• Головна
  • Мер Одеси Труханов вважає, що пам’ятник Катерині II треба перенести у спеціальний парк
10:17, 19 вересня 2022 р.
Надійне джерело

Мер Одеси Труханов вважає, що пам’ятник Катерині II треба перенести у спеціальний парк

Мер Одеси Труханов вважає, що пам’ятник Катерині II треба перенести у спеціальний парк

Міський голова Одеси Геннадій Труханов пропонує створити парковий комплекс «Імперського та радянського минулого» та перемістити деякі архітектурні пам'ятники. В тому числі пам'ятник Катерині II.

Про це Труханов написав у Фейсбуці.

«Щодо мого особистого ставлення до пам'ятника на Катерининській площі та інших історичних та культурних об'єктів, пов'язаних з імперським та радянським періодом історії України… Історію слід не переписувати, а переосмислювати. Упевнений, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс «Імперського та радянського минулого», куди має бути переміщена частина архітектурних пам'яток Одеси», - зазначив Труханов.

Він нагадав про ініційовані мерією «консультації з громадськістю у форматі інтернет-конференції, передбачені Статутом міста, за підсумками якої будуть сформульовані основні позиції для голосування». І закликав взяти участь у цьому заході.

Як повідомлялося, впродовж тижня пам'ятник Катерині ІІ в Одесі майже щодня обливали червоною фарбою. Вчора, 18 вересня, в Одесі біля пам'ятника Катерині II пройшла акція протесту. 

Молоді люди принесли з собою плакати з написами: "Катерина = путін", "Чи довго нам терпіти твою посаду?", "Кате место в музее и тебе там же". 

Мер Одеси Труханов вважає, що пам’ятник Катерині II треба перенести у спеціальний парк, фото-1

В той же час Одеська ОВА вважає, що міська рада має невідкладно вирішити питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Однак у мерії Одеси вирішили обговорити долю пам'ятника «Засновникам Одеси», ключовою фігурою якого є російська імператриця Катерина II, з громадськістю: спочатку провести інтернет-конференцію 19 вересня, а потім – електронне опитування одеситів.

Разом з тим Президент Володимир Зеленський 1 серпня відреагував на петицію щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. При цьому глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Читайте також: Як вирішать долю пам’ятника «Засновникам Одеси»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Голос міста
Який сайт Одеси ви читаєте кожного дня?
проголосували 154 відвідувачів
048.ua
50,6%
Думська
27,3%
УСІ
9,7%
VGORODE
5,2%
Оdessa online
4,5%
Інший
2,6%
#Одеса #новини_одеси #новости_одессы #вІйна #война
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...