• Головна
  • Особливості вибору електровелосипеда
Новини компаній
14:39, 26 вересня 2022 р.

Особливості вибору електровелосипеда

Новини компаній

Електривелосипеди стали досить популярними в різних містах України. Вони дозволяють швидко дістатись до місця призначення навіть в умовах війни. Байки підійдуть для поїздок на роботу або за місто. Розглянемо переваги та умови покупки такого виду транспорта.

Переваги електровелосипеда

Електровелосипед забезпечить економічність пересування, адже не має необхідності витрачати гроші на пальне. На одному заряді байки без проблем проїдуть не менше сотні кілометрів. Цього буде цілком достатньо, щоб тиждень їздити на роботу або поїхати в сусіднє місто. До інших переваг велосипеда с електромотором можна віднести:

  • здатність розвивати швидкість 25-55 км/год і навіть більше;

  • відсутність потреби оформляти права та проходити техогляд;

  • висока маневреність дозволяє об'їхати пробки на дорогах;

  • відсутність запаху бензину і вихлопних газів;

  • можливість їздити як з електромотором, так і на звичайному велосипеді;

  • пробіг на одному заряді до 25-60 км, а у деяких моделей до 100 км;

Наше законодавство не обмежує швидкість електровелосипеда. Тому купуючи його можна залишатись велосипедистом з усіма заборонами та привілеями. Поїздки на такому байку корисні для здоров'я людини незалежно від фізичної підготовки. Не треба постійно крутити педалі, адже рух забезпечить електричний привід. Електродвигун живиться від акумулятора, який можна легко зарядити.

Види електровелосипедів

Байки з електромотором можуть бути різних видів:

  • Гірські або E-MTВ - призначені для їзди по бездоріжжю і розбитим дорогам. Такі моделі відрізняються висококласною гірською трансмісією, якісною повітряною амортизаційною вилкою з ходом 100-120 мм і дисковими гідравлічними гальмами. Також варто відмітити більш якісний мотор і високу емність акумулятора.

  • Гібридні (E-Cross) - призначені для їзди рівними і злегка розбитими дорогами, а також по легкому бездоріжжю. Вони мають трансмісію середнього рівня, якісну амортизаційну вилку з коротким ходом 60 мм і покришками середньої товщини, близько 42 мм.

  • Дорожні (E-Tour) – призначені для їзди по рівних міських дорогах, тому мають більш вертикальну посадку, жорстку або короткохідну амортизаційну вилку, покришки середньої товщини та трансмісію середнього або початкового рівня.

Кожен з цих велосипедів має різну комплектацію і призначення.

Як обрати двигун?

Ключовий параметр при виборі двигуна, це його виробник. Фірмові двигуни від Shimano та інших відомих брендів відрізняються високою якістю і надійністю. Вони чудово підходять для експлуатації в в різних дорожніх та погодних умовах, тому мають тривалий термін експлуатації.

Трохи дешевше коштують мотори від Suntour або Bafang, вони менш надійні, але для міського байка з нормальними дорогами цілком підійдуть. Найгірший варіант - це китайський ноунейм двигун, яку б потужність він не мав, термін експлуатації у нього невеликий, його механіка досить швидко зноситься, тому це не кращий варіант.

Важлива характеристика при виборі двигуна – це його номінальна потужність. Саме від неї залежить максимальна швидкість велосипеда та можливість подолати круті підйоми. Якщо є плани їздити швидше 40 км/год, потрібен більш потужний двигун. Для прикладу мотор з потужністю 400 Вт здатний рухатись до 40 км/год, якщо потужність буде 800-1000 Вт, то швидкість досягне 55-60 км/год.

Який акумулятор краще?

При покупці велосипеда в Одесі обовязково треба звертати увагу на потужність і тип акумулятора. Саме від цих параметрів буде залежати кількість кілометрів, які можна проїхати без підзарядки. Потужність акумуляторної батареї вимірюється у ват годинах (Втг) і залежить від номінальної напруги і ємності мотора. Чим більше будуть ці параметри, тим більше потужність. Напруга батареї вимірюється у вольтах (В) і обирається залежно від напруги двигуна. Місткість вимірюється в міліампер годинах (мАг) або ампер годинах (Аг). Для велосипеда цілком достатньо потужності 400-500 Втг, але чим більше вона, тим краще. Акумулятор повинен бути літій-іонного або літій-полімерного типу. Свинцево-кислотні моделі будуть в три рази важче літієвих, проте більш дешеві.

Рама і навісне обладнання

Рама – це основа будь-якого велосипеда. Саме від її міцності залежить безпека, а від легкості – вага байка. Тому рама має бути і міцною, і легкою. Для того, щоб бути впевненим у міцності рами, потрібно купувати велосипеди від відомих виробників з гарантією якості.

Часто рами електровелосипедів виготовляються із алюмінію або сталі. Перший варіант кращий, адже алюміній значно легше. Завдяки технології батинга можна значно знизити вагу. Для поїздок дорогами з різним рельєфом потрібна багатошвидкісна трансмісія.

На електробайках часто застосовують також гірські трансмісії або планетарні втулки. Обладнання выдноситься до різних класів. Від цього буде залежати якість, надійність та зручність перемикання швидкостей. Наприклад, у Shimano якість буде зростати зліва направо: Tourney, Altus, Acera, Alivio, Deore. До професійної трансмісії відноситься серія XT та XTR, до напівпрофесійних - SLX.

На електровелосипеді ви зможете вільно маневрувати у щільному трафіку, економити на проїзді, а також насолоджуватися поїздкою на високій швидкості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...