• Головна
  • Чому у сусіда є світло: відповіді на актуальні питання жителів Одеської області, - ФОТО, ВІДЕО
21:09, 18 листопада 2022 р.
Надійне джерело

Чому у сусіда є світло: відповіді на актуальні питання жителів Одеської області, - ФОТО, ВІДЕО

Чому у сусіда є світло: відповіді на актуальні питання жителів Одеської області, - ФОТО, ВІДЕО

Генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв вчора, 17 листопада, провів брифінг, на якому розповів про непросту ситуацію з електроенергією у регіоні. Також він розказав, що енергетики готують шляхи вирішення, але це може зайняти певний час, а доти більшість абонентів залишатимуться без світла.

Про це повідомляє кореспондент 048.ua

З брифінгу стало відомо, що за час повномасштабного вторгнення російська армія пошкодила 41 об'єкт компанії.

Гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв підкреслив, що з 1 жовтня росія провела 81 ракетну атаку проти України, з них 51 була спрямована на об’єкти електроенергетики, внаслідок чого відбулись великі руйнування. Деякі об’єкти вже вдалося відновити, але деякі з них будуть відновлюватись дуже довго, оскільки на виготовлення специфічного і коштовного обладнання потрібен час.

Нагадаємо, шо одну з найсерйозніших атак рашисти здійснили 15 листопада. Власе, її наслідки сьогодні і відчувають жителі Одещини.

Опираючись на інформацію, отриману під час брифінгу, ми спробуємо відповісти на питання, чому у вас немає світла, а у сусідів є. Також ми розповімо, чому необхідно ще трохи потерпіти, аби область не залишилась без світла взагалі, внаслідок чого в будинках може зникнути газ, вода і тепло.

Що таке енергосистема України і як вона працює?

Перед тим як отримати відповідь на питання, які зараз вас цікавлять найбільше всього, потрібно зрозуміти, що таке енергосистема України і як вона працює з точки зору навантаження по зонам доби та як реагують енергетики для того, щоб всі потреби клієнтів покривати у будь-який час.

Під час брифінгу гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв показав інфографік, на якому видно, що вночі споживання електроенергії мінімальне. Зранку відбувається ріст. Вдень графік стабілізується і ввечері знову росте аж до ночі. Це логічно і навіть не потрібна профільна освіта, аби зрозуміти, чому так відбувається. Але необхідно мати відповідну освіту, аби зрозуміти, як це працює в рамках енергосистеми.

Чому у сусіда є світло: відповіді на актуальні питання жителів Одеської області, - ФОТО, ВІДЕО , фото-1

"Електроенергія – це специфічний продукт, який споживається у той самий час, коли виробляється. Тобто для того, щоб вона була тут і зараз, то потрібно її виробляти, транспортувати, розподіляти. Тоді в наших приміщеннях буде світло. Енергосистема працює завдяки тому, що є дуже багато пристроїв для генерації.

В нашій країні це атомні електростанції, гідроелектростанції, вітро-, сонце-, теплові- та інше. Але не всі електростанції в змозі оперативно реагувати на зміни навантаження. Тобто є електростанції, які зі своїх конструктивних особливостей можуть відповідати лише за певний обсяг електроенергії, який виробляється.

Наприклад, атомною енергетикою, яка працює у стабільному режимі, виробляється приблизно однаковий обсяг електроенергії протягом доби, але є сезонні, тижневі або денні коливання, які незначні. Наприклад, взимку електроенергії витрачається більше, і для того, щоб її витрачалося більше, потрібно більше її виробляти. А для цього потрібно, щоб, наприклад, атомних енергоблоків працювало більше.

Останню частину цього енергетичного пирога покривають інші електростанції, тобто теплові, які можуть працювати тривалий час з постійним навантаженням або можуть маневрувати. Тобто час підйому блоків з холодного зупину або гарячого зупину на теплових електростанціях менший.

Там, де велика кількість річок, є гідроелектростанції. І для того, щоб у пікове навантаження запрацювали генератори, потрібно лише підняти затвор і буде крутитися турбіна, яка приводиться у дію падаючою водою, в результаті чого виробляється електроенергія. Тобто це дуже швидка допомога енергосистемі для того, щоб відреагувати на збільшення або зменшення навантаження", - розповів Дмитро Григор’єв.

Чому у сусіда є світло: відповіді на актуальні питання жителів Одеської області, - ФОТО, ВІДЕО , фото-2

Отже, ми розібрались, як генерується електроенергія. Але далі цю енергію потрібно транспортувати і розподілити.

"Всі вищевказані об’єкти генерації мають при собі розподільчі підстанції різного рівня напруги. Для того, аби електроенергія з меншими втратами передавалася на великі відстані, є трансформаторні підстанції, які підвищують напругу до 220, 330, 750 кіловольт – це граничний рівень напруги, який є в нашій державі.

За допомогою цих високовольтних ліній напруга, яка вироблена на електростанціях, розподіляєтья по країні. Вона приходить на електропідстанції НЕК Укренерго, а далі розподіляється вже за нижчими класами напруги.

Наприклад, в нашій області це рівень 110-35 кіловольт. Отримуючи її, ми вже транспортуємо електроенергію на ті розподільчі пункти, які знаходяться по місту. Це маленькі підстанції з маленькими трансформаторами. Вже з цих підстанцій електроенергія в 0.4 кіловольти потрапляє до вашої будівлі, а далі до кожної оселі. Так виробляється, транспортується та розподіляється електроенергія для того, щоб вона була у кожного клієнта"- пояснив Григор’єв.

Що стається, коли ворог атакує об’єкти енергетичної інфраструктури?

"У ворога теж є енергетики. Вони теж навчалися у вишах. Вони теж розуміють цю систему. Тому для того, щоб зруйнувати наше з вами життя, ворог чітко б’є своїми засобами по важливих підстанція.

Якщо таке трапляється і наше ППО не відпрацювало на 100%, хоча я розумію, що наші хлопці роблять все можливе. Наші хлопці, використовуючи навіть залізяччя минулого століття, збивають те, що у світі ніхто не може збити.

Але влучання є, що й сталося 15 листопада. Внаслідок того, що частина ракет влучила по енергетичних об’єктах, в енергосистемі почалися процеси, які у деякі часи можливо ліквідувати шляхом втручання персоналу. Тобто є диспетчер енергосистеми. Він розуміє, що коїться в енергосистемі в будь-яку годину. Він бачить, що є по генерації, які розподільчі пристрої працюють. Які лінії пацюють з меншим навантаженням, які з перенавантаженням. Які автотрансформатори працюють в якому режимі. Коли можливо передати електроенергію якимось зі шляхів. Тобто керує системою.

Те, що сталося 15 листопада, сталося дуже швидко. Внаслідок пошкодження дуже великих підстанцій наших колег з Укренерго, було виведено з ладу дуже велику кількість високовольтних ліній електропередач. Сталося ділення системи на окремі ділянки. Ми відділилися від всієї частини України. Але це сталося так швидко, що навіть диспетчери енергосистем не встигли відреагувати. Якщо це не стається шляхом втручання персоналу, спрацьовує автоматика.

15 листопада всі шість черг внаслідок того, що навантаження нашої частки, яка відділилася від ішної частини України, потребувала потужності більшої, ніж було в цій частині. Тому частота впала до рівня, коли спрацювала протиаварійна автоматика. Вона відключила дуже велику кількість клієнтів.

Десь о 16:27 15 листопада велика кількість жителів регіону залишились без електроенергії. Але це відбувалося і в інших частинах України. Це була не локальна, це була глобальна аварія, спричинена ракетним обстрілом.

Як тільки відпрацювала протиаварійна автоматика, ми побачили разом з диспетчером енергосистеми, яка потужність збалансувалась у цьому секторі енергосистеми. Після виконання деяких перемикань по тих об’єктах, які залишались в роботі, отримали команду на додаткове навантаження та десь до 00:00 відновили майже повний обсяг електроспоживання, який був по нашій області. Але аналогічні роботи проводились по інших містах України, і там теж, навіть в тих частинах, де були зруйновані підстанції або лінії електропередач або склалася неможливітсь видачі з деяких електростанцій потужності відбувалися аналогічні роботи. Тому з 16 листопада НЕК Укренерго застосував протиаварійні графіки. Тобто це не графіки погодинних відключень, які ми складали і про які ми розповідали", - розповів гендиректор ДТЕК Одеські електромережі.

Чому у сусіда світло є, а у вас нема?

Фактично, 16 листопада всі графіки, які розробляли в ДТЕК Одеські електромережі, стали неактуальними через ракетну атаку рашистів.

На Одещині довелося запроваджувати протиаварійні графіки, щоб вся область не поринула у темряву. Після тотального блекаута в усіх будинках зникло б тепло, вода та газ. А найгірше те, що наше небо залишилось би без захисту.

"Наразі працюють протиаварійні графіки. Тобто застосовано все, що можливо застосувати для того, щоби електроенергія хоча б була. На сьогодні ми маємо десь біля 70% споживачів по нашій області у відключеному стані. Наразі ті 30%, які мають напругу, саме відносяться до клієнтів, які залишаються зі світлом, на лініях яких є важливі об’єкти. А ми з вами повинні розуміти, що це не тільки лікарні. Це і деякі насосні водоканалів, деякі потужності теплогенеруючих компаній. Це об’єкти, які живлять тих хлопців, які дивляться на наше небо для того, щоби вони могли збити ту ракету, яка летить на нашу підстанцію", - пояснив гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор'єв, чому у сусідньому будинку може бути світло, коли у вашому його нема.

Чому не запроваджують графіки погодинних відключень?

При створенні графіків погодинних відключень у ДТЕК користувались прогнозуванням. Спеціалісти чітко розуміли стан енергосистеми і її можливості. Енергетики чітко знали обсяг потужності та розподіляли її на три групи.

На сьогодні ж, окрім ракетного обстрілу, на роботу енергетиків впливають і погодні умови, а конкретно - похолодання, через яке навантаження на мережі збільшується.

Як тільки енергосистему вдасться стабілізувати, і НЕК Укренерго буде в змозі робити якісь прогнози на наступну добу, у ДТЕК Одеські електромережі зможуть знову повернутися до певних графіків.

"У нас дуже велике руйнування. Ми розуміємо, що дефіцит потужності в енергосистемі дуже великий і він ще не збалансований. Ми ще не вийшли на остаточну цифру. До кінця поточного тижня буде ця величина підрахована. Сподіваюсь, що ми в змозі переглянути ті графіки, які складалися раніше, і будемо планово їх застосовувати. Але для цього потрібно провести велику роботу", - підкреслив Григор’єв.

Спрогнозувати, яка тривалість відключень буде згідно з новими графіками, поки нема можливості. Але відключення точно будуть довшими.

Наразі ж без світла залишається більшість абонентів, тому що нема з ким їх змінювати.

Чому не ремонтують пошкоджені об’єкти?

"Є підстанції, які легше збудувати заново, аніж відновити", - зазначив гендиректор ДТЕК Одеські електромережі.

Цим коментарем можна було б пояснити все, але для глибшого розуміння складності ситуації потрібно усвідомити, що ворог обстрілює дороговартісне та велике обладнання, яке не стоїть на складах, чекаючи свого часу. Таке обладнання виготовляється на замовлення, і цей процес може розтягнутися на 9 і більше місяців, враховуючи логістику.

"По-перше, щоб розуміти, ДТЕК - це велика компанія, яка має свої родинні та генеруючі підприємства: і вугледобувні, і нафтогазові, і підприємства які займаються розподілом електроенергії та навіть її постачанням. У нас сьогодні найбільше потерпають від ворожих обстрілів саме підстанції та лінії НЕК Укренерго.

По-друге, електростанції ДТЕК теж обстрілюються ворогом, і там теж є високовольтні електропристрої. Тому там, де це можливо, ми наразі навіть допомагаємо нашим колегам відновити це. Але питання обладнання дуже важке. Є перемовини із західними партнерами. Це обладнання не чекає свого часу на складах. Ми не закуповуємо дуже коштовне обладнання для того, щоб воно просто стояло на складі. Його виробляють спеціально на замовлення.

Я наводив приклад, що для того, щоб відновити підстанцію по інвестиційній програмі, ми замовляємо виготовлення трансформатора, який виготовляється конкретно для нас.

Це не великий трансформатор для енергосистеми, і навіть він виготовляється 9 місяців з урахуванням логістики. Тому для того, щоб полагодити навіть той транфморматор, який я показував на фото, потрібно, мабуть, рік. Але є відгуки від західних партнерів, які вже розуміють, що потрібно, і якщо це в них є, вони готові цим з нами ділитися", - резюмував гендиректор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв.

ДОПОВНЕНО: поки ми писали цей матеріал, бігаючи між розетками та генераторами, голова Одеської ОВА Максим Марченко у відеозверненні сьогодні, 18 листопада, повідомив, що дав доручення працівникам ДТЕК Одеські електромережі вимикати світло за групами.

"За сьогодні енергетики виконали необхідні заходи для того, щоб у мешканців нашої області бодай на короткий період з'явилось світло в місцях, де воно було відсутнє тривалий час", - розповів очільник ОВА Марченко.

Від редакції 048.ua додамо, що ворог спеціально обстрілює енергетичну інфраструктуру нашої держави, аби змусити людей вийти на вулиці з протестами і відволікти народ від допомоги фронту.

Рашисти намагаються знищити побиту та змучену українську економіку. Вони це роблять для того, щоб захопити нас і прийти в наші будинки. Але ми точно знаємо, що окупанти ніколи не будуть відновлювати нашу інфраструктуру. Щоб це зрозуміти, достатньо подивитися, в якому гето живе більшість російського народу. З нами рашисти хочуть зробити те ж саме, щоб потім зомбувати, мобілізувати і відправити на війну, яка не закінчиться на нашій території, якщо ми не зупинимо ворога.

Недофедерація гасить світло в наших містах, але вона не зможе забрати світло наших сердець і жагу бути вільними. Пам'ятайте, що український народ здатен пережити відсутність світла в будинках, але ми не зможемо пережити, якщо нас зроблять рабами. І звісно ж, перед цим нас спочатку дуже сильно реприсуватимуть. Будуть вбиті та замордовані мільйони. А ми не можемо цього допустити. Тому "борімося - поборемо, нам Бог помагає".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна #відключення_світла
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...