• Головна
  • Як знезаразити воду: сім дієвих методів та рекомендації від МОЗ
09:29, 1 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Як знезаразити воду: сім дієвих методів та рекомендації від МОЗ

Як знезаразити воду: сім дієвих методів та рекомендації від МОЗ

Ракетні удари рашистів по об'єктах енергетики окрім відключень світла несуть й іншу загрозу - знеструмлення насосних станцій. Це може стати причиною того, що з крану у вашій оселі не буде текти вода, допоки не будуть заживлені відповідні станції. Без електроенергії води не буде і у бюветах, допоки насоси не почнуть її качати. У таких умовах необхідно подбати про запас питної та технічної води.

Кореспондент 048.ua, ґрунтуючись на рекомендаціях МОЗ, зібрав декілька дієвих методів, як добути питну воду або очистити її самостійно в домашніх умовах, а також визначити її придатність на випадок, якщо з водопостачанням будуть проблеми, а у вас не буде достатнього запасу необхідної для життя рідини.

Спочатку зазначимо, що все ж непогано б завчасно зробити запас води, якого вистачить мінімум на 72 години. Одній дорослій людині необхідно на добу:

  • 3 літри питної води (включаючи з рідиною, що вживається з їжею);
  • 10-12 літрів для гігієни та приготування їжі.

Не забудьте позначити ємності з водою бирками, наприклад: "Питна вода", "Технічна вода" тощо.

Правила зберігання води у бутлях

Бутильована вода має відповідати всім встановленим стандартам. Якість і термін придатності залежить від правильної експлуатації бутлів, і навіть умов зберігання. Для цього слід запам'ятати:

  • не можна зберігати під впливом прямих сонячних променів;
  • температура зберігання - від 0°С до 25°С;
  • вода повинна знаходитися у світлому та провітрюваному приміщенні;
  • забороняється зберігати пляшки біля батареї під час увімкненого опалення;
  • закриті бутлі зберігаються не більше 6 місяців з дати виготовлення;
  • після відкриття бутля термін зберігання води становить 10-14 днів;
  • у холодну погоду не можна залишати пляшки на морозі.

Якщо зникло водопостачання

У разі, якщо водопостачання зникло, а запасу нема - жителі сіл та невеликих містечок можуть використовувати питну воду з колодязя, шахтного колодязя, свердловини, джерельця тощо. Містяни можуть спробувати купити воду у супермаркетах, але через ажіотаж та паніку, якій не варто піддаватися, її можуть швидко розкупити. Тому потрібно слідкувати за новинами, щоб дізнатися про те, коли та де будуть організовані пункти розливу питної води. Якщо на цей час ще чи вже працюватимуть бювети, можна набрати води в них.

У тому разі, якщо жоден з вищевказаних варіантів не спрацював, але вам вдалося знайти воду, в якості якої ви не впевненні, варто її оцінити за кольором та запахом:

  • вона не повинна бути забарвлена;
  • для перевірки наберіть третину об'єму пляшки та інтенсивно її потрясіть. Якщо на поверхні є піна, така вода не підійде для вживання;
  • якщо перші два пункти дали позитивний результат, оцініть воду за запахом. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний запах, воду заборонено використовувати для пиття.

Якщо всі три пункти дали позитивний результат, не варто одразу воду вживати. Краще додаткова її знезаразити.

Кип'ятіння

Найпримітивніший, але доволі ефективний спосіб знезаразити воду - кип'ятіння.

Нагрійте воду будь-яким доступним методом і дочекайтеся, поки вона закипить. Продовжуйте кип'ятити її не менше 5-10 хвилин. Чим довше кип'ятите, тим чистішою вона стає.

Через те, що кип'ятіння забрудненої води видаляє з рідини весь кисень отримана очищена вода може виявитися взагалі безсмачною, але достатньо буде її струснути, як вона наповниться киснем. Для покращення смаку також можна додати щіпку солі в кожен літр.

Фільтр для води

Для фільтрування води можна використати фільтр, що досить логічно. Якщо не вдалось знайти у найближчому магазині спеціальний фільтр, можна використати пористі матеріали, такі, як кавові фільтри та бавовняні тканини. Але їх варто використовувати лише у разі надзвичайної ситуації, тому що вони не можуть видалити всі небажані частинки.

Таблетки для знезараження води

І знову очевидні речі, про які непідготовлена людина може забути у стресовій ситуації.

Спеціальні теблетки для знезараження засновані на дії хлору, йоду, діоксиду хлору або інших дезінфікуючих засобів. Вони добре справляються зі своїм завданням, але оброблена вода набуває характерного присмаку.

І головне! Перед використанням такого способу очистки не забувайте ознайомитись з інструкцією, щоб з’ясувати, на який літраж використовується конкретна таблетка, та скільки потрібно часу, щоб вода відстоялась.

Марля та сорбент

Метод дідівський, але діючий.

Загорніть кілька таблеток звичайного чорного активованого вугілля в марлю і покладіть на дно банки або каструлі з водою. За кілька годин вода повністю очиститься.

Піщана фільтрація

Метод специфічний, і навряд ситуація буде настільки критичною, щоб вдаватися до нього. Але про це варто згадати, оскільки такий спосіб очищення є дуже ефективним.

Завдяки різним шарам піску видаляються завислі речовини у воді.

Від інших фільтрів повільні піщані відрізняються тим, як вони працюють, використовуючи не сам пісок, а складну гелеподібну плівку, яка природним чином утворюється від поверхні піску.

Марганцівка

Цей метод дозволить знезаразити невелику кількість води. На 1 л рідини додайте 1-2 г розчину марганцівки. Вода набуде блідо-рожевого забарвлення.

Відстоюйте розчин 30-40 хв, а потім ретельно процідіть його через марлю або фільтр. Таким чином ви позбавитеся осаду.

Йод

Йод слід використовувати лише у випадку, якщо ви не можете знезаразити воду іншими способами. На 1 л води додайте 3-4 краплі йоду та залиште на півгодини. Після цього процідіть через марлю або побутовий фільтр і зачекайте ще годину. Тільки після цього можна споживати воду.

Рідина до смаку буде наближена до йоду, але допоможе вам уникнути зневоднення.

За можливості, для посилення ефекту знезараження певні методи можна комбінувати. Наприклад, прокип’ятити воду після очищення її активованим вугіллям або за допомогою фільтру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...