• Головна
  • Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО
09:31, 15 жовтня 2022 р.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО

Редакція 048.ua підготувала нову добірку фотографій для рубрики "Стара Одеса". Минулого разу ми зібрали світлини, які були зроблені 50 років тому. Чому б не поринути у історію ще глибше? Як виглядала Одеса цілих сто років назад - дивіться у нашому матеріалі.

Добірку відкриє фото, на якому зображене місце, що ніколи не зможе ідентифікувати молоде покоління одеситів. Нічні клуби, пляжні комплекси, елітні багатоповерхівки - саме з цим сучасні містяни асоціюють Аркадію. А сто років тому вона виглядала зовсім інакше.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-1

А таким був центр Одеси у 1920-х. На фотографії, яка, до речі, була зроблена у чудовій якості, можна побачити вулиці Преображенську та Садову.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-2

За сто років будівля Одеської міської ради майже не змінилася.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-3

Спочатку у ній розташовувалася біржа. Будівлю було закладено 23 травня 1829.

Спочатку фасад будівлі прикрашали два ряди колон, за якими знаходився відкритий внутрішній дворик. Аби збільшити площу для біржових угод, у 1871—1873 роках будинок біржі було перебудовано. Другий ряд колон був замінений стіною з парадним входом. Перекритий і перебудований внутрішній дворик отримав назву Білий зал. Ліворуч і праворуч від колон, у нішах, встановлені скульптури Меркурія і Церери, виконані одеським скульптором Луїджі Іоріні. Вже у 1899 році біржа була переміщена у нову споруду (тепер це будівля Одеської філармонії), а у будівлі біржі розташувалася Міська Дума.

На наступному фото зображена Привокзальна площа, вид на Пушкінську вулицю та на Афонське Іллінське подвір'я. Світлина була зроблена у 1918 році.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-4

Далі можна побачити вже саму вулицю Пушкінську. Зліва знаходиться готель «Брістоль», а трохи далі будівля Нової біржі (Філармонія). Дерева ще зовсім маленькі, тому візуально вулиця виглядає просторішою, аніж зараз.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-5

А таким сто років тому був бульвар Жванецького в Одесі. Щоправда, тоді він носив назву бульвар Мистецтв, а за часів СРСР - Комсомольський.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-6

Наступна фотографія була зроблена у 1928 році. На ній, як ви вже здогадалися, зображена культова споруда Одеси - Оперний театр.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-7

На просторах соцмереж знайшлося і таке атмосферне фото. 1923 год. На розі вулиць Дворянської та Садової.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-8

Сто років назад в Одесу завітав французький моряк Жозеф Даву. Він служив телеграфістом у 8-му інженерному полку. Цей знімок був зроблений ним на пам'ять. На фото, власне, Потьомкінські сходи та ескадра військових кораблів у порту.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-9

А на наступній світлині зображена Одеська евакуація 1920 року - історична подія часів Громадянської війни на території України, пов'язана з евакуацією морем з Одеси бойових частин, тилових установ, озброєння, боєприпасів та іншого матеріального майна військ Новоросійської області Збройних сил Півдня Росії (ЗСПР) та Одеського гарнізону, а також цивільного населення, з тих, хто не побажав залишатися на займаній Червоною армією територіях. Необхідність евакуації назріла через катастрофічні зміни на фронті після переходу Червоної армії в наступ.

Стара Одеса: десять атмосферних світлин, зроблених 100 років тому, - ФОТО, фото-10

Довоєнні матеріали рубрики "Стара Одеса" - тут.

Читайте також:Стара Одеса: як виглядало місто 50 років тому, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#одеса #новини
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...