• Головна
  • Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди
15:52, 25 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди

Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди

До Нового року залишилося всього 6 днів. Якраз в цей період одесити починають активніше готуватися до свята, прикрашаючи свої оселі. Але до вибору святкових прикрас слід поставитись з відповідальністю, тому Головне управління Держпродспоживслужби на Одещині підготувало невеликі поради, як це робити правильно.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua

"Для початку – найголовніша порада: ніколи не вибирайте подарунки та іграшки лише за принципом "красиво-некрасиво", а тільки за їх якістю та безпечністю. Неякісні вироби можуть містити шкідливі речовини, як-от фенол, свинець і інші токсичні речовини, які є небезпечними для людини і особливо для дітей", - підкреслили експерти відомства.

Штучні ялинки

Перед покупкою штучного дерева варто попросити продавця показати документ про якість та безпеку виробу, адже така ялинка буде знаходитися в оселі не один рік. Також потрібно поцікавитись, з якого матеріалу вона виготовлена.

Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди, фото-1

Наприклад, поліпропілен – це полімер, який не виділяє токсичних речовин. Полівінілхлорид – пластик, що виготовляється з невідновних нафтових ресурсів. Якщо деревце з цього матеріалу стоїть у приміщенні недовго, то безпосередньої загрози здоров’ю це не завдасть. Але лише за умови, що вміст свинцю в ялинці не перевищує норми. Якщо ялинка має неприємний запах, сподіватися на те, що він "вивітриться", не варто. Це може бути сигналом наявності токсичних речовин у матеріалі, з якого її зроблено. У будь-якому разі не варто ставити штучну ялинку у кімнаті, де спить чи проводить багато часу дитина. Та й дорослим користі від такого дерева не буде.

Новорічні іграшки

Перед покупкою уважно роздивіться виріб. Новорічні прикраси та іграшки не мають виділяти різкого запаху, а фарба з поверхонь не повинна залишатися на руках. Блискітки також не мають осипатися або прилипати до рук. Якісні скляні кулі покриваються шаром сріблення зсередини, а не ззовні.

Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди, фото-2

Зверніть також увагу на кріплення гірлянд та кульок. Неякісне кріплення і тендітні затискачі можуть призвести до того, що від падіння гірлянди з лампочками спалахне пожежа, а при найменшому торканні до ялинки, скляні іграшки падають і б’ються. Пам’ятайте, що яскраві іграшки та ялинка часто приваблюють малюків. Тому скляні крихкі іграшки, особливо із дрібних деталей, які дитина може відламати та проковтнути, необхідно тримати якнайдалі від малюків.

Мішура та "дощик" також становлять небезпеку для маленьких дітей, а також для домашніх тварин.

Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди, фото-3

Мішура - це тонкий метал, здатний травмувати слизову оболонку та внутрішні органи. Діти часто пробують жувати "дощик". Проте як тільки дитина візьме кінчик мішури в рот, їй практично не вдасться виплюнути прикрасу. В такому випадку необхідно негайно звернутися за допомогою до фахівця.

Гірлянди

Обираючи новорічну гірлянду, варто уважно вивчити маркування та інструкцію. Ілюмінацію для закритих приміщень не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холод, може луснути, у негерметичні лампочки потрапить волога, а у результаті – закорочення дротів. У той же час ілюмінацію для вулиці не можна використовувати у закритому приміщенні. Вона може виділяти небезпечні випари.

Пам'ятка для одеситів, як вибрати безпечні штучні ялинки, прикраси та гірлянди, фото-4

Якщо купуєте електричні прикраси і різну ілюмінацію без документів та будь-яких гарантій, переконайтеся, що лампочки не випадають з гнізд, вилка і шнур надійно з’єднані і не піддаються на злам. Бажано також включити гірлянду перед покупкою і перевірити, щоб після хвилини-другої вона не почала видавати різкий горілий або хімічний запах, та виріб не занадто сильно нагрівався. Потужність має бути до 65 Вт.

При виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, миготіння лампочок) негайно відключіть гірлянду. Не варто включати багато електричних приладів одночасно. Перед тим, як залишити дім, переконайтесь, що всі вони вимкненні.

У Держпродспоживслужбі також зауважують, що найефективніший спосіб убезпечити себе та своїх дітей від неякісних іграшок – купувати їх у спеціалізованих магазинах, супермаркетах, де іграшки мають необхідне маркування, а продавець надасть всю необхідну документацію, яка підтверджує безпеку та якість обраної продукції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...