, брати, сестри, діти. Перебуваючи в полоні власних почуттів, дорослі часто не помічають горювання дитини або ж не мають ресурсу чи знань для підтримки.

В таких ситуаціях дитина може проживати подвійну втрату - фізичну (дорослого, що загинув) та втрату емоційного контакту з тими, хто залишився поруч.

Тому важливо, щоб родини покладались не лише на власні сили, але й, передусім, зверталися до професіоналів за комплексною допомогою, в тому числі й психологічною", – пояснює психологиня.

Щоб забезпечити дитині нормальний розвиток - слід дбати не лише про її психічний стан, а й соціум, який її оточує. Тому в БФ “Діти Героїв” збирають інформацію про безоплатну психологічну допомогу, яку дорослі українці можуть отримати у профільних організаціях.

Ми закликаємо не нехтувати своїм психологічним здоров’ям та ділимося переліком організацій, які надають кваліфіковану допомогу:

  • Київський міський кризовий центр "Соціотерапія". Тут надають широкий спектр психологічної допомоги цивільним та військовим. Терапія триває місяць на стаціонарній основі.

    https://sociotherapy.org.ua/?page_id=5425

  • Lifeline Ukraine. Організація приймає запити від усіх громадян та допомагає людям у суїцидальних станах. https://lifelineukraine.com/

    Гаряча лінія: 7333

  • БФ «Право на захист». Безкоштовну психологічну допомогу надають ВПО, волонтерам та організаціям.

    t.me/psyintouch

  • БФ "Сильні". Тут безкоштовну психологічну допомогу отримують люди, які після 24 лютого пережили сексуальне насильство. 

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8FtTEa6dmlj1oZuQngG1qhTWDaBAVxB9uX9RqWk7aVNaU-g/viewform

  • На платформі «Veteran hub» допомагають військовим, ветеранам та їхнім родинам.

    https://veteranhub.com.ua/

    Гаряча лінія: +38 067 348 28 68

  • PIN (People in Need). В організації цілодобово надають першу психологічну допомогу.

    Гаряча лінія: 0 800 210 160

  • Соціальний проєкт «Разом»

    30 хвилин із психологом

    www.razom.live

  • Kellimni психологічна допомога

    чат пн-пт з 10:00 по 14:00

    www.kellimni.com

  • PsyHelpUa

    Психологічна допомога онлайн

    www.psyhelp.info

  • Гаряча лінія ВАРТО ЖИТИ

    Онлайн-допомога цивільним, військовим та їх родинам, а також онкохворим пацієнтам.

    #5522

Станом на жовтень 2022 року по психологічну допомогу звернулися 650 тисяч українців. Безпосередньо у МОЗ прогнозують колосальну кількість осіб, яким вона знадобиться через війну. Йдеться про 15 мільйонів людей, 3-4 з яких потребуватимуть медикаментозного лікування. Непропрацьовані психічні порушення, особливо спричинені внаслідок війни, можуть трансформуватись у розлади сну та харчування, загострення залежностей, онкологічних станів, а також проблеми із серцем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...