• Головна
  • Нейтральність так і майнить: секрети виживання в ідеальний криптошторм від Сергія Тронь
16:05, 1 листопада 2022 р.

Нейтральність так і майнить: секрети виживання в ідеальний криптошторм від Сергія Тронь

На ринку криптовалют продовжується ведмежий тренд. За порівняно невисокого курсу зростають витрати на електроенергію. У таких умовах зберігати рентабельність та масштабувати бізнес вдається лише лідерам ринку. Але й вони розуміють, що майбутнє індустрії можуть забезпечити лише вуглецева нейтральність та дотримання ESG-стандартів загалом. Так, White Rock Management українського інвестора Сергія Тронь, яка працює у Швеції та США та планує відкриття нових потужностей у штаті Вайомінг, нещодавно приєдналася до угоди Crypto Climate Accord, яка передбачає досягнення нульового рівня нетто-викидів криптоіндустрії до 2030 року. Ще одна свіжа ініціатива від гравців ринку – Sustainable Bitcoin Protocol (протокол сертифікації «зеленого» біткоїну), який отримуватимуть ті майнери, які використовують відновлювані джерела енергії. Виникнення подібних екологічних ініціатив ілюструє переконаність лідерів ринку в тому, що лише такий підхід забезпечить легалізацію в національних регуляторних та законодавчих системах та стимулюватиме зростання зеленої енергетики для задоволення потреб майнерів.

Нейтральність так і майнить: секрети виживання в ідеальний криптошторм від Сергія Тронь, фото-1

Криза дає нові можливості (але не всім)

Ключові актуальні виклики крипторинку лежать на поверхні. Порівняно низький курс при енергетичній кризі, що поглиблюється, і цінах на електроенергію, що зростають. Чимало майнерів, які вклали в купівлю дорогого обладнання при курсі $60 тисяч тепер, коли курс став утричі нижчим, змушені продавати свої технічні ресурси, безліч дрібних і середніх гравців закінчують свою майнерську кар'єру банкрутством. У той же час для розважливих великих криптоакул нинішній період – це вікно можливостей.

«Всі знають біблійні формулювання про худі роки, які приходять на зміну щедрим. Стагнація завжди змінюється зростанням. І навпаки. Треба пам'ятати про це і бути готовим до цього. Сьогодні ті великі компанії, які про це пам'ятали, можуть у кілька разів дешевше придбати обладнання для майнінгу, бо багато інвесторів хочуть його продати. Ціна на ферми впала в кілька разів. А нове обладнання дає змогу відкривати додаткові дата-центри, розвивати бізнес. Що, власне, ми і робимо. Зокрема, у штаті Вайомінг плануємо відкрити новий центр обробки даних», - зазначає Сергій Тронь.

Експерти говорять про важливість лідерства українських компаній у криптоіндустрії, наголошуючи, що блокчейн стає одним із нових магістральних шляхів світового технологічного розвитку.

«Блокчейн охоплює дедалі більше галузей – від сфери фінансів, виробництва та реалізації продукції, сфери послуг, медицини, транспортних перевезень і закінчуючи комп'ютерними іграми, – вважає економіст, екс-голова правління банку Юнекс Борис Кушнірук. Цей процес ще на етапі розвитку, і українські компанії мають можливість зайняти провідні позиції на цьому ринку з відповідним зростанням їхньої капіталізації в мільярди доларів».

«За поширенням криптовалютних технологій Україна входить до ТОП-5 країн світу, наші компанії відіграють вагому роль на ринку. Цей тренд був до війни, і найближчим часом може ще посилитись, незважаючи на ведмежий ринок, а можливо – і завдяки йому», - упевнений екс-радник голови Асоціації українських банків, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Втім, курс і ціни на електроенергію, що ростуть, не вичерпують список ключових проблем індустрії. Не менш гостро постають питання зростання споживання енергії майнерами, збільшення екологічних збитків та визнання майнінгу національними законодавчими та регуляторними органами. І всі ці питання тісно пов'язані між собою.

Все тому, що хтось занадто багато їсть

У червні Сенат штату Нью-Йорк ухвалив закон, який забороняє відкриття нових майнінгових ферм, що працюють на вуглецевій енергії. Ця ініціатива також передбачає запуск досліджень впливу ферм для майнінгу на довкілля. Рішення Нью-Йорка – наочна ілюстрація побоювань влади у багатьох країнах. Майнінг обумовлює величезні енерговитрати.

Агентство Блумберг підрахувало, що наприкінці 2021 року на добу на майнінг на планеті йшло близько 91 ТВт*год, що вже можна порівняти з енергоспоживанням таких країн, як Пакистан, Ірландія чи Гонконг. У свою чергу журнал Nature Sustainability у своєму дослідженні встановив, що витрати енергії на майнінг деяких криптовалют співставні і навіть перевищує енерговитрати на видобуток металів еквівалентної вартості.

Зі зростанням споживання зростає навантаження на національні енергосистеми, а з нею збільшуються і викиди вуглекислого газу в атмосферу внаслідок використання традиційних джерел енергії для задоволення потреб майнерів. Американська Національна лабораторія Ок-Рідж підрахувала, що при збереженні темпів та методів розвитку криптовалют менш ніж за три десятиліття викиди CO2 можуть призвести до перевищення встановленого безпечного порогу зростання глобальної середньої температури, так званої «мети двох градусів».

Увімкнути нейтральну

Саме тому серед лідерів індустрії набирає популярність тренд пошуку та впровадження рішень щодо вуглецевої нейтральності майнінгу. Великі інвестори прагнуть жорсткого дотримання ESG-стандартів і переходять на роботу з відновлюваними джерелами енергії: вітряні, сонячні або гідроелектростанції.

Більше того, в окремих випадках криптокомпанії не лише виходять на нейтральність, а й вуглецеву негативність – забезпечують значне скорочення викидів вуглекислоти в атмосферу. Так, наприклад, потужності WRM Сергія Тронь у штаті Техас працюють на електроенергії, що отримується від перетворення так званого факельного газу.

«Ми підтримуємо лише чистий майнінг, – розповідає підприємець, – У Швеції працюємо від ВЕС та ГЕС, використовуючи надмірну енергію, на яку немає покупця. Щодо Техасу, то це нафтовий штат. Один із побічних продуктів видобутку – газ, який спалюється. В результаті роботи подібних смолоскипів щороку у світі до атмосфери потрапляють продукти згоряння обсягом понад 400 млн. тонн в еквіваленті CO2. Ну а ми використовуємо електроенергію установок для перетворення цього газу, таким чином скорочуючи викиди».

Експерти зазначають, що для компаній, які планують довгостроковий розвиток на західних ринках, стратегія вуглецевої нейтральності є безальтернативною.

«Наразі це один із ключових маркерів успішності. Світова економіка перетворюється на формат «зеленої» енергетики. Провідні західні країни запроваджують різні заохочувальні механізми. Наприклад, "зелений податок" або податок на вуглецевий слід. Якщо в товарах виявлятиметься кількість умовного вуглецю, то вони оподатковуватимуться спеціальним податком. «Зелений» тренд – він зараз один із основних і буде найближчим десятиліттям основним. І всі інвестиції матимуть "зелений" маркер. Залучати інвестиції можна буде лише у тому випадку, якщо вони відповідають вуглецевій нейтральності, не забруднюють природу», - зазначає Олексій Кущ.

«Сьогодні вуглецева нейтральність технологій робить їх привабливими для бізнесу, населення та держави. І це питання не лише екологічно чистого повітря. Це також усвідомлення об'єктивної обмеженості видобувних енергетичних ресурсів. Тому розвиток крипторинку і взагалі блокчейну має ґрунтуватися на технологіях, які не мають обмежень, пов'язаних із енергоресурсами», - погоджується Борис Кушнірук.

Найбільші учасники ринку вже об'єдналися навколо кількох ініціатив, покликаних зробити майнінг вуглецево-нейтральним.

Наприклад, Sustainable Bitcoin Protocol (протокол сертифікації "зеленого" біткоїну). Цей протокол передбачає отримання сертифікату за кожний видобутий біткоїн майнерами, які використовують ВДЕ. Автори ініціативи зазначають, що це дозволить вести переговори з владою щодо більш активного розвитку «зеленої» енергії. У перспективі екологічний протокол спрямований на те, щоб зробити біткоїн одним із найпотужніших кліматично позитивних активів планети.

Серед майнерів є тенденція до переходу на «чисту» енергію. Компанії хочуть працювати за протоколом сталого розвитку, що дозволить забезпечити стабільність майнінгу, планувати розвиток на довгострокову перспективу», — зазначаєу коментарі Cointelegraph Елліот Девід, голова відділу кліматичної стратегії та партнерства у Sustainable Bitcoin Protocol.

Ще одна ініціатива – вже згадана угода Crypto Climate Accord, до якої, окрім WRM Сергія Тронь, приєдналися понад 250 компаній, що працюють у сфері криптовалют, фінансів та технологій. Документ зобов'язує підписантів до 2030 року досягти нульових нетто-викидів. Для цього пропонується розробити та впровадити відповідні стандарти, які дозволять перейти на роботу з відновлюваними джерелами енергії.

Багато зеленого майнінгу – багато зеленої енергетики

Сергій Тронь зазначає, що розробка нових стандартів для розвитку індустрії є спільним завданням для учасників ринку.

«Індустрія розвиватиметься у будь-якому випадку. Питання в темпах та користі, яку вона принесе цивілізації. Вже зрозуміло, що технологія блокчейна як така, навіть без прив'язки до криптовалют – це фундаментальна технологія найближчого майбутнього, яка використовуватиметься в різних сферах. У той же час будь-які спроби заборон у сучасному світі непродуктивні та дають зворотний ефект. Наприклад, Китай заборонив майнінг, аби покращити екологію. Майнери переїхали до інших країн, а частка ВДЕ в енергосистемі зменшилась на 20%», – констатував підприємець.

Лідери ринку все частіше висловлюють парадоксальну, але підтверджену досвідом думку про те, що відповідальні майнери можуть не лише утримувати свої ферми в рамках вуглецевої нейтральності, а й стимулювати розвиток зеленої енергетики. Як, власне, СЕС та ВЕС, так і підприємств із перетворення шкідливих відходів на електроенергію.

Майнери шукають можливості розміщення ЦОДів у регіонах, де є факельний газ чи тих, де виробляється біопаливо із сільськогосподарських відходів. Насправді майнери зосереджені не лише на будівництві нових майнінгових ферм, але й прагнуть побудувати стійкий і відповідальний бізнес, який може бути вуглецево-негативним», – зазначає Скотт Оффорд, власник Scott's Crypto Mining у своєму коментарі Cointelegraph.

«Для когось це прозвучить несподівано, але відповідальні майнери є каталізатором розвитку інфраструктури, зокрема енергетичної. Вони створюють потужний ринковий запит, що стимулює активність виробників ВДЕ та конкуренцію між ними. А це, до речі, зниження цін для пересічних споживачів (власне, у США майнери, які купують у міст надлишки електроенергії, вже знижують ціни для міських громад). А розвиток інфраструктури – це нові робочі місця, податки, економічне зростання», – доповнює Сергій Тронь.

Експерти погоджуються з тим, що зелений майнінг криптовалют створюватиме попит на зелені джерела енергії, що стимулюватиме розвиток ВДЕ.

«Це потужний стимул. Використання ВДЕ може стати важелем, який допоможе подолати інвестиційну вузькість переходу. Вона полягає в тому, що зелені технології дуже дорогі. Завжди є спокуса перейти на «брудні» технології. Криптовалюти як високоприбутковий фінтех майбутнього разом із «зеленими» технологіями можуть створити компенсаторні механізми та формувати конкурентні переваги», - вважає Олексій Кущ.

У свою чергу Борис Кушнірук переконаний у необхідності формування цілеспрямованої державної політики, пов'язаної зі сприянням інвестиціям та розвитком технологій, які дозволять забезпечити максимальне використання поновлюваних джерел енергії.

«Йдеться не лише про технології виробництва електричної та теплової енергії за допомогою поновлюваних джерел, а й про їхню акумуляцію», - зазначає експерт.

Ми потрібні один одному: відповідальний майнінг як можливість розвитку регіону для влади

Перехід на зелений майнінг та знаходження компромісу з місцевою владою та національними регуляторами – визначальні галузеві тренди.

«Регулювання стає важливішим, ніж будь-коли раніше, для криптомайнерів, особливо в США. Американська індустрія все більше усвідомлює, що якщо сама не запропонує оптимальних механізмів, то у справу можуть втрутитися різні рівні влади», – вважає Скотт Оффорд.

У свою чергу, Сергій Тронь вважає, що влада буде зацікавлена ​​в інвестиціях у вуглецево-нейтральні (а тим більше – вуглецево-негативні) активи, зазначаючи, що низка керівників американських штатів демонструє прогресивний підхід до регулювання криптоіндустрії. Як приклад підприємець навів штат Вайомінг, де White Rock Management відкриває центр обробки даних.

«Влада штату, зокрема, сенатор Синтія Ламміс, ухвалила низку законів, що спрощують роботу компаній, які займаються цифровими активами та блокчейном. Мене надихає, що влада штату добре розуміє, що блокчейн – це не лише криптовалюти. Але й, насамперед, одна з основних технологій майбутнього, що настає вже сьогодні. Впевнений, що невдовзі підхід Вайомінга стане глобальним трендом», - наголосив Сергій Тронь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Сергій Тронь #White Rock Management #Криптоіндустрія #Екологія #Crypto Climate Accord
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...