• Головна
  • Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО
12:28, 16 листопада 2022 р.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО

Редакція 048.ua продовжує поповнювати рубрику "Стара Одеса" атмосферними фотографіями міста. Ми знайшли кадри із різних періодів життя Одеси, якими діляться місцеві жителі у соціальних мережах.

Наша нова фотодобірка присвячена одеським магазинам, у яких отоварювалися містяни 50-100 років назад.

Розпочнемо із відомої всім одеситам кулінарії при ресторані "Київ", що на Грецькій площі. Містяни і досі пам'ятають смак та аромат свіжих булочок, різноманітних тістечок, корзинок та неперевершеного київського торту.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-1

Ще одним популярним одеським магазином був "Дельфін", який розташовувася на Грецькій вулиці у будинку № 21. Там продавалася смачнюча свіжа, заморожена та копчена риба, яка була доступна кожному. Одеситам, особливо маленьким, цей рибний магазин запам'ятався завдяки акваріуму.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-2

Раніше на багатьох вулицях Одеси зустрічалися ось такі магазинчики з овочами та фруктами під відкритим небом. Вони користувалися попитом. Це було зручно, а фрукти та овочі продавалися завжди свіжі.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-3

На наступній світлині, зробленій у 1960-х роках, можна побачити фасад кафе-магазину "Сніжинка". Він розташовувався на розі вулиць Рішельєвської та Дерибасівської.

"А яке гарне ліплення було всередині. Пінгвінчики та ведмедики з вазочками різнокольорового морозива", "А яке було смачне це морозиво, яке зверху поливали сиропом та посипали шоколадною крихтою... Приємні спогади", - згадують одесити.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-4

На розі Дерибасівської та Катерининської вулиць до революції знаходився великий магазин солодощів А. І. Абрикосова. Фабрика була у Москві, але в Одесі розташовувався фірмовий магазин.

Асортимент магазину був вражаючим: тут можна було купити різні цукерки, монпансьє, халву, мармелад, пастилу, варення, сиропи, фрукти, фрукти в цукрі, фруктові компоти, овочеві консерви і не тільки. Карамелі, до речі, було представлено понад 100 видів.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-5

На розі вулиць Рішельєвської та Поліцейської (нині - Буніна) розташований прибутковий будинок П. Наумова, збудований у 1895 році. Спочатку у ньому відкрили роздрібний мануфактурний магазин В. Т. Пташникова, а у 1912 році будинком уже володів одеський купець Яків Абрамович Гальперін. За рік він перебудував будівлю та надбудував третій поверх. У будинку було відкрито один із перших універсальних магазинів, схожий на сучасний торговий центр.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-6

Серед усіх магазинів Пасажу довше всіх – майже сто років – проіснував без змін «Центральний гастроном». Зараз в його приміщеннях знаходиться ювелірний магазин.

Одесити обожнювали цей гастроном. Ось, які товари згадують місцеві жителі, які ще застали цей магазин: лікарська та копчена ковбаса, паштет, свіжозмелена кава, березовий та томатний соки, молочні коктейлі, цукерки, тістечка та торти.

Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-7
Стара Одеса: як раніше виглядали магазини та що в них продавали, - ФОТО, фото-8

Читайте також: Куди ходили їсти в Одесі більше 100 років тому, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини #фото
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...