• Головна
  • Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах
18:01, 20 грудня 2022 р.

Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах

Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах

До Різдва та Нового року залишилося всього кілька днів. Проте українці більше не чекають зимових свят, як дива. Вони чекають перемоги. Більшість українських міст відмовилася від ялинок та ілюмінацій, а люди не поспішають прикрашати домівки. Журналістка 048.ua вирішила поцікавитися, чи мають новорічний настрій одесити, які через війну зараз живуть за кордоном, та як вони готуються до прийдешніх свят у різних країнах. 

Америка

"Зараз я живу у місті Тампа, штат Флоріда. Вперше в моєму житті на Різдво спекотна літня погода. Здавалося б, як це - Різдво без снігу, без улюбленого пуховика та теплих рукавичок. Я скажу: дуже круто! Це зовсім не заважає відзначати різдвяні свята на повну.

Американці люблять готуватися заздалегідь. Одразу після Дня подяки, який у цьому році припав на 24 листопада, вони вже почали прикрашати домівки до Різдва. Зізнаюся, моя американська сім'я розставила елементи декору всередині дому ще раніше! Все, як у фільмах - люди справді змагаються, у кого краще прикрашені будинки. До речі, у американців чим більше ялинок вдома - тим краще.

Темніє тут рано, як і в Україні, тому з 5-6 годин включаються вогники і все довкола світитися яскравіше, ніж удень (майже). По вулицям приватного сектора обов'язково їздить Санта-Клаус. Це обов'язкова традиція щороку. Він під'їжджає до кожного будинку, садить дитину до себе на коліна та спілкується з нею. Діти, до речі, довго вірять у Санту. Наприклад, діти з моєї американської родини (9 і 7 років) досі пишуть йому листи. У нас вдома навіть є іграшковий телефон, яким нібито можна зателефонувати на Північ.

А взагалі новорічні заходи почалися ще 1,5 місяці назад: гарні різдвяні спектаклі у церквах, Таємний Санта, кафе та ресторани проводять тематичні тусовки.

Є одна традиція, яка мені як фотографу дуже полюбилася. Перед Різдвом багато американців проводять сімейну фотосесію. Отримані фотографії оформлюють у вітальні листівки та розсилають усім друзям та родичам. Це зіграло мені на руку, оскільки таких фотосесій було дуже багато. Тому особисто моє святкування – це зустріч клієнтів на моїй різдвяній фотозоні, яку я організувала у тропічному лісі. Десятки сімей приходять у святковому настрої, щоб сфотографувати себе на початку нового року.

За день до свята ми з дітьми (у нас їх четверо) будемо випікати пряники, щоб подарувати їх з молоком для Санти. У день Різдва всі обов'язково збираються сім'ями, одягаються в однакові піжами (ми навіть для собак купили такі ж піжами), і весь день дивляться новорічні фільми на екранах телевізорів", - розповіла Яна з Одеси.

Швейцарія

А от графічний дизайнер Анастасія від початку повномасшабного вторгнення проживає у Цюриху. Одеситка каже, що у місті дуже відчувається святкова атмосфера, вулиці та магазини прикрашені, працюють новорічні ярмарки, де можна зігрітися глінтвейном, гарячим шоколадом, та скуштувати швейцарську національну страву Раклет з локального сиру. До того ж, цьогоріч у Цюриху сніжить, що буває рідко.

Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах, фото-3

У місті дуже відчувається цей різдвяний настрій. Але я не можу відчути його повновцінно, самі розумієте, чому. Чесно кажучи, ніяк цього року не готуюся до новорічних свят. Я навіть удома ялинку не ставлю і нічого не прикрашаю. Нема бажання цього робити. Єдине, що хоч трохи надає новорічного настрою - це гарячий шоколад, мандаринки та якісь різдвяні фільми. Ми з хлопцем поїдемо до Праги та Відня на Різдво і Новий рік, тож свята проводитиму ходячи по музеях та палацах", - ділиться Настя.

Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах, фото-4

Нідерланди

"Я не дуже відчуваю цей святковий вайб, хоча він є. Все прикрашено. В Амстердамі, куди я переїхала через війну, вже як місяць всі магазини заповнені сувенірами, іграшками та ялинками. Люди теж вже давно прикрасили свої будинки гірляндами та ялинками, всюди лунають різдвяні пісні. В цілому, все, як у нас у мирний час.

Я зі своєю сім'єю теж вже прикрасила домівку. Витратили ми на це 100 євро: ялинка, іграшки на ялинку та гірлянди. Як будемо святкувати, поки невідомо. Головне, щоб ми всі були поряд. Цей Новий рік особливий", - поділилася одеситка Аліна, що працює у столичному готелі.

Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах, фото-8

Англія

"Говорили, що цього року в Європі економитимуть на електроенергії, тому жодних новорічних прикрас. Лондона це точно не торкнулося. Місто прикрашене з середини листопада, скрізь ярмарки з глінтвейном і хот-догами, ковзанки просто неба (але щоб потрапити на них, потрібно купувати квиток за тиждень). Загалом очі розбігаються від краси. У сім'ї, з якою я живу, до Різдва готувалися за 10 днів. Прикрасили головний вхід, поставили штучну ялинку, одну гірлянду на сходи і готово.

У цей же час починається сезон зустрічей сім'ями один в одного у гостях, обмін подарунками, які складаються під ялинку та відкриваються у Boxing Day (26 грудня).

Особисто мій святковий настрій закінчився на моменті, коли я зрозуміла, що не побачу новорічний Херсон, в якому я народилася. Тож цього року без різдвяних пісень та вбрання. Тільки купила подарунки для хост-сім'ї в знак подяки та тематичний папір для пакування, щоб дотриматись хоча б однієї традиції. І зібрала валізу, щоб повернутися в Одесу до родини на Новий рік", - розповіла Анастасія, яка через війну живе та працює у Лондоні по молодіжній програмі Au pair.

Одеситка Марія, яка вже декілька місяців живе у містечку Понтефракт, поділилася із виданням цікавими традиціями місцевих жителів:

"Тут місцеві активно прикрашають місто та свої квартири і особливо будинки, та на прикрасах всередині вони не обмежуються.

Зараз сезон листівок, тож усі сусіди і всі, хтось якось колись з тобою контактував, дарують дуже гарні листівки. Люди ходять у костюмах і тематичних светрах вже декілька тижнів. Словом, тривала підготовка до новорічних свят - це частина традиції. А ще місцеві влаштовують вечірку перед Різдвом, на якій дарують подарунки. У нас, наприклад, зберуться сусіди зі всієї вулиці".

Німеччина

В цьому році все просто: ми не святкуємо, а спрямовуємо всі сили на перемогу. Звичайно, тут, у Гамбурзі, є українці, одесити, які часто відвідують святкові заходи, різдвяні ярмарки. Але я не можу собі зараз цього дозволити. Звичайно, хочеться відпочивати. Ходимо спілкою українців на різні благодійні заходи, концерти, проте сказати, що є святковий настрій - ні. Хочеться, щоб близькі і рідні, які залишилися в Україні, нарешті отримали світло, мали змогу спокійно святкувати Різдво на Новий рік, дарувати один одному подарунки, і просити не про Джавеліни та Хаймарси, а, як це звичайно було - про здоров'я та щастя. Провжуємо допомагати нашій армії - це той подарунок, який ми можемо зробити Україні.

Німці дуже готуються до Різдва. Звичайно, у них є новорічний настрій, адже в їхній країні все спокійно. Проте вони намагаються допомагати українцям та біженцям з інших країн, організовують благодійні майстер-класи по плетінню вінків чи приготуванню новорічних смаколиків. Наші люди активно приймають участь у подібних заходах. Треба ж відволікатися.

Я хотіла поїхати до рідної Одеси на свята, проте зараз це небезпечно. Тому зустрічати Новий рік планую з українцями з усієї Німеччини, проте ще не вирішили, як саме і де", - розповіла журналістці 048.ua колега "по цеху" Тетяна.

Ми поспілкувалися ще з однією одеситкою, яка тимчасово перебралася до Німеччини. Юлія живе у Лейпцигу та ділиться спостереженнями: німці не готують на Різдво 12 страв. Увечері вони йдуть на службу, а 25 числа вже запікають індичку чи гусака та інші м'ясні страви.

"Але я буду робити так, як звикла вдома, в Україні. Приготую 12 пісних страв. До того ж, тут дуже багато різних овочів, з яких можна придумати чимало смачного: кольрабі, броколі, гриби. Звісно, на столі будуть і вареники. Хоча настрій не дуже святковий. Все чуже. Не розумію, як можна радіти чомусь, коли в Україні гинуть люди, коли діти сидять без світла, мерзнуть. Усі українці просто молитимуться за перемогу України та за мир. Це точно. Хтось у храмі, а хтось вдома перед іконою. До речі, студенти з України розучили Щедрик та заспівали на різдвяному заході", - розповідає Юлія.

Польща

У Пшемислі в цьому році справжня різдвяна погода, випав сніжок. Вже декілька років такого не бачили. "Тут, як і в інших європейських містах, працюють ярмарки з глінтвейнами та смаколиками. Є вертепи з колядками, всюди новорічні прикраси, днями тут урочисто роздавали Віфлеємський вогонь.

Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах, фото-15
Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах, фото-16
Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах, фото-17

Традиції поляків дуже схожі з нашими. Так само й кухня. Ми вже прикрасили вдома ялинку, поставили гнома, купили карпа, налепили вареників та готові зустрічати різдвяні свята. Через рік будемо по справжньому весело та смачно зустрічати Різдво на Дерибасівській. Віримо!", - розказала одеситка Галина. 

Ми створили опитування щодо підготовки та святкування новорічних свят у соцмережах 048.ua. Ділимося деякими цікавими відповідями одеситів, які через війну перебралися за кордон:

"Цього року у мене не буде такого святкового і радісного настрою, як було до того ... Знаходжуся у Франції, але їду до сестри в Польщу - ось так розкидала нас війна. Заздрю по-доброму французам, які готуються до свята як і ми у мирні часи. Всіх обіймаю і всім нам якнайшвидшого миру та повернення у свої міста та домівки".

"Хоча на вулиці сніг та мороз, бажання святкувати немає. Свято робитимемо для дитини. Ялинку нарядимо, пряники прикрасимо, стіл накриємо та подарунками обміняємося".

"Перший новий рік не в Одесі... Дітям потрібна ялинка, а в душі немає свята. Немає цієї метушні мого ринку Черьомушки, Привозу.. Тут все яскраве, проте чуже".

"Тут люди готуються, а ми чужі на цьому святі життя".

"Атмосфера в Баварії святкова, хоча, кажуть, освітлення менше, ніж раніше. Європейці економлять".

Читайте також: 10 бюджетних страв до новорічного столу, які можна приготувати без світла

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #різдво #свято
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...