• Головна
  • За тиждень з портів Великої Одеси відправили понад 660 тисяч тонн українського продовольства
14:28, 30 січня 2023 р.

За тиждень з портів Великої Одеси відправили понад 660 тисяч тонн українського продовольства

За тиждень з портів Великої Одеси відправили понад 660 тисяч тонн українського продовольства

За тиждень 18 суден експортували 664 тисячі тонн продовольства з портів Великої Одеси. Це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень.

Про це повідомили у пресслужбі АМПУ.

Зокрема, 60 тисяч тонн пшениці було відправлено до Кенії, 56 тисяч тонн – до Бангладешу, 60 тисяч тонн української олії – до Індії.

Зберігається критично низький показник виходу суден з портів – 2,5 судна на добу. Це показник, який був ще на початку роботи «Зернової ініціативи», коли обсяги експорту були незначні. Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі і отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує 3-х суден на добу.

АМПУ вкотре наголошує на тому, що у Босфорі російська сторона в СКЦ продовжує блокувати реалізацію ініціативи та штучно збільшувати чергу з суден. Станом на сьогодні 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 – на захід в порти під завантаження, а 25 – вже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулось тільки 20 інспекцій при мінімально необхідних 84. Гальмується також реєстрація суден для участі в ініціативі: з понад 80 заявлених суден щоденно росіяни без пояснення причин реєструють в середньому тільки 2-3 судна.

"Ці фактори гальмують реалізацію «Зернової ініціативи»: спостерігаємо зниження обсягів експорту майже на 30% в порівнянні з попереднім місяцем, а отже світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі. Переважна більшість країн отримують її з величезними затримками в часі через простої суден в Босфорі. Очікуємо на реакцію партнерів по «Зерновій угоді» – Туреччини та ООН", - зазначили в АМПУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...